Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie: een vrouw smeert zich in met zonnebrandcreme. © ANP

Niet smeren maakt meer kapot dan je lief is

Vandaag kregen we een voorproefje van het schitterende weer dat ons de komende dagen te wachten staat. Goed nieuws voor zonaanbidders, maar we weten allemaal: onbeschermd in de zon zitten is heel onverstandig. Welke factor  (SPF) moet je kiezen?

Vooral bleke zonaanbidders moeten zich volgens dermatoloog Jorrit Terra met een hogere factor insmeren. ,,Nederlanders met huidtype 1 en 2 moeten zeker factor 30 gebruiken op de zonnigste dagen", meent Terra, verbonden aan het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle

Quote

Er is in Nederland te weinig insmeerbe­wust­zijn, met als gevolg huidverban­ding, vroege veroude­ring en huidkanker

Jorrit Terra, Dermatologisch Centrum Isala

Wie een donkerder huidtype heeft ontkomt er ook niet aan. ,,Zij kunnen factor 20 gebruiken, maar voor iedereen geldt eigenlijk: altijd insmeren als je in de zon zit, elke twee uur opnieuw en vooral niet te zuinig met je crème. We zijn geneigd maar een dun laagje aan te brengen, maar een flink laagje is echt noodzakelijk."

,,Mensen realiseren zich niet dat de huid ook een orgaan is die goed beschermd moet worden", constateert Terra. ,,Er is in Nederland te weinig insmeerbewustzijn, met als gevolg huidverbranding, vroege veroudering en huidkanker."

Huidgeheugen

De dermatoloog wijst op het zogenaamde geheugen van de huid. ,,Als je op jongere leeftijd vaak verbrandt, veroudert je huid later sneller en is het risico op huidkanker groter. De huidcellen hebben een geheugen, waardoor ze de keren dat de huid verbrand is geweest, onthouden."

Toch moeten we vooral niet vergeten dat de zon ook goed voor ons is, zegt Terra. ,,Door blootstelling aan uv-straling in zonlicht maken we vitamine D aan. Dat hebben we nodig voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden." Daarnaast speelt vitamine D een rol bij het tegengaan van andere vormen van kanker, zoals botkanker en darmkanker.