Volledig scherm
PREMIUM
Jetske van der Schaar, drager van Alzheimersgen en neuroloog Philip Scheltens in VU ziekenhuis © Wollaert Carly

Jetske (38) draagt fataal Alzheimer-gen: 'Ik wil blijven geloven dat het beter wordt’

alzheimerAls gevolg van een fataal gen zal Jetske van der Schaar (38) over zo’n 15 jaar Alzheimer krijgen. Tot die tijd wijdt ze zich samen met haar neuroloog aan een zoektocht naar een medicijn. “Ik wil vechten voor mijn leven, maar ook een leven overhouden om voor te vechten.’’

Een zaal vol geestelijk kerngezonde én opgewekt kletsende 100-plussers. Jetske van der Schaar en neuroloog Philip Scheltens mengen zich in de documentaire Op weg naar de Alzheimerpil? verwonderd onder hen. Welk geheim dragen de eeuwelingen in hun brein dat hen behoedt voor de mentale onttakeling van Alzheimer en aanverwante dementie?

Scheltens (62) wijdt er beroepsmatig zijn leven aan: hoe is de almaar oprukkende ziekte te stoppen? Het aantal patiënten zal in ons land de komende 20 jaar verdubbelen naar ruim een half miljoen. Van der Schaar is tegen die tijd zeer waarschijnlijk al één van hen. Ze weet sinds vijf jaar dat ze drager is van een fataal Alzheimer-gen, dat in haar familie dominant erfelijk is.

  1. Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Zieke baby Pia heeft reddende prik van twee miljoen euro: ‘Niet zeker of aanslaat’

    Het tien maanden oude meisje Pia uit het Belgische Wilrijk, dat lijdt aan een zeldzame erfelijke aandoening, heeft eindelijk het peperdure geneesmiddel Zolgensma gekregen. ,,Woensdag kreeg ze het infuus, er zijn geen bijwerkingen’’, zegt Pia’s moeder. Of het medicijn het leven van het meisje kan redden, moet nu blijken. Duizenden Belgen brachten met een sms-actie de bijna twee miljoen euro bij elkaar die nodig was om de kosten van het medicijn te dekken.