Onderzoek: kinderen vinden les op afstand en gebrek aan contact zwaar in coronatijd
Ruim driekwart (77 procent) van de Nederlandse kinderen heeft door de coronacrisis naar eigen zeggen het afgelopen jaar voor extra uitdagingen gestaan, onder meer bij het leren. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, begin oktober uitgevoerd door opiniepeiler Kantar.
Veel kinderen hebben moeite met het gebrek aan sociaal contact (55 procent), vooral als ze in grote steden leven. Verder kunnen ze zich slecht concentreren tijdens gezamenlijke online lessen (48 procent). Dit probleem speelt voornamelijk bij jongens en oudere kinderen hebben hier meer last van dan jongere leerlingen. Ook het begrijpen van online behandelde lesstof is voor bijna vier op de tien kinderen een uitdaging.
Kantar nam het onderzoek af in opdracht van online platform GoStudent tussen 1 en 16 oktober in zeven Europese landen, waaronder Nederland. Er werkten hier 930 kinderen aan mee tussen de 10 en 18 jaar.
Andere schoolgerelateerde uitdagingen, die aanzienlijk minder werden genoemd, zijn onvoldoende ruimte thuis om zonder afleiding te kunnen leren, gebrek aan een computer of tablet en onvoldoende toegang tot wifi.
Bij met de lesstof
Opmerkelijk: het leeuwendeel van de kinderen (58 procent) geeft aan nog steeds bij te zijn met de lesstof, en hun ouders delen die mening (56 procent). Op Europees niveau (gemiddeld 52 procent) scoort Nederland hier het best. De meeste probleemkinderen hebben een leeftijd tussen de 13 en 15 jaar. Begin dit jaar trok onze overheid nog bijna 6 miljard euro uit om leerachterstanden bij kinderen door de coronacrisis weg te werken.
Gemiddeld besteden leerlingen in Nederland, buiten de officiële schooltijd om, veertien uur per week aan onderwijs. Meer dan een kwart van de ondervraagde kinderen heeft op een bepaald moment in zijn of haar leven ook bijles gehad. In ons land wordt ruim de helft van de bijlessen op school gegeven. Daarna volgen de freelance bijlesdocent, een vriend of familielid of een huiswerkinstituut.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUM
Schoolleiders vrezen nog meer schade bij nieuwe lockdown: ‘Laat dat meewegen’
Het sluiten van scholen was kort geleden nog taboe, maar ineens ligt deze maatregel weer op tafel bij kabinet en OMT. Immers, een aanzienlijk deel van de besmettingen in de huidige golf is te herleiden tot het onderwijs. Twee schoolleiders over dit duivelse dilemma. ,,We zijn de achterstanden van de vorige lockdowns nog aan het inlopen.’’ -
PREMIUMCOLUMN
Juf Marieke is juf... én ze heeft ook nog 100 andere banen
In de jaarlijkse lijstjes van beroepen met de hoogste werkdruk, staat het onderwijs steevast in de top tien. We bevinden ons in het goede gezelschap van onder andere artsen en koks. -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?
-
PREMIUMOekraïners in NL
Olha en Maksym vernoemen hun baby naar kroonprinses Amalia, uit dankbaarheid
Drunen, Heusden -
-
-
PREMIUM
Kinderen die moeilijk meekomen, zitten hier in aparte klas: ‘Mijn aandacht verslapt nooit’
Een speciale klas voor kinderen die niet kunnen meekomen. Het SBO Kindcentrum in Rotterdam-IJsselmonde - voor kinderen met lichte problematiek - zet zich sinds januari in voor kinderen voor wie ook de reguliere klassen te hoog zijn gegrepen. ,,Hier is het veel rustiger.” -
PREMIUM
Online leren populair in coronatijd: ‘Tweede sluiting hakte er bij kinderen veel minder in'
Online leren heeft in de coronatijd, waarin kinderen veel thuis zitten, een vlucht genomen. Is deze trend blijvend en vergroot de extra leerstof tegen betaling de kansenongelijkheid niet?