Peter Melsen heeft sinds kort een donorhart. ,,Ik sta daar maar niet te veel bij stil." Zijn behandelend arts Olivier Manintveld verbaast zich hoe snel zijn patiënt is hersteld.
Volledig scherm
PREMIUM
Peter Melsen heeft sinds kort een donorhart. ,,Ik sta daar maar niet te veel bij stil." Zijn behandelend arts Olivier Manintveld verbaast zich hoe snel zijn patiënt is hersteld. © Robert Vos

Peter wachtte jaren op donorhart, cruciale telefoontje negeerde hij bijna: ‘Zag geen nummerherkenning’

Peter Melsen zit er fris als een hoentje bij. Tot hij zijn trui omhoog trekt: overal beurse plekken, een apparaatje in verband ingepakt op zijn buik, slangetjes en een lange hechting over zijn borstkas. Uiterlijke verschijnselen waar de patiënt om lacht. Vanbinnen tikt iets - ‘bonk, bonk, bonk’ - wat hij lang niet heeft gehoord: een luid en duidelijk werkend hart. ,,Ik denk er maar niet aan dat het een hart van een ander is.”

  1. Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
    PREMIUM

    Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoeg­de suiker kan wel 99 suiker­klont­jes schelen

    In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol?