Volledig scherm
Een konijn in een van de hokken van een laboratorium. © ANP

Nieuwe test met donorbloed kan jaarlijks 400.000 proefkonijnenlevens redden

Dankzij een nieuwe test met donorbloed kunnen medicijnen voortaan zonder de inzet van proefdieren worden gecheckt op verontreinigingen die koorts geven. Wereldwijd worden hiervoor nu per jaar 400.000 konijnen gebruikt, die daarna sterven. 

Sanquin, verantwoordelijk voor de bloedvoorziening in Nederland, heeft voor injecteerbare medicijnen - zoals vaccins en insuline - een laboratoriumtest ontwikkeld als alternatief voor de test met konijnen. 

,,Je meet koorts in een petrischaaltje”, zegt projectleider Eelo Gitz. ,,De laboratoriumtest maakt gebruik van een specifieke menselijke afweercel. Die wordt actief als het geneesmiddel een koortsverwekker bevat. De nieuwe test vindt dus koortsverwekkers zonder proefdieren.” 

Sterker, de test van Sanquin maakt het geneesmiddel volgens de onderzoeker ook net wat veiliger omdat die daadwerkelijk een menselijke afweerreactie meet, in plaats van die van een konijn. 

Donorbloed

Quote

Elke donatie die hiervoor wordt gebruikt, spaart zo’n vijfhon­derd konijnenle­vens

Sanquin over nieuwe test

De afweercellen voor de test worden gewonnen uit donorbloed. Donors worden speciaal hiervoor opgeroepen en ze geven iedere keer expliciet toestemming voor het gebruik van hun bloed voor dit soort onderzoek en tests. Elke donatie die hiervoor wordt gebruikt, spaart zo’n vijfhonderd konijnenlevens.

Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren: ,,Dit zou een les voor de politiek moeten zijn. Het Rijk besteedt jaarlijks honderden miljoenen aan onderzoek met proefdieren, en minder dan een half procent daarvan gaat naar onderzoek zonder proefdieren.”

Proefdierenonderzoek is een doodlopende weg, vindt Wassenberg. ,,Het alternatief is betrouwbaarder, sneller en levert geen dierenleed meer op. Proefdiervrije testmethoden zijn in alle opzichten beter dan de ouderwetse dierproeven, heb het lef om daar nu een einde aan te maken!”

Proefdieren gespaard

Sanquin, zelf een non-profitorganisatie, staat nu op het punt om een samenwerking aan te gaan met een partner die ervoor zorgt dat de test breed beschikbaar komt. Zo kunnen volgens de organisatie de levens van een paar honderdduizend proefdieren gespaard worden.

Recent bleek al dat voor het eerst in vijfentwintig jaar de richtlijn voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap wordt aangepast. Daardoor zijn voortaan veel minder proefdieren nodig. Die maatregel kan wereldwijd jaarlijks zo’n 300.000 tot 400.000 proefdieren schelen.

Volledig scherm
de Monocyte Activation Test (MAT) bootst de afweerreactie (de veroorzaker van koorts) optimaal na. © Sanquin