Inspectie Gezondheidszorg onderzoekt mogelijk gesjoemel met QR-codes door artsen
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd onderzoekt mogelijk gesjoemel met QR-codes. Een klein aantal artsen in ons land wordt ervan verdacht, mogelijk tegen betaling, ongevaccineerde patiënten aan een geldig bewijs van inenting te hebben geholpen, laat de dienst aan deze site weten.
Door de handelwijze van de verdachte artsen zouden mensen die zich niet laten vaccineren toch over een geldige QR-code in de Coronacheck-app beschikken. Om wat voor bedragen het daarbij gaat, is niet bekend. ,,Wij hebben enkele zorgverleners in onderzoek. Het is niet duidelijk welke bedragen ermee gemoeid zijn’’, zegt woordvoerder Mariël van Dam naar aanleiding van berichtgeving door de Telegraaf.
De inspectie zou naar eigen zeggen onderzoek naar ‘minder dan vijf’ artsen hebben ingesteld, na meldingen over de gang van zaken, aldus de woordvoerder. Niet ingeënte personen zouden door de artsen doelbewust als gevaccineerd zijn aangemeld bij het RIVM. Er wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat het hierbij om artsen gaat die zelf tegen de invoering van de coronapas zijn.
Risico voor volksgezondheid
De handelwijze van de artsen wordt door de inspectie als ‘risico voor de volksgezondheid’ bestempeld en keurt deze af. ,,Als het waar is’’, plaatst Van Dam als kanttekening. Hoeveel patiënten erbij betrokken zijn, laat de dienst in het midden. Er worden geen details bekendgemaakt hangende het onderzoek, dat al meerdere weken loopt. Het verzamelen van bewijs tegen de artsen blijkt lastig.
Voor het onderzoek zijn de verklaringen van beide partijen nodig, waarbij de ontkenning van één van beiden een zaak bemoeilijkt. ,,Er zijn meerdere mogelijkheden, maar het bewijzen is lastig’’, klinkt het. Zo mag er geen informatie worden uitgelokt. De arts hoeft niet te verklaren over de patiënt, terwijl de mogelijk betrokken patiënt geen medische informatie hoeft te verstrekken.
Online handel
Het ministerie van Volksgezondheid meldde vorige week aangifte te zullen doen tegen een website waarop gehandeld wordt in gekopieerde QR-codes. Daarbij gaat het om legitieme codes, die door de gebruikers aan anderen worden aangeboden. Die gekopieerde codes worden gebruikt in een nagemaakte app. Aanbieders delen ook hun initialen en geboortedata, mochten de nieuwe gebruikers daarop worden gecontroleerd.
,,Het aanschaffen van een QR-code die niet van jou is, of het gebruiken van een QR-code die niet van jou is, is strafbaar. Het verstrekken van jouw eigen QR-code aan anderen is ook strafbaar. En dus doen we aangifte als we zien dat QR-codes op grote schaal worden aangeboden”, laat het ministerie weten. Het is niet bekend hoeveel mensen hiervan gebruik hebben gemaakt. De betreffende website is inmiddels offline.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Als je niet weet wat je moet zeggen tegen een nabestaande van zelfdoding, zeg dát dan in elk geval’
-
Tientallen Nederlanders verdacht van fraude met vaccinatiebewijzen in Duitsland
De Duitse politie heeft ruim 30 Nederlanders in beeld die met vervalste vaccinatiebewijzen een Europees coronacertificaat probeerden te bemachtigen bij apotheken vlak over de Nederlandse grens in Limburg. -
Cha Chi Versaci geeft kinderen Playstations, zodat ze een jeugd krijgen die hij zelf nooit heeft gehad
Arend (32) gaat door het leven als ‘Cha Chi Versaci’ en helpt kinderen die leven in armoede, in een instelling verblijven of een instabiele thuissituatie hebben. Met zijn stichting Gamen voor Kinderen zamelt hij geld in om kinderen een spelcomputer te geven. Tot nu toe al 65. ,,Ik ben dankbaar dat ik dit kan en mag doen. Ik ontvang veel mooie reacties, maar het gaat mij vooral om het inspireren van kinderen.” -
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt.
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
-
-
PREMIUM
Vorig jaar 2000 skaters naar de spoedeisende hulp: ‘Doe bescherming om’
Inlineskaten is flink populair, maar zorgt ook voor drukte op de spoedeisende hulp. Vorig jaar belandden ruim tweeduizend skaters in het ziekenhuis met gebroken botten, een hersenschudding of ander letsel. Het gaat vooral om jonge vrouwen. Vandaag start een campagne met tips om valpartijen en letsel bij het skeeleren te voorkomen. -
Nieuwe technologie laat geamputeerden warmte en kou voelen in ontbrekende hand
Een nieuwe, in Zwitserland ontwikkelde technologie laat zien dat patiënten met een geamputeerde hand weer temperatuurverschillen kunnen voelen. Het is nog toekomstmuziek voor mensen die een hand missen, maar wel hoopvol: „Zo wordt de prothese meer onderdeel van je lichaam, in plaats van een gereedschap.”