Google je weleens op hoofdpijn of knobbeltje? Dit is waarom je vaak uitkomt bij kanker
met videoJe hebt hoofdpijn of voelt ergens een knobbeltje. Je googelt om te kijken wat het kan zijn en wat je eraan kunt doen. Binnen een paar clicks lees je dat je misschien wel kanker hebt. Hoe kan dat?
Huisarts Sakhib Sana ziet ze dagelijks in zijn praktijk: mensen die door informatie op internet denken dat ze kanker hebben. ,,Als je zoekt op knobbeltje of bloed plassen, dan komt kanker als een van de eerste oorzaken naar boven”, weet de Rotterdamse huisarts.
Onnodige onrust
Maar niet elk sliertje bloed bij het hoesten is kanker, benadrukt Sana. ,,Een keertje wat bloed plassen of wat bloed bij je ontlasting, dat hoeft niet meteen kanker te zijn.” Informatie op internet veroorzaakt bij mensen onrust. ,,Dat is niet nodig”, zegt Sana. ,,En het belast zorgverleners onnodig.”
Hoe kan het dat die websites zo goed vindbaar zijn? ,,Websites verleiden je met een klein stukje tekst om te klikken”, verklaart Xandora Kotsi, zoekmachinespecialist bij AD. ,,Ze willen emotie bij je oproepen, zodat je klikt. Hoe meer er wordt geklikt, hoe meer er aan advertenties wordt verdiend.”
Dit is wat je kunt doen
,,Controleer of de informatie op een website is geschreven door iemand die er verstand van heeft”, benadrukt Kotsi. ,,Zo weet je dat een gezondheidsjournalist van AD betrouwbare bronnen kiest.”
Een andere betrouwbare website is thuisarts.nl. ,,Die website verwijst door naar andere betrouwbare websites”, zegt huisarts Sana. ,,Ook staat daar duidelijk beschreven wanneer er sprake is van spoed en je meteen contact moet opnemen met je huisarts.” En bij twijfel? Sana: ,,Neem altijd contact op met je huisarts.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Pinda, tarwe, melk en pollen; '100 jaar geleden was bijna niemand allergisch’
Pinda, tarwe, melk, schaaldieren of pollen; je kent vast wel iemand die allergisch is voor een van deze dingen. Het aantal mensen met een allergie is de laatste jaren flink toegenomen. Hoe komt dat? -
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
PREMIUM
Vaccinatie beschermt niet tegen meeste langdurige covid-klachten
Gevaccineerden blijken na een covidbesmetting niet veel beter beschermd tegen restklachten als vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen dan ongevaccineerden. Wel rapporteren ze minder vaak reuk- en smaakverlies, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM.
-
In deze vakantielanden loop je de meeste kans op een ongeluk
De kans op een verkeersongeval met slachtoffers is het grootst in Duitsland, België, Oostenrijk en Portugal. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat. -
PREMIUM
Experts signaleren meer gebitslijtage bij kinderen: ‘Denk er niet te licht over’
Harde cijfers zijn er nog niet, maar tandartsen en mondhygiënisten zien steeds meer gaatjes, ontstoken tandvlees en gebitsslijtage bij kinderen. In de coronatijd lijken meer mensen soepeler om te zijn gesprongen met preventie, zoals tweemaal daags tandenpoetsen. -
We moeten meer bewegen
Een week geen suiker, een maand geen drank: dit is het geheim van de challenge
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 17: zeven dagen geen toegevoegde suikers eten, kan dat wel als je sport?