Koningsspelen weer als vanouds groots gehouden
De Koningsspelen worden vandaag voor het eerst sinds 2019 weer groots gehouden. Het aantal deelnemende scholen is volgens de organisatie erachter niet teruggelopen tijdens de pandemie.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima geven vanmorgen het startsein voor de landelijke opening van de Koningsspelen op Brede School Poptahof in Delft. Deze tiende editie staat in het teken van het thema ‘Voel je fit!’.
De Koningsspelen starten weer met het gezamenlijk Koningsontbijt. Vervolgens opent het koninklijk paar de Koningsspelen en bezoekt het de sportactiviteiten op het schoolplein. ,,Het is voor het eerst weer allemaal als vanouds”, vertelt een woordvoerster van de Koningsspelen. ,,In 2020 waren er landelijk geen activiteiten en vorig jaar hebben scholen wel meegedaan, maar veel kleinschaliger.”
Dit jaar staat de teller op ruim 6000 van de 6700 basisscholen en op ruim 1,2 miljoen deelnemertjes. Het aantal deelnemende scholen is volgens de zegsvrouw door de jaren heen stabiel gebleven, ondanks de crisis. Alleen kunnen scholen zich nu weer buiten het schoolterrein begeven en samenwerkingen aangaan, bijvoorbeeld met verenigingen of sportaanbieders.
Fit of fitter
Sporten heeft als kind voor mij veel betekend, dus ik zie het als een missie om de magie door te geven
Dit jaar daagt de organisatie kinderen uit om fit of fitter te worden. Zo is er bij de Koningsspelen volop aandacht voor zang en dans. De FitTop10 van Kinderen voor Kinderen is het Koningsspelenlied van de tiende editie. Er is een dansinstructie voor leraren beschikbaar.
Olympisch judoka Roy Meyer gaat alle kinderen daarnaast helpen bij bewegen. De topsporter doet online de oefeningen voor, ondersteund door enkele kinderen. In de speciale work-outsessie komen allerlei verschillende oefeningen voorbij.
Meyer: ,,Sporten heeft als kind voor mij veel betekend, dus ik zie het als een missie om de magie door te geven. Bewegen is belangrijk, het is een universele taal waardoor je je kunt uiten, of een manier om zaken te verwerken. En je bent in contact met je lichaam en de natuur. Je wordt er gezonder en gelukkiger door.”
Zelf is de judoka een flinke spierbundel, maar Meyer benadrukt dat het voor kinderen nog niet belangrijk is om zulke spieren te kweken. ,,Het gaat om plezier krijgen in bewegen. Mocht je later wel zo’n lichaam willen, dan wordt het gemakkelijker om als volwassene sportieve doelen te stellen en te behalen. De associatie met sport is dan veel positiever.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Psycholoog: ‘Stop met de kindcultus, willen we geregeerd worden door narcisten?’
,,Je gaat naar bed omdat ik het zeg.” Het klinkt wat ouderwets, maar, zegt gedragspsycholoog Serge Dupont, kinderen als prinsjes behandelen kan tot mentale problemen leiden bij henzelf en hun opvoeders. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de grootste Franstalige universiteit van België, UCLouvain. Dupont legt uit waarom duidelijke afspraken beter zijn voor zowel kind als ouder. -
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
PREMIUM
Deze artsen helpen vrouwen na volledige uitscheuring bij bevalling: ‘Hier komen de emoties los’
Een volledige uitscheuring tijdens de bevalling: het is een onderwerp waar vrouwen die het is overkomen doorgaans niet graag over praten. Dat, terwijl de klachten na een totaalruptuur, zoals een volledige inscheuring heet, heel vervelend kunnen zijn. Gynaecoloog Anne-Marie Roos en maag- darm- en leverarts (MDL) Rachel West van Franciscus Gasthuis & Vlietland bieden met hun gezamenlijke spreekuur een luisterend oor. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
PREMIUM
‘Naar een museum gaan in plaats van pretpark geeft een kind betere kans op succesvolle carrière’
Renske Keizer uit Gouda doet onderzoek naar de rol van de familie bij sociale ongelijkheid. Zij concludeert dat het nest waaruit je komt steeds belangrijker wordt als voorspeller waar je eindigt.
-
Waarom een heerlijk babyhapje vaak tegen de muur wordt gesmeten
,,Dat lust ik niet.” Een bord dat door je kind zonder één hap ervan te proeven weg wordt geschoven is een bekende frustratie voor veel ouders. Het ene moment lijkt je dreumes nog alles moeiteloos naar binnen te werken, de volgende dag heb je ineens te maken met een picky eater. Hoe komt dat? -
PREMIUM
Baby’s die zichzelf in het water redden: ‘Die draai uit het geboortekanaal kunnen ze nog maken’
Een baby die in het water valt redt zichzelf meestal niet, maar kán dat wel. Vanaf de kruipleeftijd kan een baby leren om op zijn ruggetje te draaien en rustig drijvend te wachten op hulp. De Self rescue-lessen voor baby’s gaan in Nederland als een speer, maar ook al leer je je baby deze levensreddende manoeuvre: nooit achterover leunen op je zwembadbedje, zeggen zwemdeskundigen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.