Volledig scherm
Een kopbal is op korte termijn schadelijk voor het geheugen © ANP Pro Shots

KNVB start onderzoek naar schadelijke gevolgen kopballen

De KNVB start een onderzoek naar de impact van koppen onder jeugdspelers. De voetbalbond wil onderzoeken hoe vaak jeugdspelers tijdens trainingen en wedstrijden de bal koppen en of die activiteit ook schade toebrengt aan de hersenen.  Dat meldt de NOS.

De bond hoopt over twee jaar de resultaten te kunnen presenteren. Afhankelijk van het onderzoek zal er nagedacht worden over eventuele maatregelen. De bond denkt dan niet aan een verbod, maar mogelijk wel aan een aanpassing van bepaalde spelregels. 

Nederland zal bepaald niet het eerste land zijn waar maatregelen worden genomen. In België is de ingooi vanaf de zijlijn afgeschaft omdat spelers de in het spel gebrachte bal vervolgens vaak met het hoofd beroeren. In de Verenigde Staten is zelfs een totaal kopverbod voor voetballende kinderen jonger dan tien jaar.

Volgens Edwin Goedhart van de KNVB moet er genuanceerd gekeken worden naar het koppen.  ,,Natuurlijk moet je niet als een struisvogel je kop in het zand steken, maar ik maak me nog niet ongerust. Koppen moet je uiteindelijk goed leren doen, op een veilige manier'', aldus Goedhart tegenover de NOS

Geheugen

Een onderzoek in Schotland in 2016 leerde eerder dat een gewone koptraining het brein al direct aantast. De geheugenprestaties van de onderzochte spelers namen zelfs 'significant' af, al ebde dat effect binnen 24 uur weg. Toch maken onderzoekers zich zorgen over de gevolgen op de langere termijn.

Psycholoog Arend de Kloet (Sophia Revalidatie en De Haagse Hogeschool), die onderzoek deed naar niet-aangeboren hersenletsel bij kinderen, gaf in 2016 aan dat koppen door jonge mensen beter vermeden kan worden.

Ook de Engelse voetbalbond is bezig met de impact van koppen en financiert een onderzoek naar de link tussen koppen en dementie. De onderzoekers hopen over twee tot drie jaar met de eerste resultaten te komen.