Dit is waarom je niet moet trainen voor een summer body
Meer bewegenWe moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 18: wat is de beste sport voor de zomer?
De zon schijnt en ook deze week komt het kwik ruim boven de 20 graden uit. Populaire buitensporten zijn padel (een mix tussen tennis en squash in een afgesloten kooi) en suppen (peddelen op een surfplank), volgens sportplatform OneFit. ,,Vorige week hebben we voor leden een event georganiseerd om in Utrecht te gaan suppen”, aldus managing director Edouard Leeuwenburg.
Andere populaire zomersporten zijn volgens Alles is Sport (een initiatief van het ministerie van VWS) suppen, kanoën en alles op het strand: van volleybal tot yoga en zelfs bootcamp. Maar ook skeeleren is populair.
Pas je nog in je zwembroek of bikini?
Leuk die water- en strandsporten, maar niet iedereen past nog in z’n zwembroek of bikini. ,,In de fitnesswereld wordt weleens gezegd: summer bodies are made in winter”, zegt sportcoach en gedragswetenschapper Johnny Buivenga. ,,Die uitspraak benadrukt in ieder geval dat afvallen en trainen tijd kosten.”
Dat principe snappen we rationeel wel, denkt Buivenga. ,,Maar zonder urgentie is het moeilijk om het ook zo graag te willen, dat je er daadwerkelijk op tijd mee begint. De roep om suiker, vet en calorieën is vaak sterker.”
We wéten wel dat het niet verstandig is die zak M&M’s op te eten, maar dat vóélen we niet. We voelen wél de beloning van suiker en vet
Uitstelgedrag heeft allemaal met ons brein te maken. Onze hersenen zijn sinds de oermens niet zo veel veranderd. De mens is gemaakt voor het hier en nu, verklaart Buivenga. De oermens had geen ijskast te vullen en geen pensioen om over na te moeten denken. De noodzaak om nú te moeten eten omdat er morgen wellicht niets te eten is, was veel belangrijker. Net als het gevaar van de leeuw belangrijker was.
Zo beïnvloedt ons brein ons
Onze omgeving is aangepast; het is nu veel makkelijker om op korte termijn te overleven. ,,Daardoor is de noodzaak om bezig te zijn met korte termijn afgenomen en is de lange termijn belangrijker geworden”, zegt Buivenga. ,,Maar ons systeem is niet veranderd, daarom gaan we nog steeds ‘aan’ op alle kortetermijnbeloningen.”
Gezondheid is als een tuin die je moet onderhouden
We worden beïnvloed door beloningsprikkels en pijnprikkels van het moment. ,,We wéten wel dat het niet verstandig is die zak M&M’s op te eten, maar dat vóélen we niet. We voelen wél de beloning van suiker en vet. Ons systeem wil energie besparen en niet de pijn lijden. Wel de voordelen, niet de nadelen. We gaan moeite doen en energie verbruiken uit de weg.”
Heb jij overgewicht? Een leefstijlprogramma kan helpen om gezonder te gaan leven. Kijk op Independer voor meer informatie voor een vergoeding vanuit je zorgverzekering.
Netflix is lekkerder dan afvallen
Dat verklaart waarom Netflix leuker is dan afvallen. En snoepen lekkerder is dan sporten. Op het Marshmallow-experiment uit begin jaren ’70 van de vorige eeuw, valt wel het een en ander af te dingen. Toch geeft het experiment aan hoe verleidelijk kortetermijnbeloning is.
Afvallen kost tijd, zei Buivenga al. Dus wie op korte termijn in vorm wil zijn voor een zwembroek of bikini, is waarschijnlijk aangewezen op een crashdieet zoals een sapkuur. Teun van de Keuken viel er in een week drie kilo van af. ,,Maar een week later zaten die er gewoon weer aan”, zegt de programmamaker die voor zijn boek Dit is geen dieetboek verschillende diëten probeerde.
Daarom vraagt Buivenga zich af: moet je wel een summer body willen? ,,Trainen en afvallen voor je summer body doe je totdat je met vakantie gaat, dan ga je uiteten en ijs eten. En na je vakantie heb je geen reden meer, want de zomer is afgelopen. Een duurzamer doel is: streven naar een goede gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Sport en eet verstandig; niet omdat je in die zwembroek of bikini wil passen, maar omdat het goed is voor je gezondheid. Gezondheid is als een tuin die je moet onderhouden.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
We moeten meer bewegen
Ga je in de sportschool voor volle en ronde billen? ‘Dan zeker drie keer per week trainen’
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 16: dit zijn de beste oefeningen voor volle, ronde en stevige billen. En niet alleen voor vrouwen. -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing. -
PREMIUM
Miriam (55) heeft MS, maar houdt de eigen regie: ‘Een ziekte héb je, je bént het niet’
Sinds ze in 2005 de diagnose MS kreeg, is het leven van Miriam Rybier (55) flink veranderd, maar ze heeft de touwtjes nog altijd stevig in handen. „Ik steek mijn energie niet in dingen waar ik niets aan kan veranderen.” Ze is dan ook te vinden op Levenskunst 2.0, een festival over omgaan met (lichamelijke) tegenslag. -
We moeten meer bewegen
Een week geen suiker, een maand geen drank: dit is het geheim van de challenge
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 17: zeven dagen geen toegevoegde suikers eten, kan dat wel als je sport?
-
PREMIUM
Deze slimme pil gaat de vervelende endoscopie overbodig maken: ‘De buik is nog een grote black box’
Met een slangetje en cameraatje via mond of anus de maag of darm inspecteren. Endoscopie, zoals dat onderzoek heet, vinden de meeste patiënten geen pretje. Met de sensorpil kan dat straks pijnloos om de oorzaak van maag- en darmklachten te traceren. -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Hoofdpijnspecialist over migraine: ‘Geef het een eerlijke plek in je leven’
Dat migraine meer is dan alleen een ‘hoofdpijntje’, is steeds meer bekend. Toch weten veel mensen niet dat ze aan migraine lijden, dat er heel veel hulp voor te krijgen is en dat deze hersenaandoening prima met werk te combineren is. ,,Door open te zijn over mijn migraine, heb ik juist een nóg betere band met mijn klanten”, aldus Lissa Agema (46).