Een Forum voor Democratie-basisschool: mag dat zomaar?
Voor je kind een goede basisschool vinden kan lastig zijn. Moet je kiezen voor een basisschool in de buurt? Of liever een school die bij je opvoedstijl past? Wat niet veel mensen weten is dat je ook zelf een basisschool mag beginnen. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden.
Montessori, Jenaplan, vrije school of toch liever een openbare school? In Nederland zijn er verschillende soorten basisscholen waar een kind naartoe kan. Daarnaast kun je ook zelf een basisschool starten en hier subsidie voor krijgen. Dit is mogelijk vanwege het grondrecht op ‘vrijheid van onderwijs’.
Ook Forum voor Democratie maakt van dit grondrecht gebruik. De Telegraaf meldde vorige week dat de politieke partij bezig is om zelf basisscholen op te richten. De bedoeling is om ‘klassiek onderwijs in de geest van de levensbeschouwelijke visie en kernwaarden van het Renaissance-instituut’ te gaan geven. Forum wil hiermee een gat in de markt dichten. En dat is mogelijk, want nieuwe scholen hoeven sinds juni 2021 niet meer tot een erkende richting te behoren, zoals Rooms-Katholiek of algemeen bijzonder onderwijs. Dit kan door de nieuwe wet Meer Ruimte Voor Nieuwe Scholen.
De behoefte van de kinderen
Deze vernieuwde wet is in het leven geroepen zodat de scholen beter aansluiten bij de wensen en behoeften van ouders en kinderen. Daarnaast wordt er nu strenger gecontroleerd op de kwaliteit van de school. En is er een extra controle om te kijken of er wel behoefte is aan een nieuwe school. ,,Tegenwoordig zijn er bijvoorbeeld ouderverklaringen nodig voordat je de school mag openen’’, vertelt Martijn Grimmius, woordvoerder van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Hiermee geven ouders uit de regio aan dat er belangstelling is voor de nieuwe school.
Soms hebben leerkrachten het zwaar te verduren met veeleisende ouders. Op Ouders van Nu vertellen twaalf leerkrachten hun bizarste ervaring.
Goedkeuring vragen
Maar alleen voldoende belangstelling is dus niet genoeg. De initiatiefnemer van de school moet een heel stappenplan afleggen. Zo moet hij in gesprek gaan met bestaande schoolbesturen uit de regio, het samenwerkingsverband tussen de scholen én de gemeente. Als hieruit blijkt dat alle onderwijswensen van ouders en kinderen al worden vervuld, dan gaat het plan voor een nieuwe school de prullenbak in.
En dit gebeurt ook als de leden van het schoolbestuur geen verklaring omtrent gedrag kunnen leveren. Stel er is al een keer eerder een school van jouw initiatief gesloten, dan gaat de nieuwe school ook niet door. Als er wel aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, dan is de school nog niet zomaar gestart. Zo moet er een inschrijving bij de Kamer van Koophandel komen, brengt de onderwijsinspectie een bezoek voor een keuring, moet DUO de aanvraag goedkeuren en neemt ten slot de minister een besluit. Die moet vóór 1 juni goedkeuring geven voor de bekostiging. ,,Als die er is, dan duurt het nog een jaar voordat de school echt open kan’’, zegt Grimmius.
Meer dan 130 nieuwe scholen
De school begint dan netjes aan het begin van het nieuwe schooljaar. En alhoewel het een strenge selectieprocedure is, openen er toch jaarlijks nieuwe basisscholen in Nederland. In de afgelopen tien jaar waren het er in totaal 134, blijkt uit cijfers van DUO. Het hoogtepunt lag in het schooljaar 2019/2020, toen werden er 22 scholen geopend.
Dit jaar openden dertien bassischolen hun deuren. Dit aantal heeft nog niets te maken met de nieuwe wet. ,,Zij hebben zich aangemeld voor de nieuwe wetgeving’’, legt Grimmius uit. ,,Er zit een jaar vertraging tussen de goedkeuring en de daadwerkelijk opening. Dus we weten nog niet welk effect de nieuwe wet heeft op de populariteit van nieuwe scholen.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
vraag de vroedvrouw
Verloskundige: ‘Weten vrouwen waar ze voor kiezen met een inleiding?’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk (31) zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week is dat: wanneer en waarom wordt geadviseerd de bevalling in te leiden en wat is daar de impact van? -
PREMIUM
Onderwijskundige over ongelijkheid schooladvies: ‘Waarom niet het voordeel van de twijfel?’
We voeren al te lang de verkeerde discussie om kansenongelijkheid in het onderwijs aan te pakken, stelt onderwijskundige Louise Elffers (43). In haar boek Onderwijs maakt het verschil legt ze uit waar het misgaat. ,,Het onderwijs heeft last van een glazen plafond van lage verwachtingen.’’ -
De 5- tot 11-jarigen zijn aan de beurt: ‘Maak geen lange rijen met kinderen die naald in arm krijgen’
Tussen 18 en 22 januari krijgen alle ouders van kinderen in de leeftijd 5 tot en met 11 een oproep: het kindervaccin Comirnaty ligt klaar om toegediend te worden. Als ouder ben je er misschien al uit, maar hoe leg je een kind uit dat iets dat pijn doet goed voor hem is? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Webwinkel met gekleurde rijst een hit onder ouders: ‘In de lockdowns zag je de vraag groeien’
Je ziet ze steeds meer: Momfluencers die op Instagram tips delen over spelen met natuurlijke materialen. Pasta, vogelvoer of havermout; Geef het aan je kind en ze zijn zoet, is het idee. Gastouder Bob de Lahaye ziet dat naar haar gekleurde rijst sinds de lockdowns meer vraag is. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Als leerkracht moet je elke dag aan duizend miljoen dingen denken én ze uitvoeren, weet Marieke nu
Na twee weken zon, zee, strand en een overdaad aan pita gyros, roept deze week de werk -en studieplicht weer. Hoewel ik pas op woensdag lesgeef aan mijn groep 3, bereid ik mijn lessen al op maandag voor. Anders krijg ik de zenuwen.