Duizenden vrouwen met lekkende borstimplantaten claimen miljoenen van fabrikant: ‘Leef constant in angst’
rechtszaakDuizenden vrouwen die ernstige klachten hebben door lekkende borstimplantaten eisen woensdag bij de rechter miljoenen euro's schadevergoeding van de Amerikaanse farmaceut Allergan. Volgens de vrouwen wist de fabrikant van de risico's, maar verzuimde ze in te grijpen of te waarschuwen. Ze eisen dat Allergan verwijdering van de implantaten en de hersteloperaties betaalt.
De rechtszaak wordt namens de vrouwen aangespannen door Bureau Clara Wichmann, met steun van Meldpunt Klachten Siliconen en de Borstkankervereniging Nederland. Volgens de vrouwenrechtenorganisatie waren de Biocell-borstimplantaten vanaf het begin slecht. Ze begonnen te scheuren en gingen lekken.
Als gevolg daarvan hebben veel vrouwen nu een zeldzame vorm van lymfeklierkanker en kampen ze onder meer met ernstige vermoeidheid, gewricht- en spierpijn en concentratieproblemen. Bureau Clara Wichmann stelde Allergan eind 2021 al aansprakelijk, maar het bedrijf wijst die van de hand. ,,Allergan laat deze vrouwen in de kou staan’’, aldus de organisatie. ,,Ook vrouwen die nog niet ziek zijn geworden en van deze gevaarlijke implantaten af willen, moeten dit zelf betalen.’’
Volgens de organisaties hebben in Nederland 60.000 vrouwen de implantaten van Allergan, een Amerikaans farmaceutisch bedrijf dat sinds 2020 onderdeel is van AbbVie en ook de producent is van Botox.
Ontwerpfout
De implantaten van Allergan zijn zo’n dertig jaar op de markt geweest. Al vanaf het begin waren er problemen vanwege een ontwerpfout. Daardoor gingen de implantaten scheuren. Sinds 1995 leggen wetenschappers al een verband tussen tussen de Biocell-implantaten en een verhoogd risico op lymfeklierkanker.
Allergan was hiervan op de hoogte. Zeker nadat in 2007 een vrouw met deze implantaten overleed als gevolg van lymfeklierkanker. Tien jaar later waren er wereldwijd al 441 meldingen van gedupeerden met kanker.
De Franse toezichthouder ANSM concludeerde in 2015 al in een rapport dat Allargen de risico’s negeerde, geen onderzoek deed en vrouwen er niet voor waarschuwde. Drie jaar later werden de Biocell-implantaten op de Europese markt verboden.
In 2019 haalde Allergan ze wereldwijd van de markt, nadat ook de Amerikaanse autoriteiten met maatregelen dreigden. In de Verenigde Staten zijn aandeelhouders inmiddels een rechtszaak gestart tegen Allergan omdat die informatie over risico's achterhield.
In Nederland hadden toen al tienduizenden vrouwen een Biocell-implantaat gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigde na onderzoek dat deze vrouwen een verhoogd risico op lymfeklierkanker hebben. Geschat wordt dat 85 procent van de vrouwen met deze implantaten deze zeldzame vorm van kanker kunnen krijgen. Dat zou in Nederland neerkomen op 51.000 vrouwen.
Paniekaanvallen
Gedupeerden verklaren in de dagvaarding dat de kwestie grote impact heeft op hun leven. Ze zijn angstig, wanhopig, boos en verdrietig. Sommigen zijn depressief, hebben paniekaanvallen en krijgen psychische hulp. ‘Ik kan vaak niet slapen door de zorgen en kan mijzelf ook niet geruststellen met de gedachte dat het wel goed komt of dat de fabrikant met ons meeleeft’, schrijft een van de slachtoffers in de dagvaarding,
Een andere vrouw zegt: ,,Je leeft constant in angst en dat is doodvermoeiend. Je bent alert op alles wat er in je lichaam afspeelt en dat maakt je onzeker en dat je geen vertrouwen in je lichaam meer hebt.’’
Smartengeld
Bureau Clara Wichmann eist woensdag bij de rechtbank in Amsterdam dat farmaceut Allergan de kosten voor verwijdering van de implantaten en een hersteloperatie vergoedt. Daarnaast eist de organisatie smartengeld. De claims variëren van 2000 en 3300 euro per implantaat bij een verwijdering of hersteloperatie, tot 20.000 euro en 130.000 euro per vrouw voor psychische schade.
‘Allergan heeft patiënten onvoldoende gewaarschuwd voor dit risico', aldus Bureau Clara Wichmann in de dagvaarding. ‘Sterker nog, Allergan heeft het risico op kanker in de jaren voorafgaand aan de recall van de implantaten bewust gebagatelliseerd. Dat Allergan niet (beter) voor het risico heeft gewaarschuwd, is onbegrijpelijk.’
Eerder spanden duizenden vrouwen wereldwijd, onder wie 180 uit Nederland, met succes rechtszaken aan tegen de Franse producent Poly Implant Prothèse (PIP) en het Duitse keuringsbedrijf Tüv Rheinland vanwege lekkende borstimplantaten.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Gert-Jan is eerste ter wereld met implantaten in hoofd waardoor hij leert lopen ondanks dwarslaesie
Ubbergen -
PREMIUM
Miriam (32) was doodziek door haar borstimplantaten: ‘Nu die eruit zijn, kan ik weer leven’
De gezondheid van Miriam Pataki (32) uit Brielle holde achteruit door haar borstimplantaten. Ze was doodziek door de ronddwarrelende siliconen die de implantaten loslieten. Ze was extreem vermoeid, vergeetachtig en had huidproblemen. Nu de borstprotheses eruit zijn, voelt ze zich een ander mens. -
PREMIUMwijnkenner
Verdejo is populaire wijn: Harold Hamersma zet de 10 lekkerste voor je op een rij
De Spaanse wijnindustrie was tot zo’n vijftig jaar geleden nog een rood bolwerk. Maar inmiddels is verdejo niet meer weg te denken uit de schappen. Nederland is dol op deze frisse witte wijn en is zelfs de grootste buitenlandse afnemer. Dit zijn de lekkerste volgens wijnkenner Harold Hamersma. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM1
Hoe ouder, hoe groter kans op staar: zo herken je het en dit kun je eraan doen
Een troebele lens weer helder maken om scherp te kunnen zien; zo’n vijfhonderd mensen per dag ondergaan een staaroperatie. Met 180.000 operaties per jaar is het de meest uitgevoerde ingreep in Nederland. Sinds kort kan het aan twee ogen tegelijk. Wat is staar precies? En hoe gaat een operatie in zijn werk? We vragen het oogarts Caroline Storimans.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Hoe weet je of je kind te dik is? 'Kijk bij jonge kinderen niet naar bolle buik of babyvet'
Zo’n 17 procent van de kinderen en jongeren van 2 tot 25 jaar is te dik. Naar schatting zijn dat meer dan 800.000 kinderen in Nederland. Wanneer is een kind te zwaar? En wat kun je als ouder eraan doen? We vragen het aan jeugdarts Lucy Smit en kinderdiëtist Esther Konijn.