Wachtlijst Bureau Jeugdzorg groeit snel
Vijftig kinderen staan op de wachtlijst bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam en dat aantal neemt met de week toe. Directeur Erik Gerritsen verwijt staatssecretaris Fred Teeven de 'onverantwoorde situatie'.
Volgens directeur Gerritsen is het jaarlijkse budget van 45 miljoen euro ontoereikend om alle kinderen direct te helpen. "De kans op familiedrama's neemt toe," zegt Gerritsen. "Ik vind het onverantwoord."
Wethouder Lodewijk Asscher zegt dat het kabinet 'treuzelt' met extra geld en daarmee 'onaanvaardbare risico's' neemt. Hij belooft dinsdag contact met de staatssecretaris op te nemen.
Vijftig kinderen die volgens de rechter hulp nodig hebben, moeten twee tot drie maanden wachten. Het gaat onder anderen om kinderen bij wie mishandeling of seksueel misbruik wordt vermoed, die verslaafd zijn of verwaarloosd worden. Als er geen vier miljoen euro bij komt, verwacht Gerritsen eind dit jaar driehonderd kinderen op de wachtlijst te hebben.
Bureau Jeugdzorg Amsterdam krijgt via de Stadsregio Amsterdam geld van het rijk. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft een verhoging van het landelijke budget met bijna vijf miljoen euro aangekondigd, maar de sector vraagt minstens achtmaal zo veel. Een onderzoek van de Rekenkamer moet uitwijzen hoeveel geld nodig is.
In 2010 kreeg de Bureau Jeugdzorg Amsterdam één miljoen euro extra van de gemeente, dit jaar moet de organisatie het met de bestaande middelen doen. Gerritsen: "Wethouder Asscher vindt terecht dat het geld van het rijk moet komen. Daar heeft hij ook intensief overleg over met Teeven, maar ondertussen accepteert hij wel dat weer wachtlijsten ontstaan."
Volgens een woordvoerder van Teeven wacht de staatssecretaris het Rekenkamerrapport af dat na de zomer verschijnt. "Als we bij een wachtlijst direct met geld klaar staan, is het einde zoek. De Stadsregio en Bureau Jeugdzorg zijn verantwoordelijk voor goede zorg en we gaan ervan uit dat zij professioneel genoeg zijn om die te leveren."
Iedere medewerker nog meer kinderen onder de hoede geven, is volgens Gerritsen geen oplossing: "Nog een keer een tandje erbij doen kan niet. De koek is op."
Via het inzetten van bijvoorbeeld familieleden en hulpverleners van andere instellingen die kunnen waarschuwen als zich noodsituaties voordoen, probeert Gerritsen aan 'wachtlijstbeheer' te doen. Asscher heeft hem daar ook om gevraagd, zegt Gerritsen. "Maar daarmee nemen we absoluut risico's."
Asscher heeft wethouders in de Stadsregio afgelopen week over de nieuwe wachtlijst op de hoogte gebracht. Asscher: "En ik heb met Bureau Jeugdzorg afgesproken dat zodra kinderen de dupe dreigen te worden, wij samen die zaken aan de staatssecretaris voorleggen, zodat ook hij heel concreet weet en voelt waar hij verantwoordelijkheid voor heeft genomen." Volgens Asscher heeft Gerritsen nog geen zaken aan hem voorgelegd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video's
Landelijk lachgasverbod vertraagd, artsen luiden noodklok: ‘We zien twintigers met hartinfarcten’
Het door het vorige kabinet aangekondigde verbod op lachgas is opnieuw vertraagd en kan nu op zijn vroegst 1 januari 2023 ingaan. Artsen en verslavingsexperts manen het kabinet en Tweede Kamer om haast te maken. Het kabinet roept gemeenten alvast op een lokaal verbod in te stellen. -
PREMIUMmet video
Wereldrecord! Bijna 400 ouderen dansen en bewegen -en dat is hard nodig: ‘Minder snel eenzaam’
Hoe je 377 senioren tegelijk in beweging krijgt? In de parkeergarage van softwaregigant Afas én met allemaal het zelfde shirtje aan? Heel simpel. Door beweeg-coryfee Olga Commandeur voor de groep te zetten en met opzwepende muziek en bijbehorende pasjes het wij-gevoel aan te wakkeren. Resultaat? Een kersvers wereldrecord bewegen op muziek met 55-plussers. -
PREMIUM
Eet jezelf een stralende huid: ‘Als die zak chips er niet is, kun je ’m ook niet leegeten’
In haar boek Innerlijke schoonheid vertelt topvisagist en voedingscoach Amanda Rijff over de juiste voeding en leefstijl voor een stralende huid, een goed gevoel en meer energie. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje.
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMmet video
Frustratie bij patiënten én artsen: wachtlijsten operaties nog nauwelijks weggewerkt
Het lukt ziekenhuizen nauwelijks om de wachtlijsten weg te werken. Ruim 100.000 extra patiënten wachten nog op een operatie. Het lange wachten vraagt veel van patiënten met pijn, maar een oplossing is niet direct voorhanden. Na twee jaar corona is de rek er voor het ziekenhuispersoneel wel uit. ‘Het is een enorme puzzel.’ -
PREMIUMHuisarts vertelt
Roy heeft ook syfilis, maar net als partner Sonja geen idee van wie
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week is hij druk met een mysterie rond een opgelopen soa.