Je baby van 1 loslaten op een taart met camera in de aanslag: dat is een 'cake smash'
Het hoofd van je kind in een taart en klikken maar met die camera: dat vat het Amerikaanse fenomeen ‘cake smash’ nog het best samen. ,,Baby’s vieren hun eerste verjaardag door een prachtige taart de vernieling in te slaan voor een fotoshoot. Hoe meer geklieder, hoe leuker", is de gouden regel volgens fotograaf Els Van Echelpoel. Zo organiseer je zo’n cake smash voor je 1-jarige kindje.
Kaarsjes uitblazen en taart eten? Beetje ouderwets. Wie zichzelf als hippe ouder ziet organiseert een cake smash om de eerste verjaardag van de baby memorabel te maken. Een cake smash is letterlijk een ‘meptaartje’: een fotoshoot voor de eerste verjaardag van je kindje, waarbij het zich volop mag uitleven met taart of cake. Tijdens zo’n fotoshoot krijgt je dreumes een feestelijke taart voorgezet waarin hij naar hartenlust mag graaien. Dat levert in het beste geval grappige foto’s op van een kind dat van kop tot teen volgesmeerd is met kleurrijke slagroom. In het slechtste geval — lees: als het kind geen interesse heeft— zijn er nog altijd de aftershootbeelden waarbij de baby in een badje wordt gezet. Want ook de taart en slagroom er weer afspoelen, hoort bij een cake smash.
De lente is het perfecte seizoen om een baby te krijgen, vinden de redacteurs van Ouders van Nu.
Zelfgebakken taarten
Cake smashes zijn al veel langer populair in Amerika en waaien nu dus steeds meer over naar Europa. ,,Bij mijn allereerste shoots dacht ik: ik haal een taart, zet daar een kind voor en klaar. Maar dat viel keihard tegen. Zo eenvoudig bleek het toch niet te zijn”, lacht fotograaf Els. ,,Die baby’s begonnen te huilen en deden totaal niet wat we wilden. Ik ben overal ideetjes gaan opdoen online. Het is voor mij erg belangrijk dat de shoot een onvergetelijk moment wordt voor de ouders en hun kind. Je verkoopt niet alleen een reeks foto’s, maar een hele ervaring. Een shoot is voor mij geslaagd als ik zie dat het kindje plezier heeft gehad. Ik bied ook een totaalpakket aan. Ouders hebben al stress genoeg omdat ze niet weten hoe hun baby gaat reageren, dus daarom zorg ik voor de outfit, voor de decoratie en voor de taart. Ik wil het perfecte plaatje, alles moet mooi samen passen.”
De ouders krijgen de taartrestjes ook altijd mee naar huis, die gaat niet zomaar verloren
De taart maakt de fotograaf zelfs helemaal zelf. ,,De biscuits bak ik per twee en stop ik in de diepvries. Op de dag van de shoot laat ik ze ontdooien en versier ik ze met een soort van dikke, plakkerige slagroom, waar ik allerlei kleurtjes aan geef. In een half uur ben ik daar wel klaar mee. En die zijn lekker! Vorig weekend had ik nog een vader die — terwijl zijn kind aan het smashen was — zelf van de cake begon te eten. (lacht) Wat over is krijgen ze ook mee naar huis. Die taart gaat dus niet zomaar verloren.”
Gezicht in taart
Maar hoe lekker ook, soms keurt de jarige de cake geen blik waardig. ,,Als baby’s bang zijn, beginnen ze te huilen als je hen een taart voorzet en is het moment voorbij. Daarom doe ik eerst een pre-shoot, waarbij het kindje even kan wennen aan het decor”, zegt Els. ,,Als de taart er vervolgens bij komt, is het afwachten hoe ze reageren. Dat is altijd spannend. Bij sommigen duurt het even voor ze doorhebben dat ze ervan kunnen eten, anderen zitten er meteen met beide handjes in. Ik geef ouders altijd de raad om een koekje of iets anders mee te brengen wat het kind graag lust. Vinden ze de plakkerige taart niet lekker, dan stoppen we er zo’n koekje in. Dat zullen ze er dan proberen uit te peuteren, waardoor het lijkt alsof ze taart eten.”
Soms helpen de ouders een handje. Ik heb ooit een vader gehad die z’n kind een duwtje gaf, waardoor haar hele gezicht vol taart zat
,,Zo’n shoot is vaak optisch bedrog. Ook al komen ze maar even aan de taart, op foto lijkt dat altijd veel meer. En soms helpen de ouders een handje. Ik heb ooit zelfs eens een vader gehad die z’n kind een duwtje gaf, waardoor haar hele gezicht vol taart hing. (lacht) Het gebeurt ook dat ouders hun kind te veel pushen, wat op hysterische toestanden uitdraait. Soms bieden mijn katten dan afleiding, en als dat niet lukt, vraag ik de ouders om even naar buiten te gaan, zodat het kindje kan kalmeren. Voor het mooiste resultaat laat je de baby gewoon doen, zonder constant in te grijpen. Daarom doe ik ook maar één shoot per dag. Zo is er geen tijdsdruk.”
Uiteenlopende thema’s
De thema’s voor een cake smash zijn heel uiteenlopend. ,,Bij meisjes zijn dat vooral bloemen en de kleuren roze en goud. Bij jongens krijg ik meestal het geboortekaartje ter inspiratie”, zegt Els, die al tot eind mei volgeboekt is. ,,De decors knutsel ik zelf in elkaar, met schuimkarton bijvoorbeeld. Elk seizoen ga ik minstens één keer langs in tuincentra om spulletjes te zoeken die ik in mijn decors kan gebruiken. Dat is ontzettend veel werk. Ik zou een bedrukt doek kunnen gebruiken als achtergrond, maar dat is niet hetzelfde. Dat zíe je.”
