De achtjarige Lizzie van der Bas uit Boskoop.
Volledig scherm
PREMIUM
De achtjarige Lizzie van der Bas uit Boskoop. © Merel Klijzing

Onderbeen van Lizzie (8) werd geamputeerd, maar door deze blade kan ze nu rennen: ‘Ga als een speer’

De achtjarige Lizzie van der Bas is dol op rennen, maar met haar gewone prothese kon ze niet vrijuit bewegen. Dankzij een speciale sportprothese én de hulp van onder meer de MentelityFoundation en de Vrienden van Dichtbij, kan dat nu wel. ,,Ik kan nu rennen en meedoen op school.”

 1. Zeven uur per dag op je telefoon: hoe sociale media ons in hun greep houden en hoe je ervan loskomt
  PREMIUM

  Zeven uur per dag op je telefoon: hoe sociale media ons in hun greep houden en hoe je ervan loskomt

  Trr, trr, een notificatie! Is het een appje, een dm of een like? Het lijkt onschuldig, maar sociale media zuigen niet alleen onze tijd en aandacht op, ze kunnen ook schadelijk zijn voor onze mentale gezondheid, schrijft psycholoog Thijs Launspach in zijn nieuwe boek Asociale media. Hij pleit voor wetgeving om de macht van verslavende platforms als Facebook, Instagram en TikTok aan banden te leggen.
 2. Uroloog scheidt feiten van fabels over vasectomie: ‘De eerste weken na de ingreep ben je nog vruchtbaar’
  PREMIUM

  Uroloog scheidt feiten van fabels over vasectomie: ‘De eerste weken na de ingreep ben je nog vruchtbaar’

  Een vasectomie (sterilisatie) voorkomt dat een man (meer) kinderen verwekt. Maar wat komt er eigenlijk kijken bij de ingreep? En wat als je later toch nog een kinderwens hebt? Uroloog Peter Dekuyper van het Academisch Ziekenhuis Maria Middelares in Gent geeft uitleg bij de knip in de zaadleiders: ,,Als je de ingreep laat doen, moet je er eigenlijk van uitgaan dat deze definitief is.’’