De dochter van Ellen heeft liefdesverdriet: 'Ik vind het moeilijk om als ouder aan de zijlijn te staan’
Doe ik het wel goed? De twijfel slaat soms toe als het aankomt op opvoeden. We leggen wekelijks een probleem, vraag of dilemma van ouders voor aan een deskundige. Deze keer: Ellen (45, echte naam bekend bij de redactie) maakt zich zorgen om haar dochter (15) nu haar vriendje het heeft uitgemaakt en vraagt zich af hoe ze kan helpen.
,,Mijn dochter had ruim een jaar verkering. Ze waren 24/7 samen. Ofwel bij hem, of bij ons. Samen op vakantie, weekendjes weg. Haar leven draaide om haar vriendje”, vertelt Ellen. Dat baarde de moeder soms al zorgen. ,,Ik probeerde haar op het hart te drukken ook andere dingen te doen. Zoals vrienden opzoeken, even een dagje zonder elkaar zijn. Maar het leek niet echt binnen te komen.”
Onlangs maakte het vriendje het uit. ,,Mijn nachtmerrie kwam daarmee uit. Ik weet hoe belangrijk die relatie voor mijn dochter was. Op de lange termijn denk ik dat het beter is, omdat ze wel erg op hem gericht was, maar nu vind ik het lastig. Ze is heel erg van slag en kan alleen maar huilen. De dochter van Ellen heeft ook de diagnose ADHD en codependentie. ,,Vandaar dat ik me in deze situatie extra veel zorgen maak om haar. Ik voel me heel machteloos. Kinderen moeten natuurlijk van hun eigen fouten leren, ze moet hier zelf doorheen. Een gebroken hart hoort erbij. Maar ik vind het moeilijk om aan de zijlijn te staan.”
Pubers zijn hypergevoelig voor dopamine. Dat speelt een belangrijke rol bij verliefdheid. Daarom krijgen pubers zo’n sterke kick van die verliefdheid
Meer vissen in de zee
Ellen probeert regelmatig te checken hoe ze zich voelt. ,,Ze verstopt zich een beetje op haar kamer, maar ik kom af en toe binnen om eten te brengen en haar een knuffel te geven. Die troostende schouder te zijn. Uitspraken zoals ‘er zijn meer vissen in de zee’ laat ik achterwege, want ik weet uit ervaring dat dat toch niet helpt.” De moeder maakt zich vooral zorgen om de afwezigheid van haar dochter op school. ,,Waar doe ik wijs aan: haar tegen haar zin in naar school laten gaan? Ik weet dat ze hem dan tegenkomt en ze daarna weer een brok ellende is. Mijn hoop is dat als er wat tijd tussen zit, de scherpe randjes eraf zijn”, aldus Ellen. “Ik vraag me dus af hoe ik mijn kind met liefdesverdriet het beste kan steunen.”
Benadruk vooral dat plezier maken geen afbreuk hoeft te doen aan het verdriet, maar dat het naast elkaar kan bestaan
Een vorm van rouwen
,,Liefdesverdriet is voor pubers heel heftig”, begint orthopedagoog Julia Koopmans. ,,Het is echt een vorm van rouwen. Dat is belangrijk om je als ouder te realiseren. Dat herstel heeft tijd nodig.” Koopmans licht toe: ,,Pubers zijn hypergevoelig voor dopamine. Dat speelt een belangrijke rol bij verliefdheid. Daarom krijgen pubers zo’n sterke kick van die verliefdheid. Als het uitgaat, neemt die dopamine-aanmaak af en daardoor dus ook het gevoel van blijdschap. Dat heeft gevolgen voor hun energielevel en kan ervoor zorgen dat ze zich lamlendig voelen.”
Ook kleuters kunnen verliefd zijn! Hoe grappig, schattig of onbenullig de gevoelens van je kleuter ook kunnen lijken, voor hem zijn het heftige gevoelens. Lees hoe je hiermee omgaat op Ouders van Nu.
De orthopedagoog adviseert ouders om hun kind met liefdesverdriet nauw te blijven volgen. ,,Kijk waar je kind behoefte aan heeft. Het is volkomen normaal dat een kind een periode somber is na zo’n gebeurtenis. Laat dat ook toe”, legt ze uit. ,,Probeer je kind wel duidelijk te maken dat het nog steeds goed is om leuke dingen te blijven doen en plezier te maken. Benadruk vooral dat dat geen afbreuk hoeft te doen aan het verdriet, maar dat het naast elkaar kan bestaan, plezier maken en verdriet hebben.”
Een jaar lang verdrietig
Verder drukt Koopmans op het hart: ,,Neem de gevoelens van je puber serieus. Zeg dus niet dat het allemaal wel meevalt. Het is heel goed dat Ellen niet vervalt in bepaalde uitspraken. Als volwassene hebben we soms de neiging om te denken: dat liefdesverdriet van pubers valt wel mee. Of we vertellen pubers dat ze het nog wel vaker gaan meemaken. Het zal je kind absoluut niet helpen om dat te zeggen. Het is belangrijk om het verdriet te erkennen.”
Liefdesverdriet kan wel een jaar duren, en soms nog langer. De vraag is dus wanneer er reden is voor steviger ingrijpen. In het geval van Ellens dochter is alertheid geboden. ,,Zeker als er sprake is van de diagnose codependentie. Ik kan me voorstellen dat het voor Ellens dochter moeilijker is om hieruit te komen dan voor andere pubers. Ik zou Ellen adviseren om het een periode aan te kijken. Als het dan niet verbetert, dan is dat het moment om een professional in te schakelen. Als ouder kan je dat niet meer alleen af.”
Genezen is natuurlijk beter dan voorkomen. Ook tijdens een periode van verliefdheid kun je als ouder al het een en ander doen. ,,Het is goed wat Ellen tijdens de relatie deed: haar dochter stimuleren ook andere dingen te doen”, vertelt Koopmans. ,,Als ouder kun je ook sturen dat je kind en zijn of haar partner bij jou thuis afspreken. Zo kun je zicht hebben op wat voor relatie het precies is, en als het overgaat, beter aansluiten op wat je kind nodig heeft.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMouder & wijzer
Als grootouder verstoten? Praat erover en vraag om vergeving
Als psycholoog én opa geeft René Diekstra in deze rubriek advies aan oma’s en opa’s. Heeft u als grootouder ook een vraag? Mail naar ouderenwijzer@dpgmedia.nl. -
PREMIUM
Zoontje van 3 stak per ongeluk huis in brand, gezin van zeven kinderen zoekt nieuwe woning
Ze zijn ten einde raad. Zoals het er nu uitziet staan Jermy Soekhlal (37) en Precillia Crawford (30) en hun zeven jonge kinderen rond de feestdagen op straat. ,,Hopelijk kan iemand ons helpen.” -
PREMIUMSEO-onderzoek
‘Activiteiten buiten school kunnen leerprestaties kind maken of breken’
Kinderen die buiten school actief lezen, sport- of muziekles krijgen en wel eens een museum of theater bezoeken, presteren veel beter op de basisschool. Dit zorgt volgens nieuw onderzoek voor ongelijkheid met leerlingen die veel minder toegang hebben tot zulke hulpmiddelen. -
PREMIUM
Geadopteerde Hartini zocht veertig jaar naar familie, maar halfzus woont om de hoek
Hartini van Rijssel en MayaSari van Rijswijk, allebei geadopteerd, zochten tevergeefs naar familie in Indonesië. Na veertig jaar vinden de twee halfzussen elkaar in Nederland. ,,Een kerstwonder.” -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Mariëls adoptie was geen succes: ‘Ik pakte mijn rugzak om terug naar India te gaan’
‘Je bent geen waar voor je geld’. Mariël Vos (39) wordt door laagbegaafde ouders geadopteerd als ze vier maanden is. Opvoeden kunnen ze niet aan. Later wordt ze liefdevol opgevangen in een pleeggezin, maar het duurde lang voor ze haar moeilijke beginjaren te boven was. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.