Vrouwelijke eitjes voor het eerst in lab gekweekt
Er is een belangrijke doorbraak gemaakt in het onderzoek naar buitenbaarmoederlijke bevruchting. Wetenschappers zijn erin geslaagd het proces waarbij eitjes in de baarmoeder rijpen, buiten het lichaam na te bootsen.
Voor het eerst zijn vrouwelijke eitjes die geschikt zijn voor bevruchting opgekweekt in een laboratorium. Bij de methode worden stukjes uit de eierstokken gebruikt. Het is een stap verder dan ivf (in vitro fertilisatie) en heet ivm (in vitro maturatie).
Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar hoe gezond de eitjes zijn en hoe de techniek verbeterd kan worden. ,,Als we kunnen aantonen dat deze eitjes normaal zijn en kunnen uitgroeien tot embryo's, dan zijn er veel mogelijkheden voor behandelingen'', zei onderzoeksleider Evelyn Telfer van de universiteit van Edinburgh tegen de krant The Independent.
De methode kan vrouwen helpen die geen normale ovulatie hebben of onvruchtbaar zijn en daardoor niet in aanmerking komen voor ivf, waarbij rijpe eitjes worden uitgehaald en in het laboratorium bevrucht met sperma. Ook kan het helpen de vruchtbaarheid van kankerpatiënten te behouden. De onderzoekers zeggen dat het voor vrouwen in de overgang ook mogelijk kan zijn om op deze manier nog in verwachting te raken, al is de kans op het vinden van een stukje eierstok dat genoeg bruikbare eicellen bevat kleiner. Of dat alles echt mogelijk zal zijn, kan nog niet gezegd worden, zegt Telfer.
Er zijn veel ethische vragen te beantwoorden bij dit onderzoek en het kan nog jaren duren voordat deze methode beschikbaar is in vruchtbaarheidsklinieken, zeggen de onderzoekers.
Onderzoek stap voor stap
Om het onderzoek inzichtelijk te maken is hier een kort overzicht van hoe het in zijn werk is gegaan.
Stap een: hele kleine, onvolgroeide menselijke eitjes met eierstokweefsel zijn in een substantie geplaatst in een laboratorium, waarin ze beginnen te ontwikkelen.
Stap twee: na de eerste ontwikkelingen zijn de eitjes gegroeid en dubbel zo groot geworden als ze oorspronkelijk waren. De eitjes worden gescheiden van het ovariële follikel, zodat de eitjes zelfstandig verder kunnen groeien en ontwikkelen.
Stap drie: de eitjes en de nieuwe, ontwikkelde cellen daar omheen worden verwijderd van de substantie en ondergaan nu verder onderzoek.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Recordaantal Amerikanen sterft aan overdosis: met neusspray kunnen burgers levens redden
De verslavingscrisis in de VS bereikt een nieuw dieptepunt met meer dan 100.000 overdosisdoden in een jaar. Gewone burgers leren nu hoe ze levens van drugsgebruikers kunnen redden. -
PREMIUM
In paniek op een drukke plek? ‘Komt vooral door hoe jij jezelf voelt’
Een volle concertzaal, een drukke winkelstraat: sommige Nederlanders vinden het héél onprettig of raken ervan in paniek, ook omdat ze het door corona niet meer gewend zijn. Waar zijn we precies bang voor, en wat kunnen we eraan doen? Eerste tip van angst- en fobiecoach Pieter Frijters: begin met het strekken van je tenen. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Hoe slecht is radioactieve straling voor onze gezondheid?
Door de oorlog in Oekraïne is de angst voor kernwapens en daarmee straling terug van weggeweest. Maar wat is radioactiviteit nu precies en wat doet het met je lichaam? -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
Eva Breda is het verleerd zich te vervelen: ‘In ieder leeg agendablokje zoek ik de ruis van alledag op’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: leren vervelen. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMmet video's
Landelijk lachgasverbod vertraagd, artsen luiden noodklok: ‘We zien twintigers met hartinfarcten’
Het door het vorige kabinet aangekondigde verbod op lachgas is opnieuw vertraagd en kan nu op zijn vroegst 1 januari 2023 ingaan. Artsen en verslavingsexperts manen het kabinet en Tweede Kamer om haast te maken. Het kabinet roept gemeenten alvast op een lokaal verbod in te stellen.