Ernstige obesitas bij kinderen heeft vaak medische oorzaak: ‘Ik ben blij dat het niet aan mij ligt’
videoBij één op de vijf kinderen met ernstige obesitas is een medische oorzaak de boosdoener. Dus niet een ongezonde leefstijl, wat vaak gedacht wordt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Amsterdam UMC. ,,Ik ben blij dat het niet aan mij ligt.”
Delen per e-mail
Sommige ouders huilden van opluchting bij het horen van de onderzoeksresultaten. Jarenlang hadden zij geprobeerd om hun kind nóg gezonder te laten eten en meer te laten sporten, maar nieuw onderzoek onder driehonderd kinderen toonde aan dat er bij eenvijfde iets heel anders aan de hand is. Bij hen werden verschillende zeldzame erfelijke obesitas-aandoeningen gevonden. Dit zijn foutjes in het dna die ervoor zorgen dat een specifiek hersengebied, dat de eetlust en verbranding reguleert, niet goed werkt. Hierdoor hebben deze kinderen constant honger en voelen geen verzadiging na een maaltijd. Bij andere kinderen waren medicijngebruik of eerder opgelopen hersenschade de hoofdoorzaak.
Achttienduizend kinderen in Nederland hebben extreem overgewicht. Het percentage dat een onderliggende medische oorzaak heeft (19 procent) is veel hoger dan eerder in de medische literatuur is beschreven, namelijk ongeveer vijf procent. Volgens de onderzoekers van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC en Amsterdam UMC valt het verschil goed te verklaren, omdat nog nooit zo uitgebreid onderzoek is gedaan. De driehonderd deelnemers, van 0 tot 18 jaar, werden onderworpen aan DNA-tests, hormoonmetingen in het bloed, conditietests bij de kinderfysiotherapeut en metingen van de verbranding bij de kinderdiëtist.
Ten einde raad
,,We spraken ouders en kinderen die alles geprobeerd hadden om af te vallen. Ze waren ten einde raad. Deze diagnose, die vaststelt dat het een foutje in de genen is, zorgt voor een enorme ontlading, maar ook voor begrip uit de omgeving,” vertelt arts-onderzoeker Ozair Abawi, die samen met Lotte Kleinendorst het onderzoek uitvoerde. Het vaakst werd een onderliggende oorzaak gevonden bij kinderen die al voor de kleuterklas obesitas hadden.
Een gezonde 4-jarige weegt gemiddeld 15 kilo. Een kleuter met ernstig overgewicht weegt al snel 24 kilo of meer. Dat geldt ook voor Alexandra Jubels (14) uit Zandvoort, die al sinds haar geboorte te zwaar was, ook al kreeg ze dezelfde hoeveelheid babyvoeding als haar oudere, slanke zus.
Bij vier maanden was Alexandra al 1,5 keer zo groot als een normale baby. ,,De artsen hadden in eerste instantie geen idee wat er aan de hand was. Ze kwamen niet verder dan ‘je moet gezond eten’ maar dat deden we. Je geeft een baby geen friet,” vertelt moeder Willy, die een reeks specialisten raadpleegde.
Alexandra – die hockeyt, een personal trainer heeft, wandelt en fietst – weegt ondanks al haar inspanningen twee keer zo veel als haar moeder. ,,Nu ik wat ouder ben, kan ik mijn situatie beter aanvaarden. Ik ben blij dat het niet aan mij ligt. Dat ik kan vertellen dat er iets in mij niet goed werkt.”
Luister hier naar de dagelijkse AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt dagelijks op Spotify en Apple Podcast.
Trampoline
Diagnose of niet, die extra kilo’s zitten haar geregeld in de weg. ,,Ik zou graag simpele dingen willen doen zonder erbij na te denken, zoals op een trampoline springen tijdens gymles, zonder te controleren hoeveel kilo de trampoline aankan.”
Alexandra doet mee aan een internationale medicijnstudie, die de verzadiging en het hongergevoel beter moet reguleren. In eerste instantie viel ze 18 kilo af. ,,Het was heel fijn dat ik na twee boterhammen vol zat. Ik kreeg ook veel complimentjes.” Inmiddels is Alexandra weer fors aangekomen. De artsen hebben daar geen verklaring voor. ,,Ik zie mensen in mijn omgeving denken: ‘hoe krijgt ze dat nu weer voor elkaar’.” Voor die buitenstaanders heeft ze één boodschap: ,,Oordeel niet te snel. Niet alles is wat het lijkt.”
Ook obesitaschirurgen en wetenschappers zijn het hardnekkige stigma beu. Zij deden onlangs een oproep op deze site om minder snel te oordelen over mensen met ernstig overgewicht. ‘Onze patiënten zijn geen zwakkelingen,’ zeiden zij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijna 1 miljoen Nederlanders kunnen ruim 100 euro besparen op hun zorgpremie
Bijna een miljoen verzekerden kunnen jaarlijks gemiddeld 103 euro op hun zorgpremie besparen. Ze hoeven alleen maar over te stappen van een collectieve verzekering naar een individuele polis. -
PREMIUM
Max had een tekort aan testosteron: ‘Mijn jaren als zombie vlogen voorbij’
Elke keer als journalist Max Moszkowicz (41) in de spiegel keek, zag hij een vermoeide, vadsige man. Om de confrontatie met zichzelf aan te kunnen, leefde hij lange tijd in een roes van alcohol. Tot hij besloot: dat moet anders. -
VACCINATIE-STRATEGIE / video
Megavaccinatieprogramma in de maak: 6,5 miljoen inentingen nodig voor ouderen en zieken
Om 60-plussers, zorgpersoneel en zieken in te enten, heeft Nederland zeker 6,5 miljoen vaccins nodig. Omdat er niet direct genoeg doses zijn, krijgen de oudste mensen met ernstige aandoeningen voorrang. Als zij te zwak zijn voor een prik kunnen mensen in de directe omgeving ingeënt worden, die ‘vaccinbubbel’ beschermt hen dan. -
Leon (59) stapt elk jaar over van verzekeraar: ‘Het is een half uurtje werk’
Zit je nog wel goed bij je huidige zorgverzekeraar? Ben je voldoende verzekerd of juist ‘oververzekerd’? Slim om na te gaan, want de verschillen in premies nemen toe, maar leuk is anders. Leon van Wijk (59) stapt ieder jaar over. Ook helpt hij zijn kinderen daarbij. ,,Het blijft ieder jaar toch een beetje wikken en wegen wat je wilt verzekeren en wat niet.” -
PREMIUMVIDEO
Obesitaschirurgen zijn stigma beu: ‘Onze patiënten zijn geen zwakkelingen’
Het neerkijken op heel dikke mensen moet stoppen, want obesitas is toch écht een ziekte. Dat stellen behandelaars en wetenschappers, die vandaag een campagne starten. Door het hardnekkige stigma zouden patiënten te laat hulp inschakelen.
-
PREMIUMKoken & eten
Snoepfabrikant: Geef kinderen minder snoep
Ze begonnen met zuurtjes en schuimblokken, tegenwoordig maken ze andere snoepjes zoals winegums. Het zoete sprookje van snoepfabriek Matthijs duurt al 100 jaar. -
Duitse topviroloog: Coronavaccins waarschijnlijk bestand tegen mutaties
De coronavaccins die nu op de markt komen, zijn naar alle waarschijnlijkheid ook bestand tegen de gemuteerde varianten van het coronavirus. Dat zegt de vooraanstaande Duitse viroloog Christian Drosten in een interview met Spiegel. -
PREMIUM
De welkome dood van Nikky (27): ‘Ben er enorm trots op dat ze het op deze manier doet’
REUSEL - Nikky Rens (27) uit Reusel is overleden. Afgelopen dinsdag werd haar euthanasie verleend, tot slot van een leven vol depressies. Haar gezin gaat verder, met veel verdriet en veel begrip.