‘Leerlingenvervoer vaak onder de maat, ouders geven een magere 5’
OnderzoekHet vervoer van kwetsbare leerlingen schiet regelmatig tekort, blijkt uit nieuw onderzoek. Met grote gevolgen voor de schoolloopbaan en de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen.
Informatiepunt Ouders & Onderwijs deed onderzoek naar de ervaringen van ruim vijfhonderd ouders met leerlingenvervoer. Wat blijkt: de ritten zijn te lang, chauffeurs wisselen te veel en de situatie in de bus is vaak onveilig en stressvol. Het leerlingenvervoer krijgt gemiddeld van ouders een onvoldoende, namelijk een 5.
‘Onze zoon is een kwetsbare leerling die behoefte heeft aan structuur en continuïteit om zich veilig te voelen. Dagelijks moet ik me daar als ouder hard voor maken wat betreft het vervoer. Dit zorgt voor onrust en spanning nog voordat de schooldag begint’, getuigt een vader of moeder anoniem in het rapport.
De meeste kinderen wonen helemaal niet ver van school, het leeuwendeel minder dan 20 kilometer. Toch is de helft van de kinderen een tot twee uur per dag onderweg en 27 procent zelfs meer dan twee uur.
Bij de open vraag waarin ouders hun ervaringen met leerlingenvervoer konden delen, werd onveiligheid regelmatig genoemd als pijnpunt, vaak in combinatie met pesten en fysiek geweld. Ook termen als stress, onrust en agressie zijn aan de orde van de dag.
Hard knokken
Eén ouder vertelt hoe zijn of haar dochter door ‘weer een slechte rit met hard knokken’ totaal van streek en overstuur bij school aankwam. Vervolgens was de overdracht slecht, waardoor het autistische kind meer dan een uur lang kwijt was. Het meisje werd langs de snelweg gevonden, terwijl ze in paniek weer naar huis wilde lopen.
Ruim een kwart van de ouders is ontevreden over de kwaliteit van de chauffeur(s). Daarbij gaat het vaak om gebrek aan kennis over het omgaan met bijvoorbeeld autisme of lastig gedrag. Van de ouders die deelnamen aan het onderzoek heeft 74 procent weleens een klacht ingediend over de gang van zaken.
De meeste ouders ervaren het als frustrerend om een klacht in te dienen, ze vinden vaak dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Daarom beveelt Ouders & Onderwijs aan dat de afhandeling en rapportage van klachten moet verbeteren, zowel bij gemeenten als bij vervoersbedrijven.
Verder moet er een richtlijn worden ontwikkeld voor de maximale reistijd, die afhankelijk moet zijn van de leeftijd van het kind en de afstand van huis naar school. Ook wil de organisatie dat er afspraken komen over vaste chauffeurs, kennismaking met chauffeurs en de opleiding van chauffeurs.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMDoe vriendelijk dag
Begin een compliment met ‘ik vind dat’, en meer tips met het spel van Daphne en Manon
Haastrecht, Gouda, Everdingen, Gouda, Alphen aan den Rijn, Woerden -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.” -
Mijn bevalling
Agnes’ baby leefde drie dagen: ‘Ik was verdrietig maar ook trots, ze was dood maar ook geboren’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Agnes Boer (39) beviel zonder een wee te hebben gevoeld. Haar dochtertje overleed na een paar dagen aan de complicaties van de geboorte. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUMMARIEKE DOET PABO
Juf Marieke ontdekt: kinderen lezen graag nutteloze weetjes (zélfs over de penis van een chimpansee)
Ze zeggen weleens dat de jeugd niet van lezen houdt, maar daar ben ik het mee oneens. Mijn klas houdt enorm veel van lezen, maar dan moet je ze wel het juiste leesvoer geven: mooie kinderboeken, maar ook tijdschriften, wetsteksten en informatieboeken over van alles en nog wat.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
PREMIUM
Slaaptekort ingrijpend voor kind én ouders: ‘Een slaapcoach kan echt een lifesaver zijn’
Gebroken nachten zijn herkenbaar voor veel jonge ouders. Maar soms hebben slaapproblemen zo’n impact dat hulp nodig is. Dan komt de kinderslaapcoach in beeld. ,,Je kunt een echte lifesaver zijn.”