‘Het loopt de spuigaten uit’: huisartsen lopen op hun tandvlees door toegenomen zorgvraag
De stijgende zorgvraag door corona en de bijdrage van praktijken aan de COVID-vaccinaties vragen enorm veel van de huisartsen en hun team, blijkt uit een recente enquête. ‘Veel huisartsen lopen op hun tandvlees’, zegt Mirjam van ’t Veld, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging.
David van der HeedenLaatste update:13-10-21, 12:09
Twee weken na haar aantreden bij LHV trok Van 't Veld al aan de bel. Ze zag en hoorde bij haar contact met huisartsen de toenemende druk op de huisartsenpraktijk. ,,De vele, vele telefoontjes, inhaalzorg, het niet rond krijgen van de personele bezetting... en de tweede vaccinatieronde die ook volop bezig is’’, zei ze half juli. Het verstrijken van de zomer heeft het niet opgelost. Integendeel. ‘Ze zitten aan hun taks.’
Uit de enquête van LHV blijkt dat de huisartsen zich druk maken over hun eigen welzijn en die van hun praktijkmedewerkers. Inhaalzorg en een doorlopend stijgende zorgvraag maken dat huisartsen en hun personeel nauwelijks tijd hebben om adem te halen. Gaten in het rooster door ziekteverzuim zijn, bij gebrek aan invallers, niet op te vullen. ,, Ik zie de vermoeidheid bij de huisartsen als ik ze bezoek’’, aldus Van ’t Veld.
Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen
Mirjam van ‘t Veld, Landelijke Huisartsen Vereniging
Geen tijd voor vakantie
Ruim 1100 van de 13.000 bij de vereniging aangesloten huisartsen vulden de vragenlijst in. Driekwart zegt de werkdruk te hoog te vinden. 60 procent kan geen vervanging vinden bij uitval, zowel voor zichzelf als de medewerkers. De helft van de ondervraagden geeft aan momenteel minder energie te hebben dan voor de uitbraak van het coronavirus. Op vakantie gaan om uit te rusten, blijkt niet mogelijk.
Van ’t Veld: ,,Ruim de helft van de huisartsen heeft minder energie en er zijn nauwelijks mogelijkheden om te herstellen.’’ De LHV-voorzitter zegt dat deze ‘negatieve spiraal’ doorbroken moet worden om de huisartsenzorg toegankelijk te houden. ,,Het loopt de spuigaten uit, de cijfers zijn schrikbarend.’’ Waar patiënten tijdens de coronacrisis hun zorgvraag uitstelden, doen ze dat nu niet meer.
Door wachtlijsten in het ziekenhuis, en bij de ggz en de jeugdzorg, zoeken veel patiënten hun heil bij de huisarts. Elders kunnen ze niet terecht. ,,We zien dat zorgvragen zich opstapelen, mensen willen toch geholpen worden’’, verklaart Van 't Veld. ,,De huisarts is er altijd en dat is een groot goed in Nederland.’’ Tegelijkertijd meent LHV dat bij het ‘omvangrijke takenpakket’ van de huisarts geen extra of nieuwe taken passen.
,,Iedere patiënt heeft immers recht op voldoende tijd en zorg van zijn huisarts.’’ Verkorten van het consult past daar niet bij. Hoewel de huisartsen en hun team veerkracht tonen en daar 'terecht trots’ op zijn, is er voor een rol binnen nieuwe grootschalige vaccinatiecampagnes geen ruimte, zegt LHV. Voor een oplossing en het bewaken van de ‘basis van de gezondheidszorg’ wordt een oproep gedaan aan de politiek en samenwerkingspartners.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.