Eva Breda probeert haar dag zo effectief mogelijk in te delen: ‘Soms voelt het alsof alles even belangrijk is’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: energiemanagement.
Timemanagement: ik word doodgegooid met tips om mijn dag zo effectief mogelijk in te delen. We kennen allemaal de stenenmetafoor wel. Als je dag een bokaal zou zijn die gevuld moest worden, gooi je daar eerst de stenen in: de grote taken met prioriteit. Vervolgens gooi je er een bak met kiezels - kleinere to-do’s - overheen om de gaten op te vullen. Als laatste gooi je de leegtes vol met zand: je begrijpt het wel.
Ik probeer iedere dag weer mijn bokaal te vullen, maar het voelt soms alsof ik geen kiezels en zand heb in mijn leven, enkel grote, zware keien die voor mijn gevoel allemaal even belangrijk zijn. Met mijn laatste beetje energie probeer ik die enorme stenen soms mijn bokaal in te tillen, maar al lukt het me steeds beter om mijn strakke dagplanning dicht te mozaïeken, de kracht om te tillen is vaak op. Waar ik soms denk dat mijn effectiviteit afhangt van mijn timemanagement, blijkt energiemanagement de sleutel tot meer efficiëntie.
Hoe voller de agenda, hoe vermoeider we zijn
Dorien Seegers, psycholoog gespecialiseerd in energie en balans, ziet meer mensen de fout maken die ik maak. ,,Mensen verwaarlozen hun energie door veel weg te geven, alles op een hoog tempo te doen en ontzettend veel dingen belangrijk te vinden in één dag”, legt zij uit. Daardoor rusten we tussen en na een taak nooit voldoende uit om opgeladen aan de volgende te beginnen. ,,Pauzes laten we vaak schieten, spenderen we handig door te multitasken, of brengen we scrollend op social media door.” Ik ken die ‘pauzes’ maar al te goed. Ze zijn als een leeg oplaadsnoer dat in het stopcontact is blijven hangen. Er laadt niets op, maar het blijft energie slurpen.
Pak een stuk papier en maak een lijst van de dingen die jouw leven zinvol maken en je energie geven
Daarbij: hoe voller de agenda, hoe vermoeider we zijn. Daardoor werken we weer minder productief, waardoor taken ons meer tijd kosten, de dag nóg drukker aanvoelt en er nóg minder tijd voor pauze overblijft. ,,Én hoe minder we van het leven genieten”, zegt Seegers. ,,In mijn praktijk spreek ik mensen die op zoek zijn naar meer energie en minder het gevoel willen hebben dat ze worden geleefd. Deze mensen zijn zo vermoeid, dat ze minder genieten van hun werk en leven. Je zou kunnen zeggen dat efficiënt zijn en een druk mooi leven leiden alleen samengaan als je ook weet hoe je met je energie omgaat.”
De oplossing is simpel
Dag timemanagement, het is tijd voor een lesje energiemanagement. Maar hoe doe je dat, zorgen dat je batterij vol genoeg blijft om die rammende ratrace vol te houden? Seegers: ,,Pak een stuk papier en maak een lijst van de dingen die jouw leven zinvol maken en je energie geven. Zet daarachter hoe veel tijd je dagelijks aan die dingen besteedt. Doe ditzelfde dan eens voor de dingen die energie kósten.”
Voor mij op papier staat een keiharde realiteitscheck. Ik spendeer zo’n zeven uur per dag meer aan energievreters dan energiegevers. Ik realiseer me hoe simpel de oplossing is. Ik moet meer tijd maken voor energiegevers, waardoor ik voldoende energie heb om alle energievreters op mijn papiertje uit te voeren. Met vernieuwde energie, misschien zelfs in minder tijd. Dat ga ik proberen. Maar nu eerst: pauze.
Bekijk de video’s over werk en carrière in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het addertje onder het gras bij crowdfunding voor een patiënt
Geld inzamelen voor een medische behandeling die niet wordt vergoed, of voor een hulphond of een speciale fiets. Het gebeurt de laatste jaren steeds meer. Maar beginnen we er niet te gemakkelijk aan? Artsen waarschuwen: ,,De verwachting strookt niet altijd met de realiteit.” -
PREMIUMHemd van het lijf
Nynke de Jong: ‘Na drie zwangerschappen, bevallingen en kraamtijden kan ik overal slapen’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Nynke de Jong is ‘heel fanatiek’ en ‘heel eigenwijs’, ging meer wielrennen voor de liefde en is doodsbang om kanker te krijgen: ‘Ik check mijn borsten en smeer me rot.’ -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
San Francisco roept noodtoestand uit vanwege apenpokken: ‘Epicentrum van het land’
De Amerikaanse stad San Francisco roept de noodtoestand uit vanwege de apenpokken, in de hoop dat er zo meer hulp komt voor mensen die een verhoogd risico lopen op het virus. De gezondheidsautoriteiten, die 261 besmettingen hebben geconstateerd, noemen de stad ‘het epicentrum van het land’. -
Eva Breda: ‘Na maanden therapie moest het nu toch juist beter met me gaan?’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: therapie doorstaan.
-
Eva Breda is het verleerd zich te vervelen: ‘In ieder leeg agendablokje zoek ik de ruis van alledag op’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: leren vervelen. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.