RIVM: 50.000 gezonde levensjaren verloren door uitstel van reguliere zorg
De intensieve zorg voor coronapatiënten heeft grote gevolgen voor de gezondheid van veel andere patiënten. Door uitstel van behandelingen tijdens de eerste golf zullen minimaal 50.000 gezonde levensjaren verloren gaan. Dat is de uitkomst van berekeningen van het RIVM over de impact van de pandemie op een deel van de reguliere gezondheidszorg, meldt De Volkskrant.
Delen per e-mail
De cijfers vormen nog maar een eerste schatting van de indirecte gevolgen van de coronacrisis: de RIVM-onderzoekers hebben zich gericht op de twaalf grootste specialismen in de ziekenhuizen, en onderzochten bij elkaar 48 veel voorkomende behandelingen, zoals staar-, knie- en heupoperaties. Die vormen bij elkaar 28 procent van de medisch-specialistische zorg.
De RIVM-cijfers zijn gebaseerd op informatie van de Nederlandse Zorgautoriteit, beroepsorganisaties, patiëntenverenigingen en DHD. Die laatste verzamelt data van de Nederlandse ziekenhuizen. Uit wetenschappelijke literatuur werd, per behandeling, de gezondheidswinst voor een patiënt berekend. Operaties en behandelingen die werden afgezegd of uitgesteld, werden omgerekend naar verloren gezonde jaren.
Mindere kwaliteit van leven
Uitstel van die specialistische behandelingen leveren niet direct een acute bedreiging op, meldt de krant. De verloren jaren vertalen zich in het RIVM-rapport, dat zich vooral richt op oogheelkunde en orthopedie, in ‘een mindere kwaliteit van leven’. Uitstellen van een staaroperatie of vervangen van een heup levert ‘vooral veel pijn en een hoop ongemak’ op.
Het werkelijke gezondheidsverlies zal veel groter blijken als ook het effect op de rest van de zorg wordt meegewogen en de gevolgen van de tweede coronagolf. De gevolgen van het uitstel van kankerbehandelingen zijn bijvoorbeeld nog niet geanalyseerd. Alleen voor melanoom, een agressieve vorm van huidkanker, heeft het RIVM nu het gezondheidsverlies in kaart gebracht.
Tekort aan personeel
Het tekort aan zorgpersoneel zet nog steeds door. De vacature voor IC verpleegkundige staat in de top 5 van vacatures met de grootste stijgingen. Over het algemeen stagneert de groei van de Nederlandse arbeidsmarkt. Het totaal aantal vacatures lag de afgelopen maand aanzienlijk lager dan in dezelfde maand in 2019, meldt vacaturesite Indeed op basis van eigen onderzoek.
In oktober was er nog een stijgende vraag naar verpleegkundigen voor individuele gezondheidszorg, zoals thuiszorg en geestelijke gezondheidszorg. Dat is veranderd naar een oplopende vraag naar verpleegkundigen voor de spoedeisende hulp en intensive care. ,,Het afgelopen half jaar zien we dat de vacaturetrend een directe afspiegeling is van de ontwikkelingen rondom Covid-19", zegt een woordvoerster van Indeed.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
tips Dermatoloog over het verzorgen van je handen: ‘Gebruik geen bodylotion’
We wassen onze handen stuk vanwege corona en nu wordt het ook nog koud. Dermatoloog Wianda Christoffers van het Isala Dermatologisch centrum in Zwolle legt uit hoe we droge handen, kloven en eczeem kunnen voorkomen. -
Update Corona heeft ‘verwoestende impact’ op toegang tot geestelijke gezondheidszorg
De corona-pandemie heeft in 93 procent van de landen over de hele wereld kritieke geestelijke gezondheidsdiensten verstoord of stopgezet, terwijl de vraag naar geestelijke gezondheidszorg toeneemt. Deze ‘verwoestende impact’ blijkt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit nieuw onderzoek. GGZ Nederland maakt zich zorgen om de gevolgen van de tweede golf. -
PREMIUM
Ben ik wel vruchtbaar? ‘Test geeft aan of je vaart moet maken’
Het Nederlandse Grip verkoopt vruchtbaarheidstesten voor jonge vrouwen. Zijn die betrouwbaar? En wat doe je met de uitslag? Journalist Bien Borren deed een test. -
Leon (59) stapt elk jaar over van verzekeraar: ‘Het is een half uurtje werk’
Zit je nog wel goed bij je huidige zorgverzekeraar? Ben je voldoende verzekerd of juist ‘oververzekerd’? Slim om na te gaan, want de verschillen in premies nemen toe, maar leuk is anders. Leon van Wijk (59) stapt ieder jaar over. Ook helpt hij zijn kinderen daarbij. ,,Het blijft ieder jaar toch een beetje wikken en wegen wat je wilt verzekeren en wat niet.” -
Duizenden Nederlanders missen diagnose vanwege corona: ‘Alarmerend’
In Nederland lopen als gevolg van de coronapandemie duizenden volwassenen en kinderen rond met een ziekte die nog niet is ontdekt. Het gaat niet alleen om kanker. Ook bij tal van andere ziekten is de achterstand in het aantal diagnoses groot.
-
PREMIUM
Ziekenhuis slaat alarm omdat patiënten corona verzwijgen uit angst afzeggen operatie: ‘Dat is dodelijk’
NIJMEGEN - Verzwijgen dat je corona hebt of contact hebt gehad met iemand met corona. Alleen maar omdat je geen uitstel wil van een geplande operatie. Doe dat niet. Het is asociaal én heel erg dom. Met die noodkreet komt het Nijmeegse Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. -
PREMIUM
Zorg voor structuur: acht tips om je ritme terug te vinden in coronatijd
Er mag nog steeds zo veel niet in coronatijd dat we zelf voor een nieuwe, zinvolle structuur in ons leven moeten zorgen. Hoe doe je dat in korte tijd? -
PREMIUM
De welkome dood van Nikky (27): ‘Ben er enorm trots op dat ze het op deze manier doet’
REUSEL - Nikky Rens (27) uit Reusel is overleden. Afgelopen dinsdag werd haar euthanasie verleend, tot slot van een leven vol depressies. Haar gezin gaat verder, met veel verdriet en veel begrip.