Extreem prematuur: dit meisje kampt jaren later met de mentale en fysieke gevolgen
Zurnatelly Cecilia (35) beviel na 24 weken zwangerschap. Haar dochter woog slechts 700 gram en overleefde haar extreme vroeggeboorte. Op 8-jarige leeftijd kampt ze nu met zowel fysieke als mentale problemen die zijn ontstaan door haar prematuriteit.
Een zwangerschap duurt gemiddeld veertig weken; tussen de 37 en 42 weken wordt beschouwd als een normale zwangerschapsduur. Als je voor 37 weken bevalt, spreek je over een premature baby, vertelt Job Klumper, arts-onderzoeker verloskunde en gynaecologie van Amsterdam UMC. ,,In Nederland wordt 6 procent van de kinderen prematuur geboren. Minder dan 1 procent hiervan is extreem prematuur; deze baby’s komen ter wereld na 24 tot 28 weken zwangerschap.”
Wanneer een baby levensvatbaar is, verschilt per cultuur. In de Westerse wereld is de grens gesteld op 24 weken: ,,Vanaf deze termijn wordt ouders aangeboden een kind te behandelen. In Nederland beslis je als ouder zelf, in overleg met artsen, of je je baby met hulp in leven houdt of in comfort laat overlijden”, aldus Klumper, die onderzoek doet naar vroeggeboorte.
Haar rechternier is niet volledig ontwikkeld, ze heeft slaapapneu, chronische astma, een lui oog en autisme
De alleenstaande Cecilia kwam in 2013 voor deze keuze te staan. In de 22ste week van haar zwangerschap ging het mis. Met buikpijn en bloedverlies werd ze met spoed opgenomen in het ziekenhuis: ,,De pijn die ik had bleken weeën te zijn en tijdens het checken van de ontsluiting voelden de artsen de teentjes van mijn dochter. Ik moest de baby zo lang mogelijk binnen zien te houden. Dat was zowel fysiek als mentaal zwaar: ik moest stil in een gekanteld bed liggen en dacht alleen maar: als ze maar blijft leven.”
Vroeggeboorte wereldwijd probleem
Cecilia wordt voor de bevalling overgeplaatst naar een gespecialiseerd ziekenhuis in Leiden, het LUMC. ,,Artsen zijn realistisch over wat je te wachten staat als je een extreem prematuur kind verwacht. Toen ik 23 weken en vijf dagen zwanger was had ik een heftig gesprek, waarin duidelijk werd wat de kansen waren van mijn kind. Je krijgt als ouder de keuze of je wil dat ze je baby na de geboorte reanimeren of niet. Ik was me er bewust van dat mijn dochter gehandicapt of blind kon zijn, maar wilde er alles aan doen om haar te laten leven.”
Tijdens het checken van de ontsluiting voelden de artsen de teentjes van mijn dochter
Vroeggeboorte is wereldwijd een van de grootste problemen binnen de verloskunde, vertelt Klumper: ,,Bij een spontane vroeggeboorte blijft het voor artsen soms onduidelijk waar het aan heeft gelegen dat de baby zo vroeg ter wereld kwam.” Na 24 weken zwangerschap begint de bevalling van Cecilia. Haar dochter komt met een gewicht van 700 gram ter wereld en wordt zoals vooraf besproken gereanimeerd en opgenomen op de intensive care. Cecilia gaat een intensieve, spannende tijd tegemoet; haar kind balanceert op de grens van leven en dood.
Onzekerheid en machteloosheid
Klumper: ,,Over het algemeen geldt dat bij extreem prematuren de longen niet goed rijp zijn en er schade aan het netvlies van de ogen kan ontstaan door de noodzakelijke zuurstofbehandeling. De hersenen zijn onderontwikkeld en een infectie kan funest zijn omdat deze kinderen nog geen goed werkend afweersysteem hebben. Ook op latere leeftijd zien we dat veel kinderen zowel fysieke als mentale problemen hebben.” Cecilia herinnert zich de onzekerheid en machteloosheid die ze voelde toen ze moeder was geworden: ,,Mijn dochter was een minihoopje mens; ik was elke dag bang dat ze doodging. Je leeft van dag tot dag en bent niet bezig met mogelijke problemen in de toekomst.”
