Naar buiten voor een sigaret? ‘Derdehands’ roken ook schadelijk voor kinderen
Ook als ouders of verzorgers alleen buiten roken, komen kinderen in aanraking met de schadelijke stoffen in sigaretten. De stoffen worden door de ‘derdehandsrook’ ongemerkt mee naar binnen genomen. Vooral baby’s en jonge kinderen zouden er last van hebben. Dat blijkt uit een documentaire van de campagne Puur rookvrij.
Derdehandsrook is een nog relatief onbekend begrip. Eerstehandsrook is het bekendst; dat is de rook die je inademt wanneer je zelf rookt. Tweedehandsrook adem je in als je meerookt. Bij derdehandsrook belanden schadelijke deeltjes op de handen van de roker. Op die manier worden ze mee naar binnen genomen en daar verspreid. Derdehandsrook krijg je vervolgens binnen door inademen, via aanraking of door het in de mond stoppen van spullen waarop de deeltjes zijn terechtgekomen. Dat blijkt uit een documentaire van de campagne Puur rookvrij, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat mensen aanzet om te stoppen met roken.
Wist je dat je een vergoeding kunt krijgen vanuit je zorgverzekering voor stoppen met roken?
In de documentaire Derdehandsrook, aan het licht gebracht worden twee gezinnen gevolgd waarvan de ouders roken. Juist om voorzichtig te zijn doen ze het niet in het bijzijn van hun kinderen, maar bijvoorbeeld buiten. In een experiment krijgen de ouders onzichtbare uv-vloeistof op hun handen. Na een uur, waarin ze zich bezighouden met hun gezin, gaat het uv-licht aan en is te zien waar schadelijke deeltjes allemaal terecht hadden kunnen komen, zoals op speelgoed, meubels en zelfs de gezichten van de kinderen.
Gezondheidsschade door meeroken
Bij derdehandsrook is de blootstelling aan schadelijke stoffen van een lagere intensiteit, maar wel langduriger dan bij tweedehandsrook. Volgens Marc Willemsen, expert op het gebied van tabaksontmoediging bij het Trimbos-instituut, is dat een onderschat probleem. ,,Er is nog relatief weinig over bekend, maar onderzoekers schatten dat tot wel 60 procent van de gezondheidsschade die meestal wordt toegeschreven aan meeroken, eigenlijk wordt veroorzaakt door derdehandsrook”, zegt hij.
De gezondheidsrisico’s zijn voor baby's en jonge kinderen veel groter dan voor volwassenen
Volgens Willemsen lopen vooral jonge kinderen en baby’s risico. ,,Omdat ze rondkruipen, meer binnen zitten en van alles aanraken en in hun mond stoppen. De gezondheidsrisico’s zijn hierdoor voor hen veel groter dan voor volwassenen.”
Klachten van kinderen verminderen als ouders stoppen met roken
Noor Rikkers-Mutsaerts is kinderlongarts in het Leids Universitair Medisch Centrum en ziet dat kinderen minder klachten krijgen als ouders stoppen met roken. ,,Op mijn spreekuur zie ik kinderen die veel last hebben van hoesten, steeds terugkerende oorontstekingen en astma die verergert. Als hun ouders stoppen met roken worden de hoest- en oorklachten minder of ze verdwijnen zelfs, en astma wordt beter behandelbaar.”
Het doel van de documentaire is uiteindelijk om mensen aan te sporen om te stoppen. Voor Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) is de documentaire in ieder geval een eyeopener. ,,Dit experiment laat heel confronterend zien dat roken altijd een gevaar is”, zegt hij. ,,Zelfs als ouders echt hun best doen om er voorzichtig en bewust mee om te gaan. Daarom is stoppen met roken zo belangrijk.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vergeet je weleens wat? ‘Iedereen kan zijn of haar geheugen verbeteren door te trainen’
Een afspraak vergeten of niet meer weten waar je sleutels liggen; het overkomt de meesten wel eens. Neurowetenschapper Noëlle Kamminga schreef een trainingsprogramma om je geheugen te verbeteren. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMColumn
Een nieuwe menssoort meldt zich: de homo emoticus extremis
Psycholoog Steven Pont ergert zich deze week aan mensen die direct hun ongenuanceerde mening of emotie ventileren als ze iets zien of horen. Over de opmars van de homo emoticus extremis. -
Ramen dicht, want de graspollen bezorgen hooikoortspatiënten een pittige week
Door de regenbuien van afgelopen weekend en de zon en warmte nu, groeien en bloeien de grassen volop. Een crime voor hooikoortspatiënten, want het aantal pollen in de lucht is deze week op zijn piek. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUMNarcolepsie
Ivan valt drie keer per dag in slaap, ondanks twee dutjes: nieuw medicijn in de maak
Er lijkt eindelijk een oplossing te komen voor duizenden patiënten die op de meest onverwachte momenten in slaap vallen. Onderzoekers werken aan een medicijn tegen narcolepsie. ,,Ik heb zelfs wel eens op een bankje in het Rijksmuseum geslapen.’’ -
met video
Nacontroles blaaskanker kunnen via urinetest: ‘Prettiger voor patiënt en scheelt tijd’
Patiënten die blaaskanker hebben gehad, hoeven voor de nacontroles niet altijd meer naar het ziekenhuis. Steeds meer ziekenhuizen controleren de blaas met urinetesten die patiënten thuis kunnen doen. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt.