Farmaceuten verhogen medicijnprijzen VS, waaronder ook vaccins
Verschillende farmaceuten zijn van plan de prijzen van meer dan 300 geneesmiddelen in de Verenigde Staten te verhogen per 1 januari. Dat blijkt uit gegevens van farmabedrijven en een data-analyse van 3 Axis Advisors. Onder de bedrijven zijn grote namen als Pfizer, Sanofi en GlaxoSmithKline (GSK).
Delen per e-mail
De stijgingen komen op het moment dat farmaceuten kampen met tegenvallende resultaten door de coronapandemie. Door de gezondheidscrisis wordt voor reguliere zorg minder vaak de arts bezocht waardoor ook vele medicijnen minder vaak zijn voorgeschreven. Verder worstelen de farmaceuten ook met de nieuwe regels voor het verlagen van de prijzen voor geneesmiddelen door de regering-Trump. Die zet heeft de winstgevendheid van de industrie geraakt.
De bedrijven hebben de prijzen met maximaal 10 procent verhoogd. Grote producenten als Pfizer en Sanofi gingen niet verder dan 5 procent. 3 Axis is een adviesbureau dat samenwerkt met apothekersbedrijven en andere partijen in de sector op het gebied van prijsstelling van geneesmiddelen en problemen in de toeleveringsketen.
Voor Pfizer geldt dat vrijwel alle inzet de afgelopen tijd werd gestoken in de ontwikkeling van het coronavaccin. De prijsstijgingen zouden kunnen helpen om de verloren inkomsten goed te maken. Pfizer is van plan de prijzen van meer dan 60 geneesmiddelen met 0,5 tot 5 procent te verhogen. Daaronder de reumatoïde artritisbehandeling Xeljanz en kankermedicijnen Ibrance en Inlyta.
GSK verhoogde onder meer de prijzen van zijn gordelroosvaccin Shingrix en difterie, tetanus en pertussisvaccin Pediarix. Teva Pharmaceuticals verhoogde de prijzen van een vijftiental vaccins.
Daarbij ook het middel Austedo, dat zeldzame neurologische aandoeningen behandelt, en astma steroïde Qvar. Deze middelen waren in 2019 samen goed voor een brutowinst meer dan 650 miljoen dollar. Het spierverslappende middel Amrix en de narcolepsiebehandeling Nuvigil werden ruim 9 procent duurder. Naar verwachting zullen er begin januari meer prijsstijgingen worden aangekondigd.
Vorig jaar verhoogden farmaceuten de prijzen van meer dan 860 geneesmiddelen met gemiddeld ongeveer 5 procent, aldus 3 Axis. De prijsstijgingen van geneesmiddelen gaan sinds 2015 aanzienlijk minder hard, zowel wat betreft de verhoging alsook het aantal middelen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer seksspeeltjes verkocht tijdens corona: ‘Brengt iets wat penissen minder lang volhouden’
Vrouwen bereiken in een doorsnee vrijpartij minder vaak een hoogtepunt dan mannen - al zijn er uitzonderingen. Daar kan dankzij de stijgende verkoop van seksspeeltjes in coronatijd weleens verandering in komen. -
PREMIUM
Mondhygiënist: ‘Maak geen poetsbeweging met je elektrische tandenborstel’
Lekker van het strooigoed en de chocola aan het snoepen? Mondhygiënist en poetsonderzoeker Martijn Rosema helpt je met tandenpoetsen. -
Henny (73) blijkt al jaren aanvullend verzekerd voor kraamzorg
Zit je nog wel goed bij je huidige zorgverzekeraar? Ben je voldoende verzekerd of juist ‘oververzekerd’? Slim om na te gaan, maar leuk is anders. Lezers konden zich eerder via deze site opgeven voor een check door de experts van vergelijkingssite Independer. Het levert Henny van der Heijden (73) een flinke besparing op. -
Blaastest om corona uit te sluiten binnen twee maanden beschikbaar
Binnen twee maanden moet er een blaastest beschikbaar komen om corona uit te sluiten. Het gaat om de zogenoemde ‘SpiroNose’. Dit apparaat kan een coronabesmetting in drie kwart van de gevallen met zekerheid uitsluiten. In de andere gevallen moeten mensen nog een aanvullende test ondergaan. -
PREMIUM
Handenwasdag Handen was je niet voor jezelf, maar voor een ander: ‘Je wil toch geen dader zijn?’
Al zeven maanden worden we opgeroepen om ‘onze handen stuk te wassen’ in de strijd tegen corona. Tijd om vandaag, op de internationale handenwasdag, de balans op te maken. Zijn wij, ooit het vieste jongetje van Europa, braver aan het poetsen? Hoogleraar Leonard Hofstra denkt van wel, al kan het nog veel beter. ,,Doe het uit respect voor anderen.”
-
PREMIUM
tips Dermatoloog over het verzorgen van je handen: ‘Gebruik geen bodylotion’
We wassen onze handen stuk vanwege corona en nu wordt het ook nog koud. Dermatoloog Wianda Christoffers van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle legt uit hoe we droge handen, kloven en eczeem kunnen voorkomen. -
RIVM: 50.000 gezonde levensjaren verloren door uitstel van reguliere zorg
De intensieve zorg voor coronapatiënten heeft grote gevolgen voor de gezondheid van veel andere patiënten. Door uitstel van behandelingen tijdens de eerste golf zullen minimaal 50.000 gezonde levensjaren verloren gaan. Dat is de uitkomst van berekeningen van het RIVM over de impact van de pandemie op een deel van de reguliere gezondheidszorg, meldt De Volkskrant. -
PREMIUM
‘Dwangstoornis ontwikkelt zich langzaam, het kan lang duren voordat anderen het zien’
Met een angststoornis heb je het nu extra zwaar. Het aantal mensen met dwanggedachten, zoals smetvrees, kan door het virus zelfs oplopen. Valt er wat aan te doen?