Last van lentekoorts? Dan wordt het tijd voor een voorjaarsschoonmaak in je lichaam
Na een lange winter in lockdown is eindelijk de lente aangebroken. Heb jij ook last van ‘lentekoorts’? Holistisch arts Jutta Borms legt uit wat het is en hoe we het beste met de seizoensverandering kunnen omgaan.
Delen per e-mail
‘Lentekoorts’ is het geheel van stemmingswisselingen of fysieke of gedragsveranderingen die je kan ervaren bij de komst van de lente. Misschien heb je meer energie of meer zin in seks. Of misschien zit jij juist net wat minder lekker in je vel. In tegenstelling tot een seizoensafhankelijke depressie, is lentekoorts niet medisch vast te stellen. Toch ervaren veel mensen in deze periode duidelijk een verandering wat energielevels en gedrag betreft.
,,Er heerst onrust bij de mensen", zegt Borms. ,,De winter is eindelijk voorbij, dus er komt nieuwe energie vrij. We ervaren de spanning die gepaard gaat met het aanbreken van een nieuwe periode. En al is het met beperkt sociaal contact, we komen toch al meer buiten. We zitten weer meer in de natuur, zien al dat moois bloeien en het doet ons goed. We voelen ons niet lusteloos, zoals bij een seizoensafhankelijke depressie, maar juist rusteloos.”
We voelen ons actiever en willen weer meer dingen gaan doen. Maar daar is ons lichaam nog niet helemaal klaar voor
,,We hebben tijdens de winter veel binnen gezeten, minder bewogen, meer en ongezonder gegeten. Nu voelen we ons actiever en willen weer meer dingen doen. Maar daar is ons lichaam nog niet helemaal klaar voor. Je kan niet plotseling van rustmodus naar volle energie gaan. ”
Lentedetox
,,Bij veel mensen begint de lever nu op te spelen”, weet Borms. ,,Vaak zorgt alles wat spanning geeft, zowel fysiek als mentaal, voor een overbelasting van de lever. Als je die ‘filter’ in je lichaam eens ‘schoonmaakt’, ga je je veel beter voelen. Net zoals wanneer je een lenteschoonmaak doet in huis. Je zal merken dat de zwaarte, de ballast en de overtollige afvalstoffen van de winter langzaamaan uit je systeem gaan. En je gaat je energieker voelen.”
,,Daarom is dit het moment bij uitstek voor een voorjaarsdetox. Dat kan nooit kwaad. Ik ben een sterke voorstander van middeltjes uit de kruidengeneeskunde. Ik raad altijd een kuur aan met ‘Trias-C’. Dat is een homeopathisch geneesmiddel dat de drainage stimuleert van je lymfevatenstelsel, nieren en lever. Je kan een kuur van drie of zes weken doen door tweemaals per dag dertig druppeltjes in een grote fles water te doen. Nadien voelen mensen zich altijd lichter. Je kan ook een middel gebruiken dat specifiek dient om de lever te ontlasten, zoals Bupleurum. Dat is een ontgiftend, vloeibaar voedingssupplement.”
,,Geen zin om supplementen te nemen? Dan raad ik altijd aan om een glas water met het sap van een halve citroen en een koffielepeltje olijfolie te drinken. Het is een plantaardige detox die je zo goed als niks kost en erg effectief is. Zie het als natuurlijke Dreft voor je lichaam. Gezonde gewoontes hoeven niet duur te zijn. Denk maar aan ademen, wandelen in de natuur, water drinken, ... Allemaal activiteiten die je helpen ontspannen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wist je dat? Een gesprek eindigt bijna nooit wanneer je dat wil
Een gesprek stopt bijna nooit op het moment dat jij (of je gesprekspartner) er klaar mee is. Dat zeggen onderzoekers van Harvard, de Universiteit van Pennsylvania en de Universiteit van Virginia op basis van 900 conversaties die zij hebben geanalyseerd. Waarom is het zo moeilijk om een gesprek te stoppen? -
Een bijzondere les over geluk voor mbo-studenten
,,Gelukskunde. Ik wist ook niet dat het bestond. Sterker nog: ik heb het zelf bedacht.’’ Zo’n honderd mbo-studenten van de School voor Gezondheidszorg en Welzijn hangen muisstil aan de lippen van Mirjam Spitholt, gastdocent in geluk. Niet in een collegezaal, maar in het Amersfoortse theater Flint. -
PREMIUM
Vanuit ziekenhuisbed ineens tussen de zeehonden: VR-bril helpt patiënten pijn vergeten
Even ontsnappen naar een andere wereld vanuit je ziekenhuisbed. Pijnconsulenten Marieke van Velsen en Wendela van der Werff van het Beatrixziekenhuis in Gorinchem ontdekken hoe een virtualrealitybril ervoor zorgt dat patiënten minder pijn ervaren. ,,Het is echt fantastisch hoe goed dit werkt.’’ -
Profiteren van extra uurtje: ‘Ommetjes populairder dan ooit, daar moeten we het nu van hebben’
Eén kleine aanpassing. Alleen dat was mogelijk volgens premier Rutte op de persconferentie vorige week. De avondklok start vanavond een uur later: om tien uur moet iedereen binnen zijn. Deze mensen profiteren van dat extra uurtje. -
Niet als een zombie ontwaken na een powernap? ‘Slaap met je sleutelbos in de hand’
Een powernap kan voor een energieboost zorgen, maar ook totaal verkeerd uitpakken. Om te voorkomen dat je nog vermoeider wakker wordt dan je al was, delen we een aantal tips.
-
PREMIUM
Wil je leren hardlopen? Met deze tips en oefeningen doe je het verstandig
Nog nooit een rondje gerend, maar begint het met de eerste lentezon toch te kriebelen? Rep je dan vooral naar de sportwinkel, want iedereen kan leren hardlopen als je het verstandig aanpakt. -
PREMIUM
‘Mrs. Covid’ is huisarts en ziet corona niet als gevaar (en zo zijn er meer)
Ze zijn er in Nederland, mede onder invloed van de coronapandemie: huisartsen die complottheorieën uitdragen. Dat zorgt voor moeilijke situaties in dokterspraktijken, blijkt uit onderzoek van deze site. ,,We hebben discussies gevoerd waar de honden geen brood van lusten, maar het helpt niets.’’ -
Kan een bril bij kinderen van 1 jaar het ontstaan van een lui oog voorkomen?
Oogonderzoekers van het Erasmuc MC gaan in samenwerking met Centra voor Jeugd en Gezin onderzoek doen naar de effecten van het dragen van een bril bij kinderen van 1 jaar.