VS bezorgd om potentieel dodelijke schimmel, Nederland houdt een oogje in het zeil
De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten zijn bezorgd om een potentieel dodelijke schimmel die zich momenteel ‘in een alarmerend hoog tempo’ verspreidt, met name in zorginstellingen in de Verenigde Staten. In Nederland treft het RIVM voorbereidingen voor een eventuele uitbraak van deze ‘candida auris’.
Onderzoekers van de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en -preventie (CDC) melden dat de schimmel een ernstige infectie kan veroorzaken bij mensen met een verzwakt immuunsysteem. Gezonde mensen hebben er niets van te vrezen, hun lichaam kan de schimmel zonder problemen zelf opruimen.
Het aantal keer dat de schimmel werd aangetroffen liep in de VS de afgelopen jaren snel op: van 330 in 2018, naar 756 in 2020 en 1471 in 2021, rapporteert het medisch vakblad Annals of Internal Medicine. Zorgelijk is dat de schimmel steeds resistenter lijkt te worden tegen schimmeldodende geneesmiddelen.
Wat zijn de symptomen?
Patiënten die besmet raken, krijgen een schimmelinfectie en uitslag over het hele lichaam. In ernstige gevallen kunnen ook de bloedstroom, het zenuwstelsel en de organen worden aangetast. Ongeveer een derde van de patiënten met een ernstige besmetting overleeft de infectie niet.
Dokter Meghan Lyman van de CDC noemt de stijging daarom ‘zorgwekkend’. ,,We zien niet alleen een toename in gebieden waar de schimmel zich al had verspreid, maar ook in nieuwe regio’s”, zegt Lyman, een van de hoofdonderzoekers, tegen BBC News. De schimmel werd tot nu toe al aangetroffen in meer dan de helft van de vijftig Amerikaanse staten. Vooral in Mississippi is er sprake van een ‘uitbraak’. Sinds november zijn daar twaalf mensen besmet geraakt met de schimmel. Er konden bovendien vier overlijdens aan een infectie met candida auris worden gelinkt.
De candida auris werd in 2009 geïdentificeerd in Azië, maar bestond volgens wetenschappers al zo’n tien jaar. In Nederland zijn er in vijf jaar tijd vijf gevallen geconstateerd, laat het RIVM weten. ,,Dat waren in alle gevallen mensen die drager waren van de schimmel, maar er niet ziek van waren”, verduidelijkt een woordvoerder. ,,Ze hadden in een buitenlands ziekenhuis gelegen en zijn verplaatst naar Nederland. Dan wordt er altijd grondig onderzoek gedaan.”
Uitbraak nabootsen
In 2018 werd voor het eerst in Nederland candida auris aangetroffen bij twee patiënten, na overplaatsing uit een Indiaas ziekenhuis. De eerste patiënt was in India vijf weken opgenomen geweest vanwege een pneumosepsis, een heftige reactie op een zekere infectie. De tweede patiënt was de drie maanden voorafgaand aan opname in het Nederlandse ziekenhuis twee tot drie keer per week gedialyseerd in een Indiaas ziekenhuis. ,,Geen van de vijf was infectieus en er heeft ook geen verdere verspreiding plaatsgevonden.”
Het RIVM bereidt zich, samen met het schimmelexpertisecentrum van het Radboud MC, wel voor op een eventuele uitbraak. De voorbereiding gebeurt onder meer door uitbraken van candida auris na te bootsen en zo te trainen wat er dan moet gebeuren. ,,In de landen om ons heen zijn er wel meer gevallen aangetroffen. In Italië en Engeland zijn er ‘uitbraken’ bekend, in Griekenland en Spanje duikt de schimmel ook geregeld op”, zegt de woordvoerder. ,,Het is niet iets waar we ons gigantisch zorgen om maken, maar het is wel belangrijk om er goed zicht op te houden, omdat het voor mensen met een verzwakte afweer wel tot problemen kan leiden.”
In de bloedbaan
Auris is familie van de bekendere candida albicans, die bij vrouwen vaginale schimmel kan veroorzaken. Volgens onderzoekers van het Radboudumc lijkt auris minder ziekmakend dan albicans, maar eenmaal in de bloedbaan zijn beide meestal levensbedreigend. Voor mensen met een gezonde afweer hoeft het echter niet zover te komen, benadrukt Bosch echter. Zij kunnen een schimmel goed zelf opruimen.
Het RIVM wil nu ‘de surveillance op orde’ hebben voor als candida auris zich ook in Nederland gaat verspreiden. Bosch: ,,We proberen voorbereid te zijn, mocht het hier vaker voor gaan komen. Dan willen we bijvoorbeeld goed uitbraakonderzoek kunnen doen.’’
Bekijk onze beste gezondheidsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMhuisarts vertelt
Hij werpt een blik in mijn mandje: ‘Zo zo dokter, dat is niet echt gezond hè’
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Waarom droom ik vooral als ik op mijn linkerzijde slaap, en niet op mijn rechterzijde?
Droom je alleen intensief als je op je favoriete zij slaapt? Ik vraag me af of je tijdens de remslaap wel doorhebt hoe je erbij ligt, zegt GZ-psycholoog Hanane el Hachioui. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over gezondheid, relaties, voeding en andere onderwerpen.
-
Vrienden komen in actie na twee zelfdodingen binnen dezelfde groep: ‘Genoeg is genoeg’
Leiden, Oegstgeest -
-
-
PREMIUMMet video
Hitserie Last of us maakt tongen los door schimmel die écht bestaat: ‘Maar geen gevaar voor ons’
In de spraakmakende HBO-serie The last of us raakt de mensheid volledig bezeten door een besmettelijke schimmel. Hoe realistisch is dat? Deskundigen zeggen dat de schimmel in de serie zéker bestaat, maar op de mens nooit effect zal hebben. ,,We zien deze parasiet slechts bij insecten. In een mensenlichaam maakt ie geen schijn van kans.” -
Scherpe toename in vraag naar zorg onder transpersonen, wachtlijsten lopen op
De vraag naar transgenderzorg is de afgelopen jaren sterk toegenomen en daardoor lopen de wachtlijsten fors op, naar gemiddeld twee jaar nu. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit, Radboud UMC en zorgadviesbureau SiRM. Om de problemen om te lossen is extra capaciteit nodig. Ook moet de kennis over transpersonen in de reguliere zorg beter.