We gaan steeds sneller uit elkaar: een liefdesfilosoof deelt tips voor een succesvolle relatie
Vraag het onsOns panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt liefdesfilosoof Jan Drost de vraag: mijn relatie is helaas niet wat ik ervan gehoopt had. Wat kan ik nog doen?
Met de post-corona-scheidingsgolf in ons achterhoofd lijkt de vraag actueler dan ooit. Het CBS meldde onlangs dat samenwonende twintigers, getrouwd en niet getrouwd, tegenwoordig steeds vaker uit elkaar gaan. Toch zijn ze er wel, die geluksvogels die samen oud worden.
Volgens onderzoek is de kans op scheiding aanzienlijk lager bij koppels die veel met elkaar gemeen hebben. Het gaat dan om leeftijd, opleidingsniveau, religie, cultuur, nationaliteit en sociaaleconomische achtergrond. Daarnaast zou ook wederzijds begrip van belang zijn. Het gevoel dat de ander je begrijpt en de wetenschap dat je bij die ander terecht kan.
Hoge verwachtingen
Wanneer een relatie na de zogenaamde honeymoonperiode toch misloopt, heeft dat volgens liefdesfilosoof Jan Drost te maken met te hoge verwachtingen. ,,Vroeg of laat komt het moment waarop we ons realiseren dat verwachtingen en werkelijkheid niet helemaal - of helemaal niet - overeenkomen.”
Indien de vergelijking voor de werkelijkheid ongunstig uitpakt, lijkt het erop dat we drie mogelijkheden hebben. ,,Ten eerste kunnen we proberen onze verwachtingen bij te stellen en wat meer af te stemmen op de werkelijke relatie en geliefde. Dat kan rust en nieuwe tevredenheid brengen”, zegt Drost.
De liefdesfilosoof vervolgt dat we daarentegen ook kunnen proberen de werkelijkheid alsnog aan het ideaal aan te passen, als het ideaal ons om goede redenen beter bevalt. ,,Dit kan in de huidige relatie, met de huidige geliefde, maar kan ook betekenen dat we weggaan en met een ander opnieuw beginnen.”
Morele verplichting
Er zou tegenwoordig ontzettend veel geëist worden van een relatie. Je geliefde moet de persoon zijn die al je behoeftes kan vervullen en het beste in je naar boven haalt, voor minder doen we het niet. Veertig, vijftig jaar geleden had men minder hoge verwachtingen, en voelden echtparen een morele verplichting om bij elkaar te blijven, zelfs als zij daarvoor hun eigen wensen en ambities opzij moesten zetten.
Indien je niet besluit je verwachtingen bij te stellen, is er volgens Drost nog een derde optie. ,,Hoewel het misschien niet echt een optie is. Toch zien we dat veel mensen daarvoor kiezen. Zij passen hun ideaal niet aan, maar blijven volhouden en veranderen tegelijkertijd niets aan de bestaande situatie”, aldus de liefdesfilosoof. ,,Mensen die zo leven klagen vaak veel en geven alles en iedereen de schuld van hun onvrede, behalve zichzelf.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
PREMIUMVraag het ons
Zijn probiotica goed voor je?
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Klaske van Norren de vraag: zijn probiotica goed voor je? -
PREMIUMMet video's
Laatste hoop van Inti (3) is gevestigd op experimentele medicatie: 'Dat zou zoveel schelen’
Er komen steeds meer geneesmiddelen en therapieën op de markt voor kleinere patiëntgroepen. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) hoopt dat nieuwe therapieën van het Erasmus MC uitkomst kunnen bieden en toch betaalbaar blijven. Bijvoorbeeld voor de 3-jarige Inti. Haar ouders vertellen hoe ze nu noodgedwongen een heel ‘bedrijf’ met verpleegkundigen hebben opgetuigd. -
PREMIUM
Mdma, ketamine en ayahuasca als medisch middel? ‘Als je erin gelooft, werkt het’
Psychedelica zijn niet alleen voor het partycircuit. Ook in de medische praktijk worden ze ingezet, bijvoorbeeld tegen posttraumatische stress of als pijnbestrijding. Neurowetenschapper Michiel van Elk (41) gidst je in een boek door de jungle van geestverruimende middelen.
-
PREMIUM
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Als ik hardop mijn diagnose stel, is ze voor het eerst stil, daarna dendert de trein weer verder’
Rutger Verhoeff heeft deze week een patiënt op het spreekuur die maar blijft ratelen over vanalles en nog wat. In de rubriek Huisarts Vertelt schrijft hij erover.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer