Nederlanders verwachten dat zorgpremie door corona flink gaat stijgen
Mede door het toenemende aantal coronabesmettingen, stijgt ook het aantal ziekenhuisopnamen weer. Het merendeel van de Nederlanders denkt dat dit gevolgen zal hebben voor de zorgpremie van het komende jaar.
Dat blijkt uit een enquête die Independer en onafhankelijk onderzoeksbureau Q&A hebben uitgevoerd onder een onbekend aantal deelnemers. Daaruit komt naar voren dat vier op de vijf Nederlanders verwacht dat de nieuwe zorgpremie flink gaat stijgen. De helft van de deelnemers rekent zelfs op een verhoging van 10 tot 20 euro per maand.
Volgens Maaike Grevelink, woordvoerder van belangenvereniging Zorgverzekeraars Nederland, is het nog te vroeg om vooruit te lopen op de zorgpremies voor 2022. ,,De overheid maakt jaarlijks een inschatting van de kosten van de zorg die worden vergoed vanuit de basisverzekering. Deze zogenoemde rekenpremie wordt tijdens Prinsjesdag bekendgemaakt. Aan de hand daarvan stellen zorgverzekeraars uiteindelijk hun eigen premies vast.”
Zorgkosten stijgen ieder jaar
De zorgkosten stijgen wel ieder jaar, zegt Grevelink. ,,Dat komt onder meer door de vergrijzing, de opkomst van van nieuwe kostbare geneesmiddelen, nieuwe behandelmethodes, maar ook door technologische innovaties in de zorg.” Volgens Grevelink is de impact van corona op de zorgpremies nog onduidelijk.
Wel staat vast dat de lange ziekenhuisopnames, extra ic-bedden en langdurige covid-zorg ergens van betaald moeten worden. ,,Ik denk dat veel Nederlanders dat inmiddels beseffen, of dat nou linksom of rechtsom gaat”, zegt Bas Knopperts, zorgexpert bij Independer. Grevelink beaamt dat er extra kosten zijn gemaakt door de zorg aan coronapatiënten.
Uitgestelde zorg
Aan het begin van de coronapandemie werd andere zorg, die niet met het virus te maken had, weleens uitgesteld. ,,Dat had een dempend effect op de kosten, waardoor de kostenstijging vorig jaar meeviel, maar dat zal niet ieder jaar het geval zijn”, legt Knopperts uit.
Volgens Grevelink hoeft niet alle reguliere zorg die minder is verleend, volledig te worden ingehaald. ,,Daarbij hebben zorgverzekeraars een bijdrage ontvangen uit het Zorgverzekeringsfonds en zijn zij gecompenseerd voor de gemiste inkomsten door corona en de extra gemaakte kosten door het virus.”
Verder speelt corona nog steeds, en is momenteel lastig te zeggen wat voor uitwerking dat gaat hebben op de zorg op de lange termijn. In hoeverre de pandemie van invloed gaat zijn op de zorgpremie, is vooralsnog dus moeilijk te bepalen. Totdat de rekenpremie door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend wordt gemaakt, is het slechts speculeren.
Maar om de stijging van de zorgkosten te beperken, zijn volgens Knopperts in elk geval harde beslissingen nodig. ,,Zoals bepaalde behandelingen uit de basisverzekering halen. Ik denk niet dat veel politici bereid zullen zijn om deze onpopulaire keuzes te maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
Hoe herstel je na een beroerte? ‘Weet dat het meer is dan een toevallige gebeurtenis’
Wat als je lichaam je opeens in de steek laat? Het overkwam de Duitse schrijver en acteur Joachim Meyerhoff (54). Over de hobbelige weg naar herstel schreef hij een boek. ‘Het is hard werken om optimistisch te blijven.’ -
Eva Breda is het verleerd zich te vervelen: ‘In ieder leeg agendablokje zoek ik de ruis van alledag op’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: leren vervelen. -
PREMIUM
Anne (21) kreeg kanker: ‘Ik had zoiets van: ik zou uit eten gaan met vriendinnen, het komt niet uit’
Anne de Bruijn (21) was net naar Rotterdam verhuisd, begonnen aan haar studie aan de Erasmus Universiteit en maakte nieuwe vrienden. En toen was daar de diagnose leukemie. Nu vraagt zij aandacht voor de mentale zorg voor jongvolwassen kankerpatiënten: ,,Alsof alles van je wordt afgepakt.” -
PREMIUMHuisarts vertelt
De moeder van Tanja: ‘Ik weet dat mijn dochter bij u is geweest. Kunt u me vertellen waarvoor?’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week een bezorgde moeder en een zwijgende dochter.
-
Michiel viel 40 kilo af zonder naar de sportschool te gaan: ‘Vijf simpele aanpassingen in mijn leven’
Wanneer zijn vrouw komt te overlijden, gaat bij Michiel Soullié (40) de knop om. Als de enige overgebleven ouder van zijn zoon, moet hij nog even mee – en dus de nodige kilo’s kwijtraken. Ook wordt het tijd dat hij als verpleegkundig specialist een voorbeeldfunctie aanneemt voor zijn patiënten, vindt hij. Dat hij door een paar simpele aanpassingen in zijn leven in een half jaar tijd 40 kilo zou afvallen, had hij echter nooit verwacht. Zijn netwerk op LinkedIn staat evenzeer versteld. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.