Volledig scherm
De stroom grieppatiënten was zo groot dat sommige ziekenhuizen overvol raakten. © ANP XTRA

'Ziekenhuizen na problemen vorig jaar nu wel klaar voor griepgolf'

Ziekenhuizen zetten dit jaar alles op alles om te voorkomen dat ze door een griepgolf worden overvallen. Vorig jaar waren veel ziekenhuizen overvol door grieppatiënten, maar werd ook veel eigen personeel geveld door de griep.

Er zijn nu nog niet massaal mensen ziek door griep, maar veel ziekenhuizen zijn al volop bezig met het komende griepseizoen, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. De griepepidemie begon vorig jaar in half december en duurde twintig weken. Meer dan twee keer zo lang als gemiddeld. Veel ziekenhuizen raakten overvol.

Sommige ziekenhuizen waren genoodzaakt tot een opnamestop of moesten operaties uitstellen. Ook kampten de ziekenhuizen met capaciteitsproblemen, omdat veel personeel zelf ziek was. In verschillende ziekenhuizen werden vorig jaar zogeheten griepkamers ingericht. Daar lagen alle patiënten met de griep bij elkaar, om te voorkomen dat ze andere patiënten in het ziekenhuis zouden besmetten.

Geschrokken

,,Mensen zijn daarvan geschrokken en dit jaar hebben veel meer medewerkers zich laten vaccineren”, zegt een woordvoerder van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem, dat vorig jaar in de problemen kwam. ,,Je kunt natuurlijk niet helemaal voorkomen dat personeel ziek wordt, maar we hebben wel groots ingezet op de griepprik en extra hygiënemaatregelen.’’ Ook doet het ziekenhuis een beroep op flexwerkers.

Het Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag heeft zelfs een speciaal griepteam, dat overlegt over de instroom van patiënten en de verdeling van de bedden. Het team is al een keer bijeen geweest. Vorig jaar was het ziekenhuis zo druk bezig met alle grieppatiënten dat een aantal ‘niet-acute’ operaties moest worden uitgesteld. ,,Dit jaar willen we dat voorkomen’’, aldus een woordvoerder.