Overstappen van zorgverzekering uitstellen tot het laatste moment? Je bent niet de enige
Aan de hand van dertien stellingen konden deelnemers de afgelopen maand hun kennis over zorgverzekeringen testen. De uitslag laat zien dat veel deelnemers onderscheid weten te maken tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. Opvallend: veel mensen weten nog niet zeker of ze dit jaar wel of niet overstappen van zorgverzekeraar.
Uit de zorgquiz blijkt dat veel Nederlanders goed op de hoogte zijn van de verschillende zaken die spelen rondom hun zorgverzekering. Zo vulden het merendeel van de deelnemers ‘waar’ in bij de stelling: ‘Als ik mijn eigen risico vrijwillig verhoog, betaal ik minder premie voor de basisverzekering’. Eerder zei zorgexpert Bas Knopperts tegen deze site: ,,Het verplicht eigen risico van 385 euro vrijwillig verhogen tot 885 euro, kan tot 336 euro per jaar besparen.”
Op de stelling ‘Vanuit de basisverzekering heeft iedereen recht op maximaal 9 behandelingen fysiotherapie’, vulde maar liefst 41 procent van de deelnemers ten onrechte in dat dit waar is. Verwacht je het aankomende jaar veel fysiotherapie nodig te hebben, kan het verstandig zijn je daarvoor aanvullend te laten verzekeren. De basisverzekering vergoedt alleen fysiotherapie bij bepaalde chronische aandoeningen.
Uitstellen tot het laatste moment
Verder wisten veel deelnemers dat wanbetalers nooit het recht op een basisverzekering verliezen. Aart Hendriks, hoogleraar gezondheidsrecht aan de universiteit Leiden vertelde onlangs dat de basiszorg noodzakelijk wordt geacht. ,,Via de zorgverzekeringswet is de acceptatieplicht van zorgverzekeraars vastgelegd.”
Stel jij je keuze om wel of niet over te stappen uit tot het laatste moment? Dan ben je niet de enige. 65 procent van de deelnemers wist op moment van invullen nog niet of ze dit jaar overstappen van zorgverzekering. Uit onderzoek van Independer blijkt dat van alle verzekerden maar liefst de helft pas in de laatste week van 2020 besloot een nieuwe verzekering af te sluiten. 16 procent stapte pas op oudejaarsavond over naar een andere zorgverzekering.
Het valt op dat vrouwen van 55 jaar en ouder minder vaak hun zorgverzekering online afsluiten. Ze denken dat het ingewikkeld is en zijn bang om fouten maken. ,,Dat is niet nodig”, verzekert zorgexpert van Independer Bas Knopperts ons. Hij ziet dat mensen vaak zelfs verbaasd zijn hoe makkelijk afsluiten is, als ze het eenmaal een keer gedaan hebben.
Wat voor soorten zorgpolissen zijn er eigenlijk?
• Met een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze en kan je bij elke zorgverlener terecht. De premie is hiervan vaak hoger.
• Een naturapolis is lager in prijs, maar daar staat tegenover dat je alleen bij gecontracteerde zorgverleners terecht kunt. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan kan het zijn dat je een deel moet bijbetalen.
• Een combinatiepolis is een combinatie tussen bovenstaande. Voor en deel heb je vrije zorgkeuze, maar je kunt er niet vanuit gaan en in sommige gevallen moet je iets bijbetalen. De premie is wel lager dan die van een restitutiepolis.
• De naturabudgetpolis waar het in dit artikel over gaat, is een uitgeklede variant van een naturapolis. Er zijn minder gecontracteerde zorgverleners (meestal ook minder ziekenhuizen), waardoor de polis nog goedkoper is.
Als je een nieuwe zorgverzekering afsluit zoek je naar een balans tussen een verzekering die aansluit bij jouw wensen, én een lage premie. Daarbij kun je op een paar dingen letten. Maak bijvoorbeeld eerst een keuze tussen de restitutiepolis, naturapolis, combinatiepolis en budgetpolis: welke past het beste bij je situatie? Daarnaast kun je kijken naar de minder bekende merken, die vaak dezelfde zorg dekken voor een lagere prijs.
Lees ook: De meeste premies van de basisverzekeringen gaan in 2022 omhoog, gemiddeld met 47,55 euro per jaar. Waar kun je op letten als je wilt besparen op je zorgverzekering?
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMET VIDEO
Huisartsentekort steeds groter: noodgedwongen patiëntenstops ingesteld
Steeds meer mensen slagen er niet in om een nieuwe huisarts in hun woonplaats te vinden. Huisartsenpraktijken stellen noodgedwongen patiëntenstops in omdat ze het werk niet meer aan kunnen. ,,Het wringt aan alle kanten. Eerst waren er alleen in bepaalde regio's problemen, nu spelen die in het hele land’’, verklaart de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). -
PREMIUMmet video
Wereldrecord! Bijna 400 ouderen dansen en bewegen -en dat is hard nodig: ‘Minder snel eenzaam’
Hoe je 377 senioren tegelijk in beweging krijgt? In de parkeergarage van softwaregigant Afas én met allemaal het zelfde shirtje aan? Heel simpel. Door beweeg-coryfee Olga Commandeur voor de groep te zetten en met opzwepende muziek en bijbehorende pasjes het wij-gevoel aan te wakkeren. Resultaat? Een kersvers wereldrecord bewegen op muziek met 55-plussers. -
PREMIUM
Steeds meer ‘tweelingpolissen’: nagenoeg dezelfde verzekering, maar wel 20 euro goedkoper
Steeds meer zorgverzekeraars bieden naast hun reguliere polis een goedkoper ‘broertje’ aan. Deze verzekeringen verschillen inhoudelijk niet veel van het hoofdmerk, maar zijn vaak een stuk goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Toezichthouder NZa spreekt van een onwenselijke situatie, maar verzekeraars voelen zich gedwongen. -
PREMIUM
Eet jezelf een stralende huid: ‘Als die zak chips er niet is, kun je ’m ook niet leegeten’
In haar boek Innerlijke schoonheid vertelt topvisagist en voedingscoach Amanda Rijff over de juiste voeding en leefstijl voor een stralende huid, een goed gevoel en meer energie. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Hulp nodig bij het afvallen of stoppen met roken? Dit vergoedt de zorgverzekeraar
Misschien heb jij als goed voornemen om een paar kilo af te vallen zodat je broeken weer wat beter passen, of wil je je levensstijl veranderen om je gezondheid te verbeteren. Maar hoe pak je dit aan en wanneer wordt hulp bij afvallen vergoed?