Volledig scherm
Archieffoto © Lex van Lieshout

Nederlandse hoogleraar noemt 33.000 doden door superbacteriën ‘zorgwekkend’

Europese cijfersIeder jaar sterven 33.000 mensen in Europa door een zogeheten superbacterie die resistent is tegen meerdere soorten antibiotica. Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) meldt dat de ziektes die mensen door de bacteriën krijgen vergelijkbaar zijn met de griep, tbc en hiv samen. Nederlandse hoogleraar en medeauteur van het onderzoek Mirjam Kretzschmar noemt de opmars van de superbacteriën ‘zorgwekkend’.

Het baart Mirjam Kretzschmar, hoogleraar Dynamiek van Infectieziekten in het UMC Utrecht zorgen dat 39 procent van de ziektelast wordt veroorzaakt door infecties met bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica die ingezet worden als laatste redmiddel. ,,Dit is zorgwekkend omdat deze antibiotica de laatste beschikbare behandelingsopties zijn als meer gangbare antibiotica niet hebben gewerkt’’, licht Kretzschmar toe. Het is volgens haar dan ‘uiterst moeilijk of zelfs onmogelijk om infecties te behandelen’. Dat betekent dat sommige infecties überhaupt niet meer behandeld kunnen worden. 

Ziekenhuis

Het onderzoek, waaruit blijkt dat er jaarlijks 33.000 doden te betreuren zijn als gevolg van de superbacterie, is maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Daaruit blijkt dat zeker 75 procent van de mensen die besmet wordt door zo'n superbacterie, de infectie oploopt in het ziekenhuis. Volgens specialisten is zeker 70 procent van de bacteriën al resistent tegen in ieder geval één veelgebruikt antibioticum. Het ECDC denkt dat dit probleem alleen aangepakt kan worden als er een oplossing komt voor heel Europa.

‘Zorgwekkend’

Hoogleraar Kretzschmar, die ook chief science officer mathematical disease modelling is bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), verklaart dat de sterfte in Europa sterk is toegenomen sinds 2007. Zij benadrukt dat de ‘ziektelast sterk verschilt van land tot land’. ,,In met name de mediterrane landen is sprake van een grote ziektelast.’’ Vooral Italië en Griekenland scoren slecht. Kretzschmar: ,,Nederland doet het goed.’’ 

De dood

Quote

Het lijkt mij heel onwaar­schijn­lijk dat we die bacterie hier niet zouden hebben

Hoogleraar Alex Friedrich

Australische onderzoekers hebben eerder dit jaar een ‘superbacterie’ ontdekt die bestand is tegen álle bekende soorten antibiotica. De veelvoorkomende huidbacterie, genaamd ‘staphylococcus epidermidis’, is intussen in álle landen om ons heen al gesignaleerd. Bij verzwakte mensen kan die ernstige infecties veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. 


Onwaarschijnlijk

Hoogleraar medische microbiologie van de Rijksuniversiteit Groningen, Alex Friedrich verklaarde toen: ,,Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat we die bacterie hier niet zouden hebben. Wij zijn geen eiland, dus ik ga er vanuit dat we die in Nederland gaan vinden of al hebben gevonden.’’ Het afdelingshoofd van het UMCG onderzoekt de stammen die zij in het laboratorium in de vriezer hebben op de aanwezigheid van de superbacterie, die niet makkelijk te ontdekken is.

,,Dat deze bacterie zich niet alleen landelijk maar ook internationaal heeft verspreid, geeft aan dat er een wereldwijde epidemie gaande is’’, legt de van oorsprong Duitse wetenschapper Friedrich uit. Tot nu toe werd gedacht dat de twee belangrijkste antibiotica nog steeds kunnen worden ingezet tegen dit type huidbacterie. ,,Die twee antibiotica werken normaal levensreddend’’, verklaart Friedrich. ,,Het scenario dat de antibiotica niet normaal werken, is echt een bedreiging voor de patiëntenzorg.’’