De afdeling High Care Neonatologie in Dordrecht. ,,Dit vak kampt ook met onbekendheid, want maar weinig mensen brengen hier ooit een bezoek. Dat is logisch, die pasgeborenen kunnen niet goed tegen prikkels. Dus vaak komen alleen de ouders langs, en broertjes en zusjes. Of andere directe familie.”
Volledig scherm
PREMIUM
De afdeling High Care Neonatologie in Dordrecht. ,,Dit vak kampt ook met onbekendheid, want maar weinig mensen brengen hier ooit een bezoek. Dat is logisch, die pasgeborenen kunnen niet goed tegen prikkels. Dus vaak komen alleen de ouders langs, en broertjes en zusjes. Of andere directe familie.” © Jeffrey Groeneweg

Lianne (36) werkt met vroeggeboren baby’s: ‘Ouders schrikken van al die slangen en piepjes in het begin’

Piepklein zijn de baby’tjes. Soms maar zo groot als je hand. Lianne Stolk (36) heeft de mooiste baan van de wereld: ze verzorgt vroeggeboren baby's én begeleidt hun ouders. En ze snapt er helemaal níks van dat er een groot tekort is aan neonatologieverpleegkundigen in Nederland. Op de afdeling waar zij werkt, in het ziekenhuis in Dordrecht, worden allerlei kunstgrepen uitgehaald. ,,Dit is de enige manier om als afdeling door te kunnen blijven draaien.” 

  1. Dana en Ruben zaten op roze wolk met baby Nova, tot alles misging: ‘Dachten al aan haar begrafenis’
    Play
    PREMIUM

    Dana en Ruben zaten op roze wolk met baby Nova, tot alles misging: ‘Dachten al aan haar begrafenis’

    Ze leek kerngezond bij de geboorte: baby Nova. Wekenlang zaten haar ouders Dana (32) en Ruben (31) op een roze wolk. Tot er iets goed mis bleek. Een hersentumor groeide en woekerde. En zette de wereld van het kersverse gezin compleet op zijn kop. ,,We kregen te horen dat we afscheid moesten nemen. In gedachten waren we al met haar begrafenis bezig.” Maar het liep anders.