Pil moet schurftuitbraak in Nederland uitbannen, zegt hoogleraar: ‘Dit is een megaprobleem’
Er zijn harde ingrepen nodig om de steeds groter wordende schurftuitbraak tegen te gaan. Dat zegt hoogleraar klinische microbiologie Heiman Wertheim van het Radboudumc in Nijmegen. Hij stelt dat serieus overwogen moet worden om een Ivermectine-pil massaal te verstrekken aan iedereen uit de risicogroepen, zoals jongeren, bij wie het nu veel voorkomt. Ook moet er bron- en contactonderzoek komen en misschien een meldingsplicht.
Wertheim waarschuwde een jaar geleden als eerste al voor een schurftuitbraak. Hij pleitte toen al voor een landelijke aanpak van het schurftprobleem, omdat dat alleen maar groter wordt als er niet wordt ingegrepen. Aanleiding toen was de schurftbesmetting bij jongeren: de aantallen liepen al jaren op, maar ineens veel harder. Dat heeft zich sindsdien alleen maar voortgezet.
Deze week werd bekend dat men ook in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem kampt met de jeukende huidaandoening. Op de afdelingen geriatrie (waar ouderen verblijven) en vaatchirurgie zijn patiënten en personeelsleden getroffen.
Los van jeuk kan schurft uiteindelijk ook zorgen voor huidinfecties. ,,Dat betekent extra drukte voor de zorg, mensen slapen door de jeuk niet goed, en zo worden de gevolgen alleen maar heftiger.”
Wertheim noemt schurft nu al een ‘megaprobleem’. ,,Dat had je een jaar geleden nog kunnen voorkomen. Nu moet je het groot en ambitieus aanpakken, anders worden de huisartsen compleet overspoeld.”
Door jongeren, waar het zich met name nog onder verspreidt, massaal de antischurftpil Ivermectine te geven, kun je de uitbraak indammen. ,,En als je voor huisartsen een meldingsplicht instelt voor schurft, kun je het goed in de gaten houden. Nu hebben we er totaal geen zicht op hoe het zich verder verspreidt.”
Hij denkt dat een bron- en contactonderzoek, zoals dat ook gedaan werd bij corona, een bijdrage kan leveren aan de oplossing van het probleem. Ook is er een goede informatiecampagne nodig ‘met simpele adviezen’, en meer onderzoek naar de verspreiding en het voorkomen van schurft.
Bekijk hier een video van dokter Rutger over het taboe op schurft:
Tien tot twintig mijten onder de huid
Het medicijn Ivermectine kreeg bekendheid tijdens de uitbraak van corona, omdat het ook zou werken tegen dat virus. Naast Ivermectine is schurft ook te bestrijden met een zalf of crème, maar die moet op zo ongeveer het hele lichaam gesmeerd worden.
Schurft is een minuscule, spinachtige mijt die met het blote oog niet te zien is en gangetjes onder de huid graaft. Daar legt de mijt eitjes en poept hij, meestal ’s nachts, wat jeuk veroorzaakt. Wie schurft heeft, heeft meestal tien tot twintig mijten onder de huid zitten.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Extra personeelstekorten op helft scholen door griep
Bijna de helft van de scholen (49,5 procent) heeft momenteel extra personeelsproblemen door de griepgolf die in Nederland heerst. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS), waarvan de resultaten woensdag verschijnen. -
met video
Meer patiënten moeten langer wachten op medicijnen door nieuwe maatregel om prijs laag te houden
Duizenden mensen moeten waarschijnlijk langer wachten op nieuwe medicijnen, omdat minister Kuipers van Volksgezondheid maatregelen doorvoert die de kosten moeten drukken. Het gaat om medicijnen die al zijn goedgekeurd voor de Europese markt, maar specifiek in Nederland extra worden bekeken. Ook wordt onderhandeld over de prijs. -
PREMIUM
Anita (64) laat mooie supermarkten in Nederland links liggen: ‘Betaal liever enkel voor het product’
De inflatie is op het hoogste niveau sinds meer dan veertig jaar. En dat merken we onder meer in de supermarkt. Anita Heimans (64) gaat het liefst naar Duitsland, waar je puur voor de producten betaalt en niet voor de mooie inrichting van een winkel. -
PREMIUMHemd van het lijf
Aus Greidanus is streng voor zichzelf: ‘Geen suiker, niet te veel zetmeel, veel groente’
In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. Om de dag hardlopen door de weilanden, dat is bevredigend. Anders zou de spaghetti Aus Greidanus nog fataal worden, of de opperdoezers in goede jus. -
PREMIUM
Iedereen manipuleert weleens, maar pas op dat het geen gewoonte wordt
Iedereen manipuleert overal: in reclame, politiek, rechtspraak en ons sociale leven. Is dat gevaarlijk? Wel als het in je gedrag gaat zitten. De Belgische psychotherapeut Marie Andersen schreef er een boek over. Vijf stellingen onder de loep.
-
Schoonmaaktip van de week
Met deze tips bespaar je een hoop geld en heb je ook nog eens lekker zachte handdoeken
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: handdoeken. -
-
-
PREMIUM
ADHD blijft bij vrouwen vaak onopgemerkt: ‘Weet eindelijk waar eeuwige onrust vandaan komt’
Veel mensen associëren ADHD nog altijd met drukke, hyperactieve jongetjes. Maar ook volwassenen krijgen vaker de diagnose. Met name bij vrouwen kan dat tot andere ernstige klachten leiden. -
Als je bewuster wil leren eten ‘is een quick fix vaak niet mogelijk’
Veel Nederlanders willen bewuster eten. Wat kun je vandaag al doen om om dit te bereiken? Twee experts geven uitleg.