Slachtofferhulp: Te weinig hulp voor nabestaanden van moord met zware psychische problemen
Nabestaanden van moord en doodslag lopen vaak jarenlang met zware psychische problemen rond, maar krijgen niet de juiste hulp. De problemen moeten beter worden herkend, met voorrang worden behandeld en nabestaanden moeten meer dagen ‘rouwverlof’ krijgen.
Slachtofferhulp Nederland slaakt deze noodkreet omdat zij ziet dat de zorg voor deze groep te wensen overlaat. Uit onderzoek blijkt dat nabestaanden die door een misdrijf een geliefde zijn verloren vijf keer zoveel risico lopen op langdurige psychische problemen als nabestaanden van iemand die een natuurlijke dood is gestorven: één op de twee krijgt te maken met ‘complexe rouw’ (officiële term: ‘persisterende rouwstoornis’) waarbij een jaar na de dood het intense verdriet, de boosheid of concentratieproblemen het dagelijkse leven ontwricht.
Deze stoornis werd deze zomer officieel erkend. Dat is een eerste stap, maar nu moet er nog naar gehandeld worden, zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter Slachtofferhulp Nederland. „Nabestaanden komen, bijvoorbeeld op hun werk, in heel ingewikkelde situaties terecht waarbij de werkgever vervelend gaat doen en hun baan op de tocht staat. Slachtoffers moeten zich voortdurend verdedigen en voelen zich een tweede keer slachtoffer.”
Nadat haar dochter werd vermoord, verkracht en in brand gestoken, krijgt Cora Polak te horen dat ze de moord ‘een plekje moet geven’. Maar ze kan het geen plekje geven, ook niet na bijna vijf jaar.
Snel weer aan het werk
Psychische problemen van nabestaanden worden te vaak niet herkend: „Als je op je werk zegt dat je kanker hebt, dan snapt iedereen waarom je er een jaar niet bent. Maar bij rouwverwerking, ook nadat je naaste is vermoord, verwachten mensen dat je sneller op de been bent.”
Dat bevestigt de Federatie voor Nabestaanden Geweldsslachtoffers (FNG), die de belangen behartigt van de nabestaanden van zo’n 300 vermoorde personen. Zij kennen veel verhalen over artsen en werkgevers die aanraden snel weer aan het werk te gaan, vertelt voorzitter Jack Keijzer. „Een tijdje terug kreeg iemand te horen dat het tijd werd dat ze weer zou beginnen, zes of zeven weken na de moord op haar broer. Die heeft direct ontslag genomen.”
Door concentratieproblemen, verdriet en boosheid kún je soms niet werken
Brandbrief
Deze week stuurt Slachtofferhulp een brief naar verenigingen van bedrijfsartsen, huisartsen en de GGZ om dit probleem kenbaar te maken. Slachtofferhulp pleit ervoor dat deze groep nabestaanden, vermoedelijk een paar honderd mensen groot, voorrang krijgt.
Jos de Keijser, bijzonder hoogleraar psychologie en specialist complexe rouw, stelt op basis van zijn ervaringen dat bedrijfsartsen vaker mogen luisteren naar werknemers die een naaste verloren door moord. „Door concentratieproblemen, verdriet en boosheid kún je soms niet werken.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMHemd van het lijf
Actrice Ariane Schluter ging minder alcohol drinken: ‘Krijg er ’s nachts hartkloppingen van’
Goed slapen is sinds de overgang voorbij en van alcohol krijgt Ariana Schluter hartkloppingen. ‘Wel jammer, want het ontspant en gesprekken lopen gesmeerder.’ In de Mezza-rubriek Hemd van het Lijf vertellen BN’ers over hun gezondheid. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
Fors meer meldingen seksueel geweld bij Slachtofferhulp
Het aantal slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld dat zich bij Slachtofferhulp Nederland meldt, is dit jaar gestegen met 25 procent. Dit jaar ging het tot en met november om ruim tienduizend mensen. -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg. -
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht.
-
Primeur: zorgmedewerker met long covid wint rechtszaak, instelling moet schade vergoeden
Een zorginstelling in Zuid-Holland is aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van de coronabesmetting van een werknemer. Volgens de rechter is de werkgever te verwijten dat de vrouw zonder beschermingsmiddelen patiënten hielp. Het is voor zover bekend de eerste keer dat een werknemer een dergelijke zaak wint. -
-
-
PREMIUM
Wat als je kind niet meer thuiskomt? ‘Misvatting dat het verdriet ooit over gaat’
De afgelopen weken waren er meerdere tragische ongelukken waarbij kinderen om het leven kwamen. Waarom komt het overlijden van een kind zo hard bij ons binnen? ,,Het beeld dat je van de wereld hebt wordt aan diggelen gegooid.’’ -
PREMIUM
Wat is de potentieel dodelijke Candida auris-schimmel en hoe loop je 'm op?
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt. Ook Nederlandse ziekenhuizen zijn op hun hoede. Maar wat is deze Candida auris precies? Deze en meer vragen.