Volledig scherm
Esteban Chaves. © AFP

Chaves krijgt loon naar werken, Lopez pakt tijd op Mollema

GiroEsteban Chaves heeft de negentiende Giro-etappe op zijn naam geschreven. De Colombiaan reed op de slotklim weg van zijn medevluchters en boekte na lang blessureleed eindelijk weer een prachtige overwinning.

Bij aanvang van de voorlaatste bergetappe waren de verwachtingen hooggespannen. Vuurwerk van de klassementsmannen werd er niet per se verwacht, maar wel een strijd op twee fronten: om het roze en om de ritoverwinning. De vlucht van de dag zou niet zomaar gevormd worden. Nee, er wachtte de Girovolger een spannend begin van de etappe. Dat gebeurde niet. Sterker nog: de eerste aanval was direct raak.

Twaalf vluchters

Elf renners gingen al vroeg op avontuur en kregen dertig kilometer later nog gezelschap van een eenzame en ietwat gefrustreerde Italiaan. Giovanni Carboni (Bardiani-CSF) reed lange tijd tussen de kopgroep en het peloton, maar slaagde er toch in om het gat dicht te rijden. Het peloton liet de twaalf renners gaan, want er zaten geen gevaarlijke mannen voor het klassement bij. Pieter Serry (Deceuninck-Quick-Step) was op meer dan een uur achterstand de best geplaatste renner. Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) op papier de sterkste klimmer.

Tot aan de veertien kilometer lange slotklim naar San Martino di Castrozza gebeurde er helemaal niets. Manuele Boara reed even voor de kopgroep uit, maar werd voor de laatste klim teruggepakt. Op de 13,6 kilometer lange klim maakte Chaves de sterkste indruk. De kopgroep werd uitgedund tot slecht enkele renners, maar het lukte de kleine Colombiaan maar niet om zijn medevluchters te lossen.

Pas met nog twee kilometer te gaan slaagde Chaves erin om een gaatje te slaan. Bidard en Serry hadden geen antwoord op de machtige versnelling van de Colombiaan, die boven op de top loon naar werken kreeg en werd opgewacht door zijn dolgelukkige ouders. Voor Vendrame sloeg het noodlot toe: zijn ketting vloog eraf. Ondanks lang oponthoud finishte de Italiaan toch nog als tweede voor Antunes. 

Lopez pakt tijd op Mollema

In de slotfase van de klim demarreerde Miguel Angel Lopez uit het peloton. De drager van de witte jongerentrui pakte uiteindelijk bijna een minuut op de andere klassementsmannen en hijgt daardoor Bauke Mollema nu in zijn nek. Met nog een bergrit en een tijdrit voor de boeg moet Mollema flink aan de bak om zijn vijfde plaats te verdedigen. Het verschil is nog maar 26 seconden.

De andere klassementsmannen kwamen in dezelfde tijd over de finishstreep gereden. Richard Carapaz vangt de laatste bergrit aan met een voorsprong van 1:54 minuut op Vincenzo Nibali, Primoz Roglic staat derde op 2:16 minuten.

Volledig scherm
De klassementsmannen deden het rustig aan. © AFP