ANWB test autostoeltjes: drie stoeltjes onvoldoende door schadelijke stoffen
Niet alle autostoeltjes voor kinderen blijken veilig genoeg, blijkt uit onderzoek van ANWB. De organisatie testte dit voorjaar 26 stoeltjes, waarvan er vier de beoordeling ‘slecht’ kregen. In drie gevallen lag dat niet aan de veiligheid, maar aan de aanwezigheid van schadelijke stoffen.
Neem het autostoeltje Besafe iZi Go Modular X1 i-Size: deze - zowel de variant met als de variant zonder basis, bevat een te hoge concentratie naftaleen, een stof die schadelijk zou zijn voor de gezondheid en het vermoeden bestaat dat deze kankerverwekkend is. Ook de Osann Oreo 360° bevatte een gevaarlijke stof: een te hoge concentratie van DPHP. Deze stof kan schadelijk zijn voor de schildklier en de hypofyse, een gebied in de hersenen. Besafe heeft inmiddels maatregelen genomen, en Osann biedt kopers om de met DPHP besmette gordelberschermers gratis om te ruilen.
Losschietend autostoeltje
Al voor publicatie van het onderzoek, in april, waarschuwde de ANWB in een voorpublicatie over de Chicco Kiros i-Size in combinatie met de Kiros i-Size Base. In zowel de frontale als de zijdelingse botsproef liet de verbinding tussen het Isofix-onderstel en het kinderstoeltje het afweten. Hierdoor kwam het kinderstoeltje met kinderdummy erin los van het onderstel en vloog het naar voren. Bij een botsing in de praktijk kan een kind hierdoor zeer ernstig gewond raken, concludeerde de ANWB.
Fabrikant Chicco heeft inmiddels kopers aangeboden om het i-Size onderstel om te ruilen voor een exemplaar dat wel voldoet. De ANWB test jaarlijks, in samenwerking met Europese testpartners, meerdere autostoeltjes. Deze worden anoniem ingekocht via internet of via speciaalzaken, zodat zeker is dat de geteste stoeltjes ook aan consumenten worden verkocht.
Alles wat je moet weten over autostoeltjes
Een autostoeltje heb je meteen vanaf de geboorte nodig. Veiligheid staat daarbij voorop, maar gebruiksvriendelijkheid en comfort zijn natuurlijk ook belangrijk. Ouders van Nu vertelt je in dit artikel waar je op moet letten bij de aanschaf van een autostoeltje.
Ook de Consumentenbond test autostoeltjes. Zo ziet zo'n test eruit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweedehands babyspullen? Hier moet je op letten bij de aanschaf
-
PREMIUM
Ouders met geldproblemen krijgen in deze stad babypakket van 1250 euro: ‘Moet stress wegnemen’
Een baby krijgen is zó duur, dat ouders ervan in de stress kunnen schieten als ze krap zitten. En langdurige stress is ongezond voor het ongeboren kind. In Rotterdam, waar jaarlijks 1650 baby’s worden geboren in armoede, krijgen ouders daarom een heus startpakket ter waarde van 1250 euro.Rotterdam -
PREMIUM
Hoe kies je jouw droomopleiding? ‘Kies iets waar je ogen van gaan glinsteren’
Spannende tijden voor de eindexamenscholieren. Hoe kies je jouw ‘droomopleiding’ uit al die vervolgstudies? Studiekeuzeadviseur en loopbaancoach Heidi Rooijakkers van Studiekeuze Bootcamp biedt hulp. -
PREMIUM
Alleenstaande moeder Dylana krijgt hulp van Sjoukje en Wesley en vindt tweede familie: ‘Verrijking voor het gezin’
Dylana de Graaf (25) voedt in haar eentje haar zoon Mayson (2) op. Alhoewel, ze krijgt veel steun van de familie Van Engelen. Buurtgezinnen bracht afgelopen jaar deze twee en maar liefst 24 andere gezinnen in Woerden met succes bij elkaar.Woerden -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
VIDEO
Veertig procent van onderzochte kinderbedjes onveilig, NVWA verbiedt van acht de verkoop
Veertig procent van de kinderbedjes voldoet niet aan de veiligheidsnormen en heeft één of meerdere tekortkomingen. Dat blijkt uit een test van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van 20 kinderbedjes, bij acht daarvan werden veiligheidsrisico’s geconstateerd. De NVWA heeft van deze acht bedjes de verkoop verboden.