E-sigaret mag vanaf 1 oktober alleen naar tabak smaken
E-sigaretten mogen vanaf 1 oktober 2023 alleen nog naar tabak smaken. Het verbod op alle andere smaakjes, die nu nog veel aftrek vinden, gaat dan definitief in, blijkt uit een publicatie in de Staatscourant waar de NOS als eerste over berichtte.
Het verbod is al twee jaar geleden aangekondigd, maar liep intussen vertraging op. In de zogenoemde Tabaks- en rookwarenregeling komt een lijst te staan met zestien smaakstoffen, die allemaal naar tabak smaken. Het idee is vooral dat rokers ze zo nog wel kunnen gebruiken om van hun verslaving af te komen, maar jongeren niet verleid worden door ‘allerlei verleidelijke, exotische smaakjes'.
Zeven stoffen die ook naar tabak smaken, maar waar het RIVM voor had gewaarschuwd vanwege gezondheidsrisico’s, worden niet toegestaan. Het RIVM heeft overigens ook gewaarschuwd dat van de overige smaakjes niet helemaal duidelijk is hoe slecht ze zijn.
Voorraden opgemaakt
Volgens de nieuwe regels mag ook niet op de verpakking vermeld staan dat de e-sigaret naar iets anders smaakt dan tabak. De nieuwe regels gaan op 1 januari in, maar de verkoop zelf wordt pas vanaf 1 oktober echt verboden. In de tussentijd mogen de voorraden opgemaakt worden.
De Esigbond, brancheorganisatie van Nederlandse verkopers van elektronische sigaretten, denkt dat de e-sigaret in Nederland door de nieuwe wetgeving ‘ophoudt te bestaan'. Voorzitter van de bond Emil ‘t Hart zegt dat de zestien smaakstoffen waartoe makers van e-sigaretten zich moeten beperken geen goede tabakssmaak opleveren.
Bovendien stappen volgens ‘t Hart rokers vaak snel over van tabakssmaak naar andere smaakjes, omdat dit ze zou helpen sneller van hun rookverslaving af te komen. De verleiding tot het roken van gewone sigaretten wordt minder als iemand overstapt op bijvoorbeeld een fruitsmaak, zo redeneert ‘t Hart. Dat zoete smaken vooral jongeren aantrekken tot de e-sigaret klopt dus volgens hem niet. Sowieso gebruiken volgens ‘t Hart relatief weinig jongeren de e-sigaret. De Esigbond noemt het smaakverbod ‘een grote vergissing'.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het virusseizoen piekt: we weten precies wat we er tegen kunnen doen, maar we doen het niet
In de ziekenhuizen piept en kraakt het alweer, nu naast het coronavirus ook het griep- en RS-virus de bedden doen volstromen. Terwijl iedereen zo onderhand wel gewend is een coronatest te doen om bij besmetting maatregelen te nemen, slaat de griep om zich heen. Is daar niks tegen te doen? -
Extra personeelstekorten op helft scholen door griep
Bijna de helft van de scholen (49,5 procent) heeft momenteel extra personeelsproblemen door de griepgolf die in Nederland heerst. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), waarvan de resultaten woensdag verschijnen. -
PREMIUM
Je partner jonger? Een vrouw wordt veroordeeld, een man scoort ermee
Het wordt normaler om mensen met een jongere of oudere partner te zien, merkt schrijver en ervaringsdeskundige Sofie Rozendaal (35). Dus trek je vooral niets aan van wat de buitenwacht denkt. Zo’n relatie vergt wel wat inzicht in elkaar. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
PREMIUMmet stelling
Gaat gebakje op de werkvloer in de ban? ‘Net zo schadelijk als meeroken’
Sympathiek om taart te trakteren op kantoor als je jarig bent? Niet dus! Dat is net zo schadelijk als collega’s passief mee laten roken. Want je zet mensen aan tot het eten van schadelijke zoetigheid. Dat stelt professor Susan Jebb, voorzitter van de Britse evenknie van het Voedingscentrum. -
PREMIUM
Iedereen manipuleert weleens, maar pas op dat het geen gewoonte wordt
Iedereen manipuleert overal: in reclame, politiek, rechtspraak en ons sociale leven. Is dat gevaarlijk? Wel als het in je gedrag gaat zitten. De Belgische psychotherapeut Marie Andersen schreef er een boek over. Vijf stellingen onder de loep.