Nacontroles blaaskanker kunnen via urinetest: ‘Prettiger voor patiënt en scheelt tijd’
met videoPatiënten die blaaskanker hebben gehad, hoeven voor de nacontroles niet altijd meer naar het ziekenhuis. Steeds meer ziekenhuizen controleren de blaas met urinetesten die patiënten thuis kunnen doen.
Het Radboudumc in Nijmegen heeft de urinetesten als eerste ziekenhuis in Nederland onderzocht en geïntroduceerd. Voor het opsporen van de meest kwaadaardige tumoren heeft de zogenoemde EpiCheck een betrouwbaarheid van 99 procent. Bij de minder kwaadaardige tumoren spoort de test ongeveer 92 procent daarvan op.
Oncologisch-uroloog Toine van der Heijden ziet grote voordelen van deze nacontroles. ,,Bij een inwendig onderzoek kunnen we kleine tumoren missen”, verklaart hij. Urologen kijken bij die controles met een dun slangetje in de blaas. Uit diverse studies blijkt dat zo’n 15 procent van de tumoren over het hoofd wordt gezien.
Maar er zijn meer pluspunten: voor patiënten is de urinetest veel minder belastend. Bovendien hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. ,,We hebben de testen tijdens de pandemie geïmplementeerd en merken dat patiënten dit prettiger vinden”, constateert Van der Heijden.
1 tot 4 nacontroles
Het Radboudumc is met de urinetest genomineerd voor de Samen Voorop Awards van zorgverzekeraar VGZ. Jaarlijks hebben zo’n 31.000 patiënten nacontroles voor blaaskanker nodig. Deze mensen moeten één tot vier keer per jaar naar het ziekenhuis voor een check. Alleen al het Radboudumc doet ongeveer 400 minder inwendige controles nu het de urinetesten gebruikt. ,,Zo’n onderzoek duurt 20 tot 25 minuten, dus dat scheelt ontzettend veel tijd. Die tijd kan ik gebruiken om andere patiënten te helpen”, aldus Van der Heijden.
Met het oog op de lange wachtlijsten sinds corona en de toenemende vergrijzing moeten ziekenhuizen manieren vinden om zo efficiënt mogelijk te werken. Berekeningen laten zien dat ziekenhuizen jaarlijks een miljoen euro kunnen besparen, oftewel 8 procent van de kosten voor vervolgonderzoeken na blaaskanker.
Afwisselen
Overigens betekent dit niet dat alle nacontroles via een urinetest zijn. ,,De eerste na de operatie doen we sowieso zelf. Maar als die goed is, kunnen we die onderzoeken afwisselen met de testen”, zegt Van der Heijden. Ook omdat bij negen van de tien nacontroles geen tumoren meer aanwezig zijn.
Hoewel de tests door steeds meer ziekenhuizen worden gebruikt, hapert de introductie nu door een financieel probleem. Omdat de urinetests nog niet als officiële methode in de richtlijnen staan, vergoeden zorgverzekeraars die niet. Van der Heijden: ,,Daardoor merk je dat ziekenhuizen langzaam overstappen. Ik vind dat vreemd, want de tests zijn patiëntvriendelijker en je bespaart er uiteindelijk ook nog mee. Het duurt jaren voordat iets in de richtlijn komt. Als we daar steeds op moeten wachten voor de vergoedingen vernieuwt de zorg nooit.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gordelroos komt veel voor en iedereen kan het krijgen: wat is het en waar moet je op letten?
Eén op de drie Nederlanders krijgt ooit te maken met gordelroos. Ben je besmet, dan kunnen jeukende blaasjes veel pijn veroorzaken. Wat is het precies en wat is het ziekteverloop? ,,Zodra het eerste blaasje verschijnt is het in de meeste gevallen al te laat om er nog iets tegen te doen.” -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
PREMIUM
Onderzoek je eigen ontlasting, is oproep van deze arts: ‘Van darmkanker voel je pas wat, als het te laat is’
‘Neem je poep onder de loep’. De doorsnee inwoner van een grote stad heeft niet zo’n behoefte om een stokje in zijn ontlasting te prikken. Toch is het echt nodig - om darmkanker vóór te zijn, zegt specialist Manon Spaander.
-
PREMIUM
Twee weken na je aanmelding al terecht kunnen: deze kliniek heeft amper een wachtlijst
De wachtlijsten in de gezondheidszorg zijn in de coronaperiode flink opgelopen. Toch geldt dat niet voor alle instellingen. De Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK), met een vestiging in Gouda, heeft die lijst juist flink ingekort. Hoe doen ze dat? -
GGD’s Amsterdam en Den Haag zetten vandaag eerste prikken tegen apenpokken
In de GGD-regio’s Amsterdam en Den Haag worden vandaag de eerste inentingen tegen het apenpokkenvirus verricht. In totaal komen ongeveer 32.000 mensen in Nederland in aanmerking voor de prik. Na twee prikken zijn mensen volledig gevaccineerd. -
PREMIUM
Joyce (33) zet ellende door kwaadaardige tumor om in iets positiefs: ‘Belangrijkste is geld voor KWF’
De altijd aanwezige kans op de terugkeer van de kwaadaardige huidkanker veroorzaakte verdriet en stress bij Joyce Dekker (33). De Utrechtse wilde daar wat positiefs tegenover stellen: de Singelloop.