Maria* in de tienermoederopvang waar ze nu verblijft met haar dochter.
Volledig scherm
PREMIUM
Maria* in de tienermoederopvang waar ze nu verblijft met haar dochter. © Frank de Roo

In dit opvanghuis worden onzekere tienermoeders sterke vrouwen: ‘Ik had nul verstand van baby’s’

Hoewel het aantal tienermoeders al jaren afneemt, zitten de vijf kamers in de tienermoederopvang in Gouda bijna altijd vol. Hier worden zwangere meisjes opgevangen en begeleid in het moederschap. ,,Ze gaan hier echt niet op een roze wolk de deur uit, maar we proberen ze wel zo zelfstandig mogelijk te krijgen.”

 1. 
Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsychiater geeft tips
  PREMIUM

  Alleen je kinderen opvoeden: kinderpsy­chi­a­ter geeft tips

  Niemand start een gezin met het idee dat het zal uitdraaien op een scheiding. Ook Charlotte (31) had het niet makkelijk om het voltijdse moederschap los te laten. ,,Andere alleenstaande moeders zeiden dat het wel zou wennen, en ze hadden gelijk: ik heb mijn draai gevonden. Mao en Niloh zijn gelukkig, en met de kat erbij vormen wij een team van vier.” Ze legt uit hoe de regeling met haar partner verloopt, en ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens geeft advies rond co-ouderschap.
 2. Zo krijg je een antwoord op de vraag: ‘Hoe was het op school?’

  Zo krijg je een antwoord op de vraag: ‘Hoe was het op school?’

  Hoe was het op school? Als ouder moet je het meestal doen met ‘goed’ of ‘ik weet het niet meer’. Hoe krijg je meer los? Kies een goed moment, stel concrete vragen en denk na over je intentie, adviseren orthopedagoog Nienke van Wanrooij en leerkracht Mark van Zoest. ,,Wil je precies weten wat er is gebeurd, stel je de vraag uit automatisme of wil je laten zien dat je er bent? Soms kan geen antwoord ook goed zijn.”