Even googelen leert dat de prijzen van zo’n cake smash variëren van 100 euro tot 700 euro en meer, afhankelijk van wat er in het pakket zit. Els: ,,Mijn duurste pakket is 375 euro, maar daar krijg je dan wel 300 foto’s voor. Goedkoper kan ook: voor 10 foto’s betaal je 275 euro. Toen de coronacrisis uitbrak, dacht ik dat ik nog maar weinig aanvragen zou krijgen, want dit is uiteindelijk een luxeproduct, maar het tegendeel bleek waar. Omdat mensen zoveel moesten laten, boekten ze een cake smash. Ze hadden vaak ook geen geboorteshoot gehad en wilden de herinnering aan die eerste verjaardag extra speciaal maken.”
Bij kinderen van twee of drie jaar werkt het niet meer, dan is de spontaniteit weg
Tot slot nog dit voor wie oudere kinderen heeft en een cake smash overweegt: doe het niet. ,,Bij kinderen van twee of drie jaar werkt dat niet meer. De spontaniteit is dan weg”, weet Els. ,,Ik raad ook altijd af om je kindje op een cake smash voor te bereiden, want bij de eigenlijke shoot is de eerste beleving er dan af. Voor oudere leeftijden zijn er alternatieven, zoals een smash met gekleurde slagroom, chocola of verf. Ik zou ook eens een spaghetti smash willen proberen. Dát heb ik nog niet gedaan.”
8 tips om zelf een cake smash te organiseren
1. Laat de baby even wennen aan het decor, zodat die zich op z’n gemak voelt. Wees geduldig en forceer niks.
2. Denk na over je locatie, het decor, de sfeer die je wil creëren en de spullen die je daarvoor nodig hebt. Wil je geen rommel in huis? Reserveer dan een fotostudio of ga naar het park of je tuin.
3. Hang een laken op met wasknijpers voor een effen achtergrond. Met wat ballonnen en slingers heb je al meteen een feestelijke setting.
4. Kies een outfit voor je baby die past bij de rest van het decor. Neem geen schreeuwerige prints of kleuren, die leiden af van de taart.
5. Je taart hoort een luchtige biscuit te zijn, zo fluffy mogelijk. Gebruik zachte structuren. Geen suikerpasta, maar slagroom.
6. Heeft de baby geen zin in taart? Stop dan een koekje of iets anders dat-ie wel lekker vindt, in de cake.
7. Je hebt niet per se een indrukwekkende taart nodig. Met donuts of grote cupcakes kan je ook hele leuke foto’s maken.
8. Doe je beroep op een professionele fotograaf? Boek je shoot dan een paar maanden van te voren, zeker als je de foto’s wil gebruiken op bijvoorbeeld de uitnodigingen voor de eerste verjaardag van je kindje.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Online pesten tegengaan? ‘Vraag zelf ook toestemming aan je kind als je zijn of haar foto's online wil zetten’
De 14-jarige Daan uit het Belgische Waregem pleegde zelfmoord. Pestgedrag, ook op sociale media, speelde mogelijk een rol. Wat is cyberpesten en hoe herken je het als ouder? Pedagoog Pedro De Bruyckere geeft zes tips aan ouders om hun kind bij te staan en vertelt hoe je het gesprek móet aangaan. ,,Vraag toestemming aan kinderen als je een foto van hen online zet. Zo leer je hen dat ze hetzelfde moeten doen.” -
Ouders van vroege vogels: zondag is het zomertijd en zo doe je er je voordeel mee
Aanstaande zondag lever je een uurtje slaap in, en als beloning krijg je een langere, lichte lenteavond. Ouders met jonge baby’s die al maanden in de weer zijn met sussen, wiegen, in slaap voeden, laten huilen, witteruismachines, smart wiegjes, steeklakentjes of inbakerzakjes zullen zich afvragen: wat doet die zomertijd met mijn baby’s slaapritme? Huisarts en slaapdeskundige Nicole Huijsman van Sleep like Rosie geeft advies. -
column
Ik ben de vader van Flamoesje en heb mijn eigen ponyslachterij: Het Gillende Galopje
Roel Abraham is 51 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
PREMIUMmet video
Nieuwe Lego-poppetjes hebben diversiteit in gender, etniciteit en fysieke kenmerken: ‘Normaliseert verschillen’
Lego komt met een nieuwe generatie karakters die beter moet aansluiten bij de huidige leefwereld van kinderen. De personages van nu laten een diversiteit in gender, etniciteit en fysieke en mentale kenmerken zien. Zo hebben ze afwijkende ledematen of vitiligo. -
Na drie jaar is Eitje-podcastmaker Malou zwanger: ‘Ik ben dolgelukkig, maar niet onbezorgd’
Alleenstaande dertiger Malou van der Starre (36) deelt het hobbelige traject van haar kinderwens met meer dan 100.000 luisteraars in haar podcast Eitje. Drie jaar en vijftien vruchtbaarheidsbehandelingen later is ze zwanger, maar zorgeloos is ze niet: ,,Ik geloof pas dat alles goed is als mijn dochter in mijn armen ligt.”
-
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.