Zursantelly blijft leven en mag na vier maanden mee naar huis. Ze is inmiddels een spontaan en vrolijk meisje van 8 met flink wat medische afwijkingen: ,,Haar rechternier is niet volledig ontwikkeld, ze heeft slaapapneu, chronische astma, een lui oog en autisme. Ze heeft mentaal een ontwikkelingsachterstand en fysiek een ontwikkelingsvoorsprong. Ze is volgens de kalender een 8-jarige, geestelijk een 4-jarige en zit in het lichaam van een meisje van 10. Het is moeilijk: mijn leven is gebaseerd op de medische afspraken voor mijn dochter.”
Hulp voor ouders noodzakelijk
Op een roze wolk heeft ze nooit gezeten en daarom zocht ze ook voor zichzelf hulp: ,,Als je in zo’n situatie terechtkomt, moet je met iemand praten, want je dromen voor de toekomst spatten uiteen. Ik heb in therapie geleerd om afstand te nemen van mensen die oordelen, onbegrip tonen of mijn dochter afwijzen en probeer zo positief mogelijk te leven.”
Zursantelly volgt speciaal onderwijs en doet het op school erg goed. ,,Hoe trots ik ook op haar ben, het is een rouwproces waar je als ouder doorheen moet als je een kind krijgt met één of meerdere beperkingen.” In de Antilliaanse cultuur is een kind met een beperking een taboe: ,,Ik ga elk jaar met mijn dochter op vakantie bij familie, maar op de Antillen wordt een kind met beperkingen niet geaccepteerd. Toen ik zwanger was, was ik van plan om terug te keren naar Curaçao, maar ik weet nu zeker dat ik met mijn dochter in Nederland blijf. Hier zijn de beste specialisten en wordt Zursantelly geaccepteerd. ,,Als ze wil mag ze tot haar 80ste bij me blijven wonen, maar wie weet komt er een dag dat ze op zichzelf kan wonen. De tijd zal het uitwijzen, maar ik zal er altijd voor haar zijn.”
De couveuse: hoe zit het eigenlijk met dat bedje voor te vroeg geboren baby's? Lees er alles over op Ouders van Nu.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUM
Meester Roy bereikt miljoenen leerlingen met zijn grappige én informatieve vlogs: ‘Ik voer geen act op’
Een interview met prins Constantijn en gravin Eloise van Oranje, een kennisclip op YouTube of een dansje op TikTok. De 30-jarige Roy Helmerhorst draait er zijn hand niet voor om. Als aardrijkskundedocent probeert hij via sociale media leerlingen te helpen. En dat levert soms verrassende reacties op: ,,Krijg ik een bericht uit Curaçao van een leerling met een goed cijfer, hoe gaaf is dat?!” -
Daddy Issues
Tijd voor je eigen kind? ‘Er zijn nog steeds werkgevers die dat iets voor softe sukkels vinden’
In de serie Daddy Issues leggen we het moderne vaderschap onder de loep. Hoe gelijkwaardig zijn beide ouders in onze moederschapscultuur? Deze week Arno - vader van twee jongens.
-
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
PREMIUM
Een bevallingscursus voor mannen, mét bier en nootjes: ‘Zorg dat ze kneiterverliefd op je wordt’
Pufcursussen, mindfull bevallen en HypnoBirthing. Voor vrouwen bestaan er allerlei trainingen om zich op de strijd voor te bereiden. Maar volgens Sylvia Woudenberg kunnen mannen ook wel zo’n cursus gebruiken. Eentje mét bier en nootjes. ,,Hoe je je barende vrouw kan helpen? Je moet haar niet zielig vinden én vooral zorgen dat ze kneiterverliefd op je wordt.” -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.