Mano en Sandra de Graaf met hun twee zonen Joep en Bram voor de personenauto die te klein is geworden voor de rolstoel van Joep. Bram zit vaak met twee rolstoelwielen op zijn schoot, omdat niet alles in de achterbak past.
Volledig scherm
PREMIUM
Mano en Sandra de Graaf met hun twee zonen Joep en Bram voor de personenauto die te klein is geworden voor de rolstoel van Joep. Bram zit vaak met twee rolstoelwielen op zijn schoot, omdat niet alles in de achterbak past. © William Hoogteyling

Joep (6) heeft een zeldzame chromosoomafwijking: ‘Er wordt op straat vaak gekeken, ook door volwassenen’

Hij is vrolijk, houdt van wandelen, wind en regen en is dol op de kleur rood. Toch gaat het bij de 6-jarige Joep uit Veenendaal zeker niet vanzelf. Door zijn chronische ziekte zal hij altijd afhankelijk blijven. Ouders Mano en Sandra lopen tegen een woud van regels op, maar de twee geven niet op.  

  1. Darmziekte Crohn komt vaker voor omdat we meer bewerkt voedsel eten: wat te doen bij deze diagnose?
    PREMIUM

    Darmziekte Crohn komt vaker voor omdat we meer bewerkt voedsel eten: wat te doen bij deze diagnose?

    De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de darm, al kan je ook op andere plaatsen in je lichaam klachten krijgen. ,,De aandoening komt vooral voor bij jonge mensen tussen de twintig en dertig jaar, maar soms zelfs al bij kinderen van een jaar of tien à twaalf”, zegt darm-, maag- en leverspecialist Filip Baert. Hoe herken je de signalen bij jezelf of bij je kind? En wat zijn de vooruitzichten als je de diagnose krijgt? Tien vragen beantwoord.