Kersttradities in je gezin: waarom ze kinderen veiligheid en geborgenheid geven
De decembermaand barst van de rituelen en tradities. Momenten die we volgens deze deskundigen wel wat bewuster mogen koesteren. ,,Ze maken zichtbaar wat je met elkaar belangrijk vindt, iets wat de veiligheid en geborgenheid in gezinnen versterkt.”
Lang en uitgebreid ontbijten op zaterdagochtend. Je mooi aankleden voor het jaarlijkse kerstdiner bij opa en oma. Het kerststalletje dat onder de boom hoort te staan. Het leven zit vol tradities. En dat is niet voor niets, weet socioloog Wim Dekker.
,,Tradities, rituelen en gewoonten maken het leven voorspelbaar voor zowel kinderen als volwassenen, legt Dekker uit. ,,Vaste patronen in de tijd en in de manier waarop je als gezin met elkaar leeft, vergroten het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Tenminste, als de traditie door alle gezinsleden als prettig wordt ervaren. Veiligheid kan namelijk ook omslaan in het gevoel opgesloten te zitten, iets waar met name pubers om bekend staan. Dan wordt het misschien tijd tradities (een poosje) te stoppen of te veranderen.”
Wij eten elke vrijdag voor de televisie, genieten elke zaterdag van zelfgemaakte pizza en in december hebben we altijd een adventskalender
Wij-gevoel als gezin
Liever pleit Dekker voor het tegenovergestelde: meer tradities in het gezin. ,,Ik zie om mij heen, en in ons eigen gezin met al wat oudere kinderen, dat onder meer sociale media ervoor hebben gezorgd dat we minder gezamenlijk hebben. Vroeger dronk ik met mijn vader en moeder een kop koffie rond het Achtuurjournaal en vlak voor bedtijd nog een glas fris. Momenten waarop we de dag evalueerden, het ‘dit is typisch vul je achternaam maar in-gevoel’ versterkten. Momenten die ik soms mis in mijn eigen gezin, juist omdat we door die telefoon allemaal ons eigen ding doen. Dat is niet per se verkeerd, als er maar genoeg andere momenten zijn waarop het wij-gevoel wél plek heeft. Zoals de zaterdagochtend waarop wij als gezin bewust uitgebreid met elkaar ontbijten.”
Spotify-lijstje met kerstliedjes
Theoloog Janneke Burger houdt van tradities. Net als Dekker denkt ze dat ons huidige gezinsleven er steeds meer om vraagt. ,,Omdat je anders alleen maar doorrent. Ik ben best een chaotisch mens, maar omdat ik niet wil dat ons gezinsleven vervliegt, heb ik markeringspunten nodig. Momenten op de dag, in de week, in het jaar dat we de dingen die we als gezin belangrijk vinden, benadrukken.”
Tradities en rituelen benadrukken voorspelbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid waardoor elk gezinslid ervaart: dit is waar ik thuis ben
,,Wij eten bijvoorbeeld elke vrijdag voor de televisie omdat we van gezelligheid houden, genieten elke zaterdag van pizza, gemaakt door mijn partner, en in december hebben we altijd een adventskalender – dit jaar in de vorm van een Spotify-lijst met daarop 24 kerstliederen - om naar het feest van de geboorte van Jezus toe te leven. Het kerststalletje had ik vanwege de leeftijd van onze kinderen dit jaar in de doos laten zitten, iets wat niet gewaardeerd werd.”
Ze grinnikt: ,,Ik zie dat de poppetjes nog elke keer anders staan, en dat terwijl ze de kleuterleeftijd al lang ontgroeid zijn. Juist het feit dat tradities telkens herhaald worden, brengt gezamenlijkheid, en omdát het zich herhaalt, is het makkelijker vol te houden.”
Samen de kerstboom optuigen is voor veel kinderen het leukste wat er is. Maar de kerstboom veilig laten staan? Bekijk op Ouders van Nu de door kinderen verwoeste kerstbomen.
Heilige momenten voor kwetsbare mensen
Volgens Burger beginnen tradities met gezamenlijke waarden; de dingen die je als gezin belangrijk vindt. ,,Ik noem het graag ‘heilige momenten’ waarop dat wat je koestert in het leven zichtbaar wordt.” Momenten waarop je volgens Dekker vaak heel erg aan het opvoeden bent, ‘want je leert je kinderen juist dan naar elkaar te luisteren, maakt zichtbaar dat je van elkaar houdt, of dat je geloof voor jullie belangrijk is.”
Ook veiligheid en betrouwbaarheid zijn belangrijke opvoedwaarden die juist tradities in zich hebben. ,,Denk maar aan het elke avond op dezelfde manier naar bed brengen van je kind. Uiteindelijk zijn we allemaal kwetsbare mensen in een wereld die voor veel mensen onveilig voelt. Tradities en rituelen geven houvast omdat ze voorspelbaar zijn, veiligheid en betrouwbaarheid benadrukken, waardoor elk gezinslid ervaart: hier hoor ik erbij. Dit is waar ik thuis ben.”
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
PREMIUM
Stefan en Vivian vonden elkaar nadat hun kinderen werden vermoord door hun exen
Op tweede kerstdag 2018 wurgde de ex van Stefan Coemans hun zesjarig zoontje Ryan. Vijf maanden eerder gooide de ex van Vivian Arets hun acht weken oude baby Daan zo hard in een autostoel dat het jongetje stierf. De Vlaamse Stefan en Vivian bleven gebroken achter, maar de rouw om hun kinderen bracht hen bij elkaar. ,,Uit ons grootste verdriet is de mooiste liefde ontstaan. Dit is het mooiste wat onze kinderen ons hadden kunnen nalaten.” -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
PREMIUM
Alle opties bij een kinderwens: ‘Soms ben je eind dertig al te laat’
Wanneer je kinderwens niet makkelijk in vervulling gaat is er tegenwoordig van alles mogelijk. Filmmaker, auteur en vader Paul de Bont schreef een praktische gids voor iedereen die graag kinderen wil of hierover twijfelt. Eerste hulp bij kinderwens is een handboek met een duidelijke boodschap: bereid je voor, voordat het te laat is. -
PREMIUMouder & wijzer
‘Mijn kleinkinderen willen niet facetimen, hoe zorg ik dat ik me minder gekwetst voel?’
Als psycholoog én opa geeft René Diekstra in deze rubriek advies aan oma’s en opa’s. Heeft u als grootouder ook een vraag? Mail naar ouderenwijzer@dpgmedia.nl.
-
Waarom een heerlijk babyhapje vaak tegen de muur wordt gesmeten
,,Dat lust ik niet.” Een bord dat door je kind zonder één hap ervan te proeven weg wordt geschoven is een bekende frustratie voor veel ouders. Het ene moment lijkt je dreumes nog alles moeiteloos naar binnen te werken, de volgende dag heb je ineens te maken met een picky eater. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Dit zie je zelden: deze drie drielingen wonen bij elkaar om de hoek en zitten bij elkaar op school
Eén drieling op een basisschool is al bijzonder, maar drie drielingen op één school is uniek. In ieder geval voor de relatief kleine basisschool De Lichtstraat in Vught, met 267 leerlingen. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer