Etappe is eerbetoon aan Pantani én fietsliefhebber: ‘Ik krijg er kippenvel van’
De twaalfde etappe van de Giro d’Italia is er één voor de fijnproevers. Als het peloton van Cesenatico naar Cesenatico rijdt, eert het de Italiaanse held Marco Pantani, maar ook alle fanatiekelingen die jaarlijks de Nove Colli rijden, de moeder alle fietsevenementen.
Delen per e-mail
Door Marijn Abbenhuijs
,,Bij Cesenatico denkt vandaag de dag iedereen aan Marco Pantani”, het is een passage uit het boek ‘Pantani was een god’ van Marco Pastonesi, waarvan de eerste druk in 2013 verscheen. De Italiaanse stad, aan de Adriatische zee in de regio Emilia-Romagna, draagt de naam van het laatste hoofdstuk van het boek dat een eerbetoon is aan de Italiaanse wielrenner. ,,Er wordt nog steeds veel over hem gepraat. Bij het station is er een museum ingericht, Spazio Pantani, met zijn oude fietsen, zijn tricots, foto’s en informatie. Er is een standbeeld. Een van zijn eerste fietsen stond lang in de bar van de familie Amaducci aan de Porto Canale. Er is zijn graf op de begraafplaats.”
Cesenatico. Marco Pantani is er geboren, opgegroeid en begraven, nadat hij op 14 februari 2004 in Rimini (waar de etappe van gisteren finishte) overleed. De Italiaanse klimmer, ‘het Olifantje’, staat dan ook centraal in de Giro-etappe van vandaag. Zijn heldenstatus, die hij al had toen hij nog actief was, is sinds zijn dood alleen maar gegroeid. Het trekt vele wielerliefhebbers naar de Italiaanse kustplaats.
De Nove Colli is de moeder der granfondo’s. Er staan 12.000 deelnemers aan de start en daarmee is het ook het grootste evenement van allemaal.
Maar die komen niet alleen naar de Emilia-Romagna om Pantani te eren. Cesenatico is immers al sinds 1971, een jaar na de geboorte van Pantani, de startplaats van de Granfondo Nove Colli. En het rijden van granfondo’s (uitdagende toertochten voor fanatieke wielrenners) is voor wielertoeristen wat marathons voor hardlopers zijn. De Nove Colli is de koningin van de granfondo’s. Omdat het al zo’n oud evenement is en vanwege de omgeving.
,,Het is de moeder der granfondo’s”, vertelt Arne vanden Wijngaert van het Belgische granfondoteam.be, een team dat de mooiste wielerevenement in heel Europa afgaat. ,,Het is heel populair. Er staan 12.000 deelnemers aan de start en daarmee is het ook het grootste evenement van allemaal. Omdat je met zoveel bent, fiets je geen moment alleen. Dat is heel fijn en zorgt voor de pure granfondo beleving.”
Dat gevoel heeft hij in het huidige kalenderjaar enorm gemist. Maar dat zorgt er wel voor dat hij vandaag met extra veel plezier naar de Giro d’Italia kijkt. De twaalfde etappe van de ronde gaat exact over het parkoers van de Nove Colli, die 204 kilometer lang is en negen serieuze heuvels (de nove colli) telt. ,,Het is een mooi parkoers, omdat het gevarieerd is. Het heeft een relatief vlakke aanloop, maar als je begint te klimmen, stopt het geen moment. Het is omhoog, omlaag, omhoog, omlaag en er zitten ook echt steile beklimming tussen. Een parkoers dat je geen moment met rust laat. Dat ik die granfondo heb gereden, maakt dat ik vandaag met meer aandacht naar de Giro kijk. Ik heb er voeling mee.”
Dat geldt ook voor Harry Meijer, die kort profvoetballer was bij FC Amsterdam en later fanatiek triatleet en wielrenner werd. Hij zou dit jaar voor de tiende keer naar Cesenatico afreizen voor de Nove Colli. ,,Het is prachtig”, vertelt hij. ,,Vlak voor de start hangt er een helikopter boven het dorp dat helemaal vol staat met alle deelnemers. Dan wordt het Italiaanse volkslied ingezet en zingen al die 12.000 mensen dat uit volle borst mee. Daar krijg ik kippenvel van. Als je dan eenmaal gestart bent, zie je zoveel moois om je heen. De Nove Colli is altijd in mei en dat staat alles in bloei, dat is geweldig.”
De Barbotto is vreselijk zwaar. Het heeft stukken van achttien procent en tijdens de Nove Colli moeten sommige mensen daar gewoon lopen.
Meijer waarschuwt het Giro-peloton bovendien voor de vierde van de negen heuvels. ,,De Barbotto is vreselijk zwaar. Het heeft stukken van achttien procent en tijdens de Nove Colli moeten sommige mensen daar gewoon lopen. Als je even je benen stilhoudt, sta je stil. Het wordt interessant om te zien hoe de renners uit de Giro daar overheen rijden.”
Maar als je eenmaal in Cesenatico bent voor de Nove Colli, moet je tegenwoordig ook naar het graf van Pantani. Daar is Meijer geweest en Vanden Wijngaert ook. ,,Voor de Italianen is Pantani echt een cultfiguur”, vertelt Vanden Wijngaert. ,,Hij leeft daar ter plaatse. Ik heb zijn graf bezocht en op alle cols vind je een aandenken aan Pantani. Je wordt daar echt in ondergedompeld.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Giro d'Italia Kelderman loopt in op rozetruidrager Almeida na show Sunweb op slotklim, Geoghegan Hart wint
Wilco Kelderman heeft in de vijftiende etappe van de Giro d’Italia zijn achterstand op rozetruidrager João Almeida verkleind tot 15 tellen. Na een show van Team Sunweb op de slotklim naar Piancavallo eindigde Kelderman als tweede, vlak achter dagwinnaar Tao Geoghegan Hart (Ineos Grenadiers). -
Vroege vluchter Narvaez soleert naar zege in verregende etappe
De twaalfde etappe in de Giro d’Italia is gewonnen door Jhonatan Narváez. De 23-jarige renner van Ineos Grenadiers soleerde door de regen in Cesenatico naar de zege na een verregende dag in de vroege vlucht. Joao Almeida blijft in het bezig van de roze leiderstrui, met Wilco Kelderman als naaste belager op 34 seconden. -
Giro in beeld: gasten, analyse en interviews
-
PREMIUM
Column Sunweb verloor de Giro niet in de tijdrit, maar in de dagen ervoor
Columnist Thijs Zonneveld over waarom Sunweb de Giro niet won. ‘Kelderman werd voorbijgereden door zijn eigen ploegleiderswagen, het signaal was duidelijk: zoek het maar alleen uit.’ -
PREMIUM
Kelderman in de Giro: voetnoot of prominent in de wielergeschiedenis?
Wilco Kelderman is nog 205 kilometer en 700 meter verwijderd van de eindzege in de Giro en eeuwige roem. De bergetappe naar Sestriere en de tijdrit in Milaan beloven een secondenspel te worden, maar moeten Kelderman de mijlpaal brengen die hem al een wielerleven lang wordt toegedicht.
-
Etappe 20 Giro d'Italia Kelderman moet in rit naar Sestriere aanvallen op roze afwenden
De 190 kilometer van Alba naar Sestriere worden voor Wilco Kelderman de meest cruciale in de strijd om de eindzege in de Giro d’Italia. Met de slottijdrit in Milaan in zicht, moet hij vandaag in de twintigste etappe nog één keer de bergen doorstaan. -
Podcast | ‘Het secondespel is voorbij, het gaat nu om minuten’
Klassementsleider João Almeida liep dinsdag twee seconden uit op concurrent Wilco Kelderman, maar tijdens de zware bergrit van woensdag worden grotere verschillen verwacht. Wat te verwachten? Beluister hier de nieuwste podcast van In Het Wiel. -
Giro d’Italia mijdt Frankrijk en kort etappe 20 in
Vanwege de coronamaatregelen van het Franse departement Hautes-Alpes is de organisatie van de Giro genoodzaakt om de 20ste etappe van Alba naar Sestriere in te korten. Daardoor gaan de renners zaterdag niet meer door Frankrijk.