‘Leerlingenvervoer vaak onder de maat, ouders geven een magere 5’
OnderzoekHet vervoer van kwetsbare leerlingen schiet regelmatig tekort, blijkt uit nieuw onderzoek. Met grote gevolgen voor de schoolloopbaan en de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.
Informatiepunt Ouders & Onderwijs deed onderzoek naar de ervaringen van ruim vijfhonderd ouders met leerlingenvervoer. Wat blijkt: de ritten zijn te lang, chauffeurs wisselen te veel en de situatie in de bus is vaak onveilig en stressvol. Het leerlingenvervoer krijgt gemiddeld van ouders een onvoldoende, namelijk een 5.
‘Onze zoon is een kwetsbare leerling die behoefte heeft aan structuur en continuïteit om zich veilig te voelen. Dagelijks moet ik me daar als ouder hard voor maken wat betreft het vervoer. Dit zorgt voor onrust en spanning nog voordat de schooldag begint’, getuigt een vader of moeder anoniem in het rapport.
De meeste kinderen wonen helemaal niet ver van school, het leeuwendeel minder dan 20 kilometer. Toch is de helft van de kinderen een tot twee uur per dag onderweg en 27 procent zelfs meer dan twee uur.
Bij de open vraag waarin ouders hun ervaringen met leerlingenvervoer konden delen, werd onveiligheid regelmatig genoemd als pijnpunt, vaak in combinatie met pesten en fysiek geweld. Ook termen als stress, onrust en agressie zijn aan de orde van de dag.
Hard knokken
Eén ouder vertelt hoe zijn of haar dochter door ‘weer een slechte rit met hard knokken’ totaal van streek en overstuur bij school aankwam. Vervolgens was de overdracht slecht, waardoor het autistische kind meer dan een uur lang kwijt was. Het meisje werd langs de snelweg gevonden, terwijl ze in paniek weer naar huis wilde lopen.
Ruim een kwart van de ouders is ontevreden over de kwaliteit van de chauffeur(s). Daarbij gaat het vaak om gebrek aan kennis over het omgaan met bijvoorbeeld autisme of lastig gedrag. Van de ouders die deelnamen aan het onderzoek heeft 74 procent weleens een klacht ingediend over de gang van zaken.
De meeste ouders ervaren het als frustrerend om een klacht in te dienen, ze vinden vaak dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Daarom beveelt Ouders & Onderwijs aan dat de afhandeling en rapportage van klachten moet verbeteren, zowel bij gemeenten als bij vervoersbedrijven.
Verder moet er een richtlijn worden ontwikkeld voor de maximale reistijd, die afhankelijk moet zijn van de leeftijd van het kind en de afstand van huis naar school. Ook wil de organisatie dat er afspraken komen over vaste chauffeurs, kennismaking met chauffeurs en de opleiding van chauffeurs.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Jeugdzorgbestuurder: ‘Het is het makkelijkst om te zeggen dat het allemaal niet deugt’
Misstanden in de jeugdzorg liggen onder een vergrootglas, en het is geheel terecht dat er aandacht voor is, zegt Sterk-Huis-bestuurder Lian Smits. Maar wat doet het met medewerkers op de werkvloer? -
Met zes kinderen is mijn vrouw al 94 keer getrakteerd op servetringen, vulvadoosjes en zelfportretten
Roel Abraham is 50 jaar maar wil dat niet weten, heeft zes kinderen en slechts één vrouw. Rijdt Trabant, stuntelt door het leven en deelt op deze plek zijn belevenissen als vader van een groot gezin. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Als journalist moet Marieke de taaltoets van de pabo makkelijk halen... Toch?
Sommige mensen denken dat ik, gezien mijn achtergrond, de taaltoetsen van de pabo met twee vingers in mijn neus haal. Zelf hoopte ik daar ook een beetje op, maar toen ik onlangs de oefentoets voor de Landelijke Kennisbasistoets Nederlands maakte, kwam ik van een koude kenniskermis thuis. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Deze tandarts haalt kinderen op, heeft een bioscoop in wachtruimte en verwijst ook door naar psycholooog
Zijn familiepraktijken lijken in niets op een gemiddelde witte, steriele tandartspraktijk met tl-licht. Tandarts Poeya Mohtadili (37) wil dat zijn patiënten zich veilig en vertrouwd voelen in de huiselijke consultkamers met fotobehang en planten. Ook zijn aanpak verschilt van die van traditionele tandartsen: door middel van preventieve consulten wil hij tandartsbehandelingen bij kinderen zo veel mogelijk voorkomen. -
PREMIUM
Gynaecoloog en kinderarts bundelen krachten: 'Jonge meisjes hebben vaak andere problemen dan volwassenen'
Heb je als jong meisje gynaecologische problemen, dan kan alleen een kinderarts of alleen een gynaecoloog niet altijd even goed helpen. Door de krachten te bundelen, worden meisjes sneller geholpen. ,,Sommige problemen, zoals een huidafwijking aan de schaamlippen, worden bij kinderen niet gemakkelijk herkend.’’ -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.