Petacchi in 2013.
Volledig scherm
Petacchi in 2013. © Cor Vos

Van doping verdachte Petacchi stopt voorlopig als commentator

Dopingverdachte Alessandro Petacchi zal bij de Giro d’Italia niet meer te horen zijn als commentator bij de RAI. De oud-topsprinter heeft zijn baan bij de Italiaanse televisiezender voorlopig opgezegd, om zijn onschuld te bewijzen. ,,Ik heb die dokter nooit ontmoet of gesproken”, zei de Italiaan, die ervan wordt beschuldigd tussen 2012 en 2013 klant te zijn van de omstreden sportarts Mark Schmidt.

Petacchi is één van de vier (oud-)wielrenners die woensdag door de internationale wielerbond UCI geschorst werden wegens mogelijke betrokkenheid bij de bloeddopingzaak Operation Aderlass.

De inmiddels 45-jarige Petacchi, die meer dan veertig etappezeges boekte in de drie grote ronden, gaat met zijn advocaat om de tafel zitten om over zijn verdediging te praten. De toch al niet onomstreden Italiaan - hij kreeg al eens een dopingschorsing van een jaar aan de broek - houdt vast aan zijn onschuld.

  1. Giro-baas sneert naar organisatie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    Giro-baas sneert naar organisa­tie Tour: ‘We moeten onze ronde verdedigen’

    De Tourstart staat nu gepland op 29 augustus. Daarna staan nog het WK, de Giro, de Vuelta en de belangrijkste klassiekers op het programma. Dat wringt. Giro-baas Mauro Vegni gaat ervan uit dat de Giro van 3 tot en met 25 oktober wordt verreden. ,,De Fransen verklaarden zelfs openlijk om de Giro van vier naar drie weekends in te korten, om zo meer ruimte op de kalender te krijgen. We moeten onze koers verdedigen.”