Waarom zwangere vrouwen sinds kort wordt afgeraden om garnalen te eten
Ineens stond er in ZwangerHap, een veelgebruikte app met voedingsadviezen voor zwangeren, een melding: zwangere vrouwen kunnen garnalen beter links laten liggen. Maar waarom werd dit eerst niet afgeraden? En kan het kwaad als je eerder nog wel garnalen hebt gegeten?
Marloe van der Schrier
Dat garnalen sinds kort worden afgeraden, heeft te maken met de vernieuwde richtlijn van de Gezondheidsraad van vorige maand, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. ,,Het is goed om vis te eten als je zwanger bent, en we wisten al dat je sommige soorten vis, zoals roofvissen, beter kunt laten liggen. Daar is nu een aantal vissoorten bijgekomen.” Het Voedingscentrum, de maker van de app ZwangerHap, heeft die adviezen van de Gezondheidsraad overgenomen.
In het verleden werd er al gekeken naar de hoeveelheid kwik en dioxine in een vis, nu is daar de stof PFAS aan toegevoegd. De laatste jaren is er meer duidelijk geworden over de schadelijke effecten daarvan, vertelt Van der Vossen. ,,Op basis van die nieuwe beoordeling zitten garnalen boven de norm. Dan geldt het advies: eet het niet. Eigenlijk is het een analyse op basis van nieuwe inzichten die we hebben. Vroeger stonden ze in het groene lijstje, nu zijn ze rood geworden. En in zo’n app worden die adviezen ineens heel concreet en zichtbaar.”
Het is niet gelijk reden voor paniek. Je moet het echt zien als een voorzorgsmaatregel
Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum
Geen directe zorgen
Zwangere vrouwen die tijdens hun zwangerschap eerder wel garnalen hebben gegeten, hoeven zich geen directe zorgen te maken over de gewijzigde adviezen. ,,Het is niet gelijk reden voor paniek. Het gaat om langdurige inname. De normen zijn vaak heel streng en je moet het echt zien als een voorzorgsmaatregel”, aldus Van der Vossen. ,,Naast garnalen, worden ook krab, kreeft en sardientjes nu afgeraden.”
Het Voedingscentrum raadt zwangere vrouwen aan om twee keer per week vis te eten om goede visvetzuren binnen te krijgen: die dragen bij aan de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Dat is één keer vette vis, zoals zalm, en een keer een magere vis, waarbij je kunt denken aan tilapia of schelvis.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Een zwangere vrouw die vaak haar sleutels kwijt is of in de supermarkt niet meer weet wat ze nou wilde kopen. Het is geen ongewoon verschijnsel dat vrouwen in hun zwangerschap bovengemiddeld verstrooid zijn. Volgens biopsycholoog Renate de Groot (Open Universiteit) heeft dit allemaal te maken met de omega 3-vetzuren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.