Belangrijke doorbraak in onderzoek naar mazelen
De mazelen kunnen je niet alleen erg ziek maken, het virus kan ook ‘geheugenverlies van het immuunsysteem’ veroorzaken, waardoor het lichaam vergeet hoe het al bekende ziektes kan bestrijden. Daardoor kunnen mensen die de mazelen hebben gehad jarenlang vatbaar blijven voor aandoeningen die ze daarvoor wel konden overwinnen. Dat blijkt uit twee studies van Nederlandse, Amerikaanse en Britse onderzoekers.
Delen per e-mail
,,De mazelen nemen in feite het vermogen weg (van het immuunsysteem, red.) om zichzelf efficiënt te beschermen’’, zegt dr. Michael Mina, epidemioloog aan de universiteit van Harvard en co-auteur van een van de studies, die donderdag werden gepubliceerd in de vakbladen Science en Science Immunology.
De bevindingen zijn gebaseerd op een analyse van bloedstalen van 82 niet-gevaccineerde kinderen in een orthodox-protestantse gemeenschap in Nederland. Tijdens een mazelenepidemie in 2013 kregen 77 van de 82 kinderen de mazelen.
Onderzoekers in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Nederland onderzochten bloedstalen van voor en na de infectie om de impact van de mazelen op het immuunsysteem te achterhalen. De focus lag daarbij in één studie op de antilichaampjes - de kleine eiwitten die zich aan virussen vasthechten - en in de andere studie op de witte bloedcellen, genaamd B-cellen, die de antilichaampjes produceren.
B-cellen
Wanneer het lichaam een nieuwe ziekteverwekker oppikt, maken B-cellen eiwitten aan die zich aan het virus vastklampen en het aan een ander eiwit geven ter vernietiging. B-cellen blijven deze antilichaampjes ook aanmaken nadat het virus overwonnen is, zodat het lichaam zich de ziekte ‘herinnert’, mocht ze ooit terugkeren.
Kinderen die getroffen werden door de mazelen verliezen echter veel van de B-cellen, die getraind zijn om al bekende infecties te herkennen, zo stelden de wetenschappers vast.
40 à 50 dagen na de infectie hadden de getroffen kinderen een nieuwe voorraad B-cellen aangemaakt die de verloren cellen moesten vervangen. Het is echter nog onduidelijk hoe effectief deze nieuwe B-cellen zijn in de aanpak van specifieke infecties. Dat is aanleiding voor verder onderzoek.
Mazelen zijn zoals de eerste tien jaar van een onbehandelde hiv-infectie, samengeperst in een paar weken
Antilichaampjes
De tweede studie concentreerde zich op de antilichaampjes zelf. Veel van deze antilichaampjes worden geproduceerd door beenmergcellen die langlevende plasmacellen worden genoemd. Ook die laatste worden vernietigd door de mazelen.
Uit het onderzoek bleek dat de kinderen tussen 11 en 72 procent van de totale diversiteit aan antilichaampjes verloren hadden. Het percentage was afhankelijk van de ernst van de mazelen-infectie.
,,Mazelen zijn zoals de eerste tien jaar van een onbehandelde hiv-infectie, samengeperst in een paar weken - dat is de aard van de schade op het immunologisch geheugen’’, aldus dr. Mina.
Immuunsysteem heropvoeden
Het immuunsysteem van mensen die de mazelen hebben gehad, moet opnieuw in contact gebracht worden met ziekteverwekkers uit het verleden om er opnieuw weerstand tegen op te bouwen.
,,Wat we in feite zagen was de heropvoeding van het immuunsysteem’’, aldus Mina. Hoewel de relatief gezonde Nederlandse kinderen deze tweede infecties konden overwinnen, kan het anders gaan voor ondervoede kinderen of kinderen wier immuunsysteem al verzwakt is, voegt hij eraan toe. ,,Gebombardeerd worden met veel infecties tegelijkertijd kan bijzonder verwoestend zijn.’’
Moraal van het verhaal: vaccineren
Vaccinatie tegen de mazelen elimineert het risico op besmetting met de mazelen nagenoeg volledig.
Patiënten die de mazelen kregen en wier immuunsysteem dus aangetast werd, dienen zich mogelijk opnieuw te laten vaccineren tegen ziektes waartegen ze in hun kindertijd al ingeënt werden, zoals polio. ,,Zich opnieuw laten vaccineren tegen polio lijkt misschien niet belangrijk in het Verenigd Koninkrijk of de VS, maar in Afghanistan (een van de weinige plaatsen waar de ziekte zich nog steeds verspreidt), wil je mogelijk wel opnieuw vaccineren’’, aldus Mina.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aanvullend verzekeren? De verzekeraar wordt steeds strenger
De meeste aanvullende zorgverzekeringen blijven volgend jaar gelijk aan dit jaar. Maar er zijn grote verschillen in premie; goed vergelijken kan honderden euro’s aan premie schelen. -
Henny (73) blijkt al jaren aanvullend verzekerd voor kraamzorg
Zit je nog wel goed bij je huidige zorgverzekeraar? Ben je voldoende verzekerd of juist ‘oververzekerd’? Slim om na te gaan, maar leuk is anders. Lezers konden zich eerder via deze site opgeven voor een check door de experts van vergelijkingssite Independer. Het levert Henny van der Heijden (73) een flinke besparing op. -
Blaastest om corona uit te sluiten binnen twee maanden beschikbaar
Binnen twee maanden moet er een blaastest beschikbaar komen om corona uit te sluiten. Het gaat om de zogenoemde ‘SpiroNose’. Dit apparaat kan een coronabesmetting in drie kwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. In de andere gevallen moeten mensen nog een aanvullende test ondergaan. -
PREMIUM
Dit is waarom iedereen moet stoppen met douchen, volgens Amerikaanse professor
Terwijl er een pandemie over de wereld raast, lijkt het James Hamblin (38) een goed idee onze wasrituelen ter discussie te stellen. ,,Was je handen,” zegt hij, ,,maar laat de rest van je lichaam met rust.” De Amerikaanse professor gebruikt al jaren geen shampoo of douchegel, schrijft hij in zijn nieuwe boek Schoon. -
PREMIUM
vijf inzichten Voel jij je vaak schuldig? Dit kun je daaraan doen
Wat maakt toch dat je je telkens weer schuldig voelt? Schrijver Jannah Loontjens (46) vindt zichzelf vaak tekortschieten en onderzocht wat je aan dat schuldgevoel kunt doen.
-
Stoppen met roken kan per jaar ruim 300 euro schelen op je premie
Oktober, oftewel Stoptober, is net ten einde. Zo’n 50.000 mensen hebben afgelopen maand een poging gedaan om te stoppen met roken. Dat doen zij vaak om gezondheidsredenen, maar een groot bijkomend voordeel is dat je als niet-roker geld uitspaart. Zowel direct - op de aanschaf van sigaretten - als indirect. Dat laatste weten veel mensen alleen (nog) niet. -
PREMIUM
Borstkanker zet wereld op zijn kop, ook voor je naasten: ‘Spreek af wanneer je er níet over praat’
1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Een diagnose die niet alleen de wereld van de zieke, maar ook die van de naaste op zijn kop zet. Marieke Breunesse van Borstkankervereniging Nederland helpt hen. -
Vuist van bezorgde vader tegen anti-vaxxers: ‘Stop de gekkies, vaccinaties zijn fantastisch’
Zijn online petitie voor verplichte vaccinaties van kinderen op kinderdagverblijven werd vorig jaar 52.000 maal ondertekend, nu lanceert campagnestrateeg en vader Mark Thiessen het initiatief Nederland Vaccineert. Het doel: tegenwicht bieden tegen de alom aanwezige anti-vaccinatie lobby op internet.