Kan doorgeslikte kauwgom in je lichaam blijven plakken?
Als kauwgom zijn smaak verloren heeft, hoor je het uit te spugen. Slik je het toch door, dan zou dat schadelijk kunnen zijn omdat het in je lichaam kan blijven plakken, zo wordt wel beweerd. Hoe gevaarlijk is het nu echt om kauwgom door te slikken? We vroegen het bio-ingenieur Tara Grauwet van de universiteit van Leuven.
Iedereen eet op z'n tijd weleens kauwgom, maar weinigen zullen het door durven te slikken. Vooral omdat we vaak te horen krijgen dat dit absoluut not done is. In Denemarken waren vier vrienden geschokt toen ze ontdekten dat hun favoriete kauwgom werd gemaakt van hetzelfde materiaal als autobanden en lijm. Het synthetisch rubber in kauwgom bevat namelijk plastic bestanddelen zoals polyethyleen.
De vier vrienden besloten daarom om zelf actie te ondernemen en hun eigen milieuvriendelijke kauwgom op de markt te brengen. Na jaren van research en testen, vonden ze volgens hen de perfecte basis voor hun plasticvrije kauwgom: chicle, oftewel het sap van een Latijns-Amerikaanse boom. Zo leidde de ontdekking tot het idee van ‘True Gum’, een plasticvrije kauwgom, die ook in Nederland te verkrijgen is. Is die dan echt veiliger om door te slikken dan gewone kauwgom?
Voor deze schoen wordt kauwgom van de straat gehaald en gebruikt om er zolen van te maken (video):
Is het gevaarlijk om kauwgom door te slikken?
,,Kauwgom is zo ontwikkeld dat die klein en zacht genoeg is om ongeschonden je lichaam te verlaten”, vertelt bio-ingenieur Tara Grauwet. ,,Als je een keer je kauwgom per ongeluk doorslikt, zal dat dus geen kwaad kunnen. Het snoep zal geen zeven jaar in je lichaam blijven plakken zoals sommige bronnen beweren.”
,,Wel kan het een probleem zijn als je je kauwgom vaker doorslikt. Dan kan zich een prop vormen in je spijsverteringsstelsel, die voor gezondheidsproblemen kan zorgen. Artsen zullen die via een chirurgische ingreep moeten verwijderen. Dat is, voor alle duidelijkheid, erg uitzonderlijk, maar toont aan waarom je dit plastic snoepje beter niet door kan slikken.”
In een klassieke kauwgom zitten bepaalde stoffen die ons lichaam niet verteert
Kan je een plasticvrije kauwgom als True Gum wel zonder problemen doorslikken?
,,Kauwgom is een elastische substantie waaraan smaak is toegevoegd. Bij een klassieke kauwgom zitten bepaalde stoffen in de substantie die ons lichaam niet verteert. Onze spijsverteringsenzymen, die ervoor zorgen dat ons voedsel wordt afgebroken, kunnen er gewoon niet op inwerken.”
,,Bij True Gum zie ik dat er daarentegen gebruikgemaakt werd van een plantaardige basis, chicle. Ons lichaam kan sommige substanties van dat sap afbreken, zoals eiwitten en suikers, maar er zitten ook nog enkele stoffen in waarvan dat niet het geval is. Het is dus nog niet 100 procent volledig verteerbaar.”
Dat bevestigt True Gum zelf ook. ,,We adviseren nog altijd om de kauwgom in de vuilbak te gooien én raden het ook niet aan om actief door te slikken. Het lichaam kan de kauwgom niet in zijn geheel verteren.” Conclusie? Toch maar gewoon in de vuilbak gooien: of je kauwgom nu plastic bevat of niet.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Joyce (40) schrijft krachtige blog over kanker: ‘Lieve borsten, helaas moesten we afscheid nemen’
Joyce Rodenburgh krijgt in april 2020 te horen dat ze uitgezaaide borstkanker heeft. Om familie en vrienden op de hoogte te houden van haar ziekteverloop begint ze een blog. Haar vlot opgeschreven verhalen bereiken al snel een breed publiek. Lotgenoten vinden troost en inspiratie bij de manier waarop Joyce met kanker omgaat.Voorburg -
PREMIUM
Hoe Joop de wereld verovert met energiekauwgom (zelfs soldaten in Zuid-Amerika eten het)
Het ondernemerschap kent hoge pieken en diepe dalen, weet Joop Muller inmiddels. Zijn kauwgom kwam een jaar geleden uit en ligt inmiddels zelfs in het buitenland in de schappen, maar investeerders vinden blijft moeilijk. -
PREMIUMHemd van het lijf
Alex Boogers vindt het onrechtvaardig: 'Mannen die altijd zopen en nu sixpack hebben’
Het schoot Alex Boogers in zijn rug bij het sjouwen van een zwaar tuinbeeld, nu houdt extreme zenuwpijn hem in een rolstoel. ‘Poëtische kwaadaardigheid noem ik het.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
De zomertijd gaat dit weekend in, zo pak je dat aan met kleine kinderen
Dit weekend gaat de zomertijd in en wordt de klok een uur vooruit gezet. Voor sommige ouders met jonge kinderen een regelrechte nachtmerrie: het zorgvuldig gecreëerde ritme van slaapjes en voedingen raakt volledig in de war. Hoe zorg je dat de schade beperkt blijft? -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMKoken & Eten
Suikervervangers veilig of niet? In grote hoeveelheden kan deze soort diarree veroorzaken
Van koekjes tot energiedrankjes: als je het voedingsetiket van sommige voedingsmiddelen bekijkt, bevatten heel wat van de suikervrije varianten zogenaamde suikeralcoholen. Wat zijn dat voor stoffen?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer