In 2019 won Richard Carapaz de Giro
Volledig scherm
In 2019 won Richard Carapaz de Giro © AFP

Start van Giro d’Italia uitgesteld

De start van de Giro d’Italia wordt uitgesteld als gevolg van het coronavirus. De eerste grote wielerronde van dit jaar zou op 9 mei beginnen met een individuele tijdrit door Boedapest, maar de Hongaarse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dat betekent dat grote evenementen in het land voorlopig zijn verboden.

De eerste drie etappes van de Giro zouden door Hongarije gaan. Het is nog steeds de bedoeling dat de 103e editie van de Italiaanse etappekoers daar begint, maar wanneer is nu onbekend. Op z’n vroegst begin volgende maand wordt daar een beslissing over genomen.

De Giro stond op de kalender van 9 tot en met 31 mei. Enkele weken later, op 27 juni, begint in Nice de Tour de France. Amper een week na de finish van de Tour in Parijs beginnen de Olympische Spelen van Tokio. In het programma is dan ook amper ruimte om zulke lange etappekoersen opnieuw in te plannen.

In Italië, het land dat in Europa het zwaarste is getroffen door het coronavirus, werden eerder al Strade Bianche, de Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo afgelast. Vrijdag volgden heel wat wielerkoersen in België, waaronder de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen, nu de eerste grote voorjaarsklassieker, staat nog voor zondag 5 april op het programma. Het is echter hoogst onzeker of ‘De Ronde’ kan doorgaan. Parijs-Roubaix is een week later, op 12 april.

Afgelopen jaar won Richard Carapaz uit Ecuador de Giro. Tom Dumoulin zegevierde in 2017 in de honderdste editie. Het was de bedoeling dat sprinter Dylan Groenewegen in mei als troef van Jumbo-Visma zou debuteren in de Giro.

2019-10-24 18:05:16 Etappeschema Giro d'Italia 2020. ANP INFOGRAPHICS
Volledig scherm
2019-10-24 18:05:16 Etappeschema Giro d'Italia 2020. ANP INFOGRAPHICS © ANP
  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”