Janneke leefde jarenlang met ondraaglijke bekkenpijn, maar rent nu weer de marathon
Janneke van Heugten (45) ziet na een val in Frankrijk haar bekkeninstabiliteit voor de zoveelste keer verslechteren. De ondraaglijke pijn, het niet kunnen zitten, de kilo’s die erbij vliegen: ze is het helemaal zat. Voorzichtig begint ze met wandelen. Inmiddels heeft ze haar eerste halve marathon gelopen en staan er nog twee op de planning. Op LinkedIn deelt ze haar transformatie. ,,Ik wil laten zien hoe belangrijk het is dat je je lichaam vooropzet.”
De nachtmerrie begint voor Janneke na de bevalling van haar derde kind, in maart 2016. ,,Het was werkelijk een gruwelbevalling, echt verschrikkelijk. Daarna kon ik niet meer zitten. Ik had al twee kinderen, dus ik wist wat je lichaam doormaakt tijdens zo’n geboorte, maar dit was écht anders.”
Ondraaglijke bekkenpijn
Haar bekkentherapeut kan niet ontdekken wat er loos is. ,,Dus ja, dan ga je maar door.” Negen maanden later gaat het langzaam iets beter, maar dan valt Janneke van de trap. ,,Mijn hele bekkengebied was paars, zwart, alle kleuren van de regenboog. Ik had zoveel pijn.” Een gekneusd stuitje, zo concludeert de huisarts, iets wat vanzelf weer over moet gaan. Maar heftige pijn wordt ondraaglijke pijn en Janneke struint de ene bekkentherapeut na de andere af, op zoek naar een antwoord.
Na haar zoveelste consult komt de oorzaak boven tafel: haar bekkenbodemspieren zijn getraumatiseerd en haar stuitje blijkt al sinds haar bevalling gedraaid. ,,En dat was al zó’n lange tijd zo dat-ie – ook al werd-ie weer goed gezet – terug bleef draaien.” Ze moet twee keer per jaar langs blijven komen om de behandeling uit te voeren, maar de pijn blijft. ,,Elke avond was het weer een uitdaging om een pijnvrije houding te vinden zodat ik in slaap kon vallen. Van de bekkentherapeut kreeg ik te horen dat ik maar met de pijn moest leren leven.”
Aan de wandel
Janneke kwakkelt door. ,,Elke dag was ik vermoeid, mijn conditie was slecht en ik had weinig energie. Maar als ik dan ergens wilde gaan zitten, moest ik mezelf altijd afvragen: hoe ga ik dat doen?” Bovendien vliegen de kilo’s erbij. ,,Ik was mezelf niet meer.” Het moment waarop Janneke besluit dat het genoeg is, herinnert ze zich nog al te goed. ,,Ik was in Frankrijk op vakantie en gleed uit op een rots. Meteen dacht ik: daar gáán we weer. Toen merkte ik dat ik continu zo angstig was, en zo onzeker over mijn lichaam. Ik was het helemaal zat.”
Al snel bedenkt Janneke dat wandelen haar weer letterlijk en figuurlijk op de been moet helpen. ,,Ik had inmiddels al veel geprobeerd en voelde aan mijn lijf dat ik gewoon meer moest bewegen. Als ik mijn bekken steviger wilde maken, dan was wandelen het startpunt.” En zo maakt ze haar eerste meters door de buurt. ,,Ik begon met hele kleine stukjes. Soms ging ik te snel of te ver. Dan had ik na afloop weer pijn en moest ik een stap terug doen.”
Tekst gaat onder de foto verder.
Marathon na marathon
Langzaam begint Janneke zich sterker te voelen. Wandelingen worden hardlooprondjes en meters worden kilometers. Zelfs als haar tenen zwart beginnen te worden, geeft ze niet op. ,,Andere schoenen, een loopanalyse bij de fysio, en weer door.” De pijn verzacht, zitten gaat beter en ook krijgt ze haar oude figuur terug. Wanneer ze in de zomer zelfs de 21 kilometer aantikt, beseft ze dat ze daarmee aan de halve marathon kan meedoen. ,,Ik dacht: ik ga er gewoon voor.”
Tijdens paasweekend is het zover. Voor het eerst rent ze de Halve van Nijkerk. ,,Ik begon helemaal achteraan, want ik wilde niemand voor de voeten lopen. Maar al snel merkte ik dat ik zelfs mensen kon inhalen. Ik had nooit verwacht dat ik sneller zou zijn dan wie dan ook. Maar iedereen rent daar met een verhaal. Ik vond het fantastisch.” De marathon van Amersfoort en de Kustmarathon van Zeeland staan binnenkort op de planning. ,,Daarvoor ben ik nog aan het trainen. Ik ben zo dankbaar dat ik dit weer kan doen.”
Transformatie
Na de finish in Nijkerk te hebben gehaald, besluit ze haar transformatie op LinkedIn te delen. Een verhaal over motivatie, doorzettingsvermogen en prioriteiten stellen. ,,Door de gehaastheid zijn we geneigd om altijd maar door te gaan. We luisteren zo slecht naar ons lichaam, terwijl het altijd de waarheid spreekt.” Bovendien wil Janneke haar netwerk overtuigen van het belang van bewegen in de buitenlucht, ook voor je mentale gezondheid. Als maatschappelijk ondernemer met werkweken van vijftig uur weet ze hoe moeilijk het kan zijn om daar tijd voor vrij te maken. ,,Maar als je fit bent, ben je ook functioneler. Je bent minder afgeleid en energieker. Dat komt óók je werk ten goede.”
Het maakt Janneke trots dat mensen dankzij haar post het hardlopen weer gaan oppakken. ,,Mensen zeggen: ‘Wow, ik had vierhonderd excuses, maar nu niet meer.’ Ik hoop dat velen na het lezen van mijn post beter voor hun lichaam gaan zorgen. Want echt: je krijgt er zo veel voor terug.”
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met The Best Social Media.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kleurrijke vape-pennetjes zijn razend populair, maar zijn misschien gevaarlijker dan je denkt
Gemakkelijk en hartstikke hip: de vape-pen - een wegwerp-e-sigaret - vliegt over de toonbanken en schijnt ook nog eens minder ongezond te zijn dan ‘gewoon’ roken. Toch? -
We moeten meer bewegen
Kun je gewicht verliezen door verbeeldingskracht?
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 13: val je af door alleen al aan sporten te dénken? -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
We vroegen deskundigen: maakt geld gelukkig en voel je je echt beter als je verliefd bent?
Als je aan gezondheid denkt, denk je al snel aan je lijf. Maar mentale gezondheid is net zo belangrijk. Wie lekker in z’n vel zit, zit lekker in z’n hoofd. Waar hangt mentale gezondheid van af? We leggen zes stellingen voor aan psycholoog Hester Schaart en filosoof Marthe Kerkwijk. -
We moeten meer bewegen
Een week geen suiker, een maand geen drank: dit is het geheim van de challenge
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 17: zeven dagen geen toegevoegde suikers eten, kan dat wel als je sport?
-
PREMIUM
Waarom het vandaag de dag niet oké is om een volle bos schaamhaar te hebben
Waarom is haarvrij zijn voor vrouwen vandaag de dag de norm? En maakt een gladgeschoren lijf je echt aantrekkelijker voor het andere geslacht, of ga je dan tegen de natuur in? -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret.