Zorgen over toenemend anabolengebruik onder jongeren: ‘Geestelijk verslavend’
Het gebruik van anabolen in Nederland is zorgwekkend. De Dopingautoriteit schat dat 40.000 tot 50.000 jongeren tussen de 20 en 30 jaar anabolen gebruiken en dat aantal groeit.
Wat zijn anabolen?
,,Anabole steroïden zijn synthetisch, in een laboratorium gemaakte, varianten op het mannelijk geslachtshormoon testosteron”, zegt Herman Ram, voorzitter van de Dopingautoriteit. ,,Anabolen doen in essentie wat testosteron bij een man doet; ze bevorderen de spiergroei.”
Anabole steroïden staan op de dopinglijst met verboden stoffen. Dat betekent dat het verboden is om anabolen te gebruiken in wedstrijdverband. Recreatief gebruik is in Nederland, in tegenstelling tot België en Denemarken, wél toegestaan. ,,Deze benadering past bij de brede opvatting die in Nederland ook voor bijvoorbeeld drugs en medicijnen geldt”, zegt Ram. ,,In Nederland wordt veel waarde gehecht aan de vrijheid van een individu om in zijn of haar lichaam te stoppen wat hij of zij wil. Individueel gebruik van anabolen wordt alleen al om die reden niet vervolgd.”
Hormonale verstoringen, hart- en vaatziekten en impotentie
De verkoop en productie van anabolen is niet toegestaan, maar gebeurt onder de toonbank of via het internet. Na slechts een aantal muisklikken op verschillende Nederlandse websites kun je redelijk simpel aan spierversterkers komen. Daar zit volgens deskundigen het probleem. De illegale handel in anabolen moet aan banden worden gelegd, zo zeggen zij in het NRC.
Het is algemeen bekend dat bodybuilders anabolen gebruiken
Het gebruik van anabolen is niet zonder bijwerkingen. De synthetische varianten van testosteron kunnen volgens de voorzitter van de Dopingautoriteit acne, baardgroei (bij vrouwen), stemverlaging (bij vrouwen), borstvergroting (bij mannen) hormonale verstoringen, gewrichtsklachten, agressie, depressie, hart- en vaatziekten, verhoogde kans op kanker en impotentie (na het stoppen van het gebruik) veroorzaken. Daarom roept Ram politici op om de problematiek rondom anabolen prioriteit te geven. Volgens hem is er nu te weinig aandacht voor. Hij vreest dat het gebruik verder zal toenemen onder jonge gebruikers.
Anabole steroïden voor bodybuilding
Dylan (27) gebruikt zo’n acht jaar anabolen. ,,Ik train sinds mijn 15de, maar ik ben pas echt anabole steroïden gaan gebruiken toen ik bodybuilding-wedstrijden ging doen toen ik een jaar of 19 was”, vertelt hij. ,,In combinatie met mijn training en dieet heb ik daardoor meer spiergroei.”
Dylan doet nu bodybuilding op het hoogste niveau van amateurs. ,,Bij de bodybuildingbond waar ik bij aangesloten ben, wordt niet getest”, zegt hij. ,,Het is daar algemeen bekend dat bodybuilders anabolen gebruiken. Sterker nog: als er getest wordt, kun je van tevoren precies uitrekenen hoe lang de afgiftetijd van het middel is en of het dus nog te zien is in je bloed. Je kunt er daardoor dus voor zorgen dat je negatief test.”
Onder sportmedisch advies vallen sportmedische behandelingen, sportkeuringen, sportmedisch consult en sportmedisch onderzoek. Sportmedisch advies wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Wel bieden sommige verzekeraars vergoeding vanuit een aanvullende verzekering. Kijk voor meer informatie op Independer.
Anabole steroïden zijn er in veel verschillende vormen. Denk aan tabletten, ampullen, injecties, maar ook zalf. Dylan gebruikt injecties, en vlak voor de wedstrijd slikt hij tabletten. ,,Tabletten zijn schadelijker, omdat ze door je lichaam gaan en je organen dus kunnen beschadigen.”
Ik heb weleens hartkloppingen gehad, maar ik geloof niet dat het door de anabolen komt
Bekende anabolen zijn volgens Dylan Fluoxymesterone (ook wel Halostestin genoemd) en trenbolone. Van beiden kun je erg agressief worden. De bodybuilder is niet bang voor bijwerkingen, omdat hij zijn bloedwaardes goed in de gaten houdt. ,,Ik heb weleens hartkloppingen gehad, maar ik geloof niet dat het door de anabolen komt. Voor impotentie ben ik ook niet bang, want ik wil geen kinderen. Overigens ken ik genoeg bodybuilders die kinderen hebben. Zodra je stopt met anabole steroïden, neem je een nakuur, om je zaadproductie weer op gang te brengen.”
Influencers geven verkeerd beeld
Voor vrouwen geldt dat hun tolerantie voor testosteron lager ligt dan bij mannen. Het risico op bijwerkingen bij anabolengebruik is daarom vaak groter. Dylan vertelt dat hij weleens vrouwen heeft ontmoet met ongewenste haargroei en een lagere stem. ,,Je manipuleert toch je hormonen, net zoals met de anticonceptiepil, alleen dan met een ander doel.” De bodybuilder vergelijkt anabolen met drugs. ,,Net als in het geval van sommige drugs, wordt het gebruik van anabolen gedoogd, maar als je wil, kun je er altijd aankomen. Hetzij via iemand uit de sportschool of via het internet, alleen weet je nooit wat je krijgt. Daarom moet je het, net als drugs, altijd laten testen bij de GGD.”
Dylan gebruikt nu zo’n vijf maanden geen anabolen meer, vanwege een blessure. Daar heeft hij geen moeite mee. ,,Anabolen zijn lichamelijk niet verslavend, maar geestelijk wel, vooral als je net begint in de sport. Dan ben je jong, onzeker en wil je steeds meer”, zegt hij. Ook denkt hij dat fitness-influencers het verkeerde beeld geven en een slechte invloed hebben op jongeren. ,,Ze zeggen dat ze alleen trainen en goed eten om hun lichaam zo te krijgen”, aldus de bodybuilder. ,,Maar je kan zien aan de spierkwaliteit en de manier waarop spieren worden gevormd of iemand anabolen gebruikt. Wees daar gewoon eerlijk over.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hieronder onze video’s over gezondheid:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kun je geschonden vertrouwen ooit nog terugwinnen?
‘Ik zal keihard werken om het vertrouwen in mij te herstellen,’ zei premier Rutte na het Pieter Omtzigt-debat. Dat klinkt alsof vertrouwen maakbaar is, maar journalist Irene van den Berg betwijfelt dat. ‘Of het nou om een politicus gaat of een geliefde, als iemand heeft gelogen, kan hij hoog en laag springen, maar ik ben het niet zomaar vergeten.’ -
PREMIUMRennen buiten de lijntjes
Je standaard rondje door stadse omgeving zat? Met deze tips ren je zonder blessures door de natuur
Ben je je hardlooprondje door stedelijk gebied beu? Denk eens aan trailrunnen, waarbij je zoveel mogelijk op onverharde paden loopt. Hoe maak je de overstap? Met deze tips ren jij dit voorjaar zonder blessures door de natuur. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
Eva Breda: ‘Na maanden therapie moest het nu toch juist beter met me gaan?’
Onze mentale gezondheid is er nog nooit zo slecht aan toe geweest. Ervaringsdeskundige Eva Breda, ook journalist voor Libelle, onderzoekt in haar columns hoe dat beter kan. Deze week: therapie doorstaan.
-
PREMIUM
Hoe herstel je na een beroerte? ‘Weet dat het meer is dan een toevallige gebeurtenis’
Wat als je lichaam je opeens in de steek laat? Het overkwam de Duitse schrijver en acteur Joachim Meyerhoff (54). Over de hobbelige weg naar herstel schreef hij een boek. ‘Het is hard werken om optimistisch te blijven.’ -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
PREMIUM
Schaamte is groot voor veel patiënten met deze genitale ziekte: ‘En dat zorgt voor veel leed’
Ze kon er niet van slapen, zóveel pijn had Hannah uit Bunschoten aan haar schaamstreek toen ze nog maar negen jaar was. Inmiddels is de diagnose vastgesteld, een relatief onbekende huidziekte lichen sclerosus (ls), maar daar ging een enorme lijdensweg aan vooraf. ‘En de schaamte, die blijft’.